Samit zapadnobalkanske šestorke u novembru u Sofiji

Predstavnici lidera regiona razvijaju novu viziju regionalnog ekonomskog prostora, pretvarajući ga u regionalno zajedničko tržište. Taj plan lideri bi trebalo da usvoje na Samitu zapadnobalkanske šestorke koji će biti održan 10. novembra, saznaje TVCG u Briselu

9031 pregleda 0 komentar(a)
Sofija, Foto: Shutterstock
Sofija, Foto: Shutterstock

Lideri regiona Zapadnog Balkana sastaće se na Samitu zapadnobalkanske šestorke, koji će biti održan 10. novembra u Sofiji, javlja Televizija Crne Gore, pozivajući se na izvore u Briselu. Glavna tema samita je, kako se navodi, stvaranje regionalnog zajedničkog prostora.

Predstavnici lidera regiona razvijaju novu viziju regionalnog ekonomskog prostora, pretvarajući ga u regionalno zajedničko tržište. Taj plan lideri bi trebalo da usvoje na Samitu zapadnobalkanske šestorke koji će biti održan 10. novembra, saznaje TVCG u Briselu.

Plan bi, trebalo da bude strukturiran oko četri slobode i konkretnih mjera koje će donijeti opipljive koristi kompanijama i građanima regiona, smanjene prekograničnih bankarskih naknada, ukidanje tehničkih barijera u trgovini, usklađivanje investicionih politika, priznavanje profesionalnih kvalifikacija širom regiona, podsticanju e-trgovone i sl, navode u Komisiji, kako prenosi portal RTCG.

Taj plan je, navodi se, pripremljen zajedno sa regionalnim savjetom za saradnju i CEFTA sekreterijatom, u bliskoj saradnji sa EK, koja nudi finasijsku i tehničku podršku procesu.

Bonus video: