"Nije istina da funkcioneri Opštine Kolašin imaju namjeru da sebi dodjeljuju enormne lične dohotke"

"Predsjednik Opštine Kolašin je, početkom aprila ove godine, predložio Program privremenih mjera za ublažavanje posledica koronavirus krize koji je Skupština opštine usvojila u maju"

6411 pregleda 10 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Nije istina da sadašnji funkcioneri Opštine Kolašin imaju namjeru da "sebi dodjeljuju nepristojno i nezasluženo enormne lične dohotke".

To su, reagujući na saopštenje odbornika Demokratske Crne Gore Vladana Rakočevića, kazali iz kolašinske lokalne uprave.

"Predsjednik Opštine Kolašin je, početkom aprila ove godine, predložio Program privremenih mjera za ublažavanje posledica koronavirus krize koji je Skupština opštine usvojila u maju. Tim programom, je između ostalog, predviđeno i smanjenje zarada lokalnim funkcionerima za 20 odsto i visokom rukovodnom kadru za 15 odsto, na period od tri mjeseca. Tako su lokalni funkcioneri i starješine organa u Opštini Kolašin, pored toga što su uplatili polovinu martovske zarade Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT), bili prvi i među rijetkima u Crnoj Gori, kojima su, na njihovu inicijativu, odlukom Skupštine opštine, smanjene plate", piše u saopštenju koje potpisuje tim lokalne uprave Kolašina.

Smanjenjem zarada za protekla tri mjeseca, objašnjavaju, "ušparano je 8.100, od čega je po 2.700 eura (mjesečna ušteda) preneseno Udruženju penzionera i Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta, dok će ostatak biti iskorišćen za pomoć ranjivim grupama".

Nakon tri mjeseca, piše u reagovanju, u skladu sa Odlukom oprogramu privremenih mjera, a u cilju stvoranja uslova za isplatu zarada u skladu sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, potrebno je donijeti nove odluke o zaradama lokalnih finkcionera i lokalnih službenika i namještenika.

Na sve je, tvrde, dobijena prethodna saglasnost Ministarstva finansija.

"Dakle, nije istina da sadašnji funkcioneri Opštine Kolašin imaju namjeru, kako tvrdi Rakočević da "sebi dodjeljuju nepristojno i nezasluženo enormne lične dohotke". Njegova konstatacija prije bi se mogla odnositi na prethodnu kolašinsku vlast, što se može potkrijepiti i nalazom Državne revizorske institucije (DRI) - Izvještaj o reviziji završnog računa Opštine Kolašin za 2017.godinu. Naime, bivša vlast je zajedno sa Demokratama, 2016. godine, donijela Odluku o zaradama na nezakonit način, bez prethodne saglasnosti Ministarstva finansija, što je na kraju potvrđeno i odlukom Ustavnog suda Crne Gore", tvrde iz tima lokalne uprave.

Navode prijemer kako se "u Izvještaju DRI konstatuje da je Savjetnik predsjednika Skupštine imao dodatak na zaradu od 45 odsto, što predstavlja grubo kršenje Zakona o zaradama u javnom sektoru".

Iz navedenog primjera se vidi, piše u reagovanju, "da Demokrate i njihovi koalicioni partneri nijesu žalili za zarade svojih kadrova, ali su se zato bavili progonom i uskraćivanjem prava iz rada i po osnovu rada zaposlenima i funkcionerima suprotnih političkih opredjeljenja".

"Zbog njihove "skromnosti i racionalnosti" koju su pokazali prilikom dolaska na vlast 2014, te sudskih postupaka koji su kasnije uslijedili, Opština Kolašin je tokom 2019. i 2020. godine platila više 120.000 eura za uskraćene zarade, naknade i druga prava iz radnog odnosa bivšim funcionerima i zaposlenima. Samo na ovom primjeru može se vidjeti da su svojim lošim namjerama, neznanjem i nezakonitim djelovanjem Demokrate i njihovi koalicioni partneri napravili štetu opštinskom budžetu četiri puta veću od vrijednosti službenog automobila, zbog čije kupovine su se prethodnih mjeseci u svojim saopštenjima obrušili na predsjednika Opštine" piše u reagovanju.

Iz lokalne uprave tvrde da je predsjednik Opštine "na zakonit i legalan način, zamijenio službeni automobil star 14 godina".

S druge strane navode da je "zato istinski primjer "skromnosti i poštenja", nakon prestanka funkcije sudskim putem naplaćivati odborničke naknade(koje su tokom mandata sami sebi uskratili) kao i naknade za "neiskorišćene" godišnje odmore.

To su, navodi se u reagovanju, "uradili neki od bivših funkcionera vlasti koju su Demokrate zdušno podržavale".

"Najbolji dokaz "skromnosti i racionalnosti" te zakonitog rada izvršne vlasti koja je bila po mjeri Demokrata u Kolašinu do 2018. godine je Izvještaj DRI, u kojem je dato duplo negativno mišljenje na Završni račun Opštine Kolašin za 2017. godinu, kako u pogledu unutrašnjih finansijskih kontrola tako i u pogledu poštovanja zakona", piše u reagovanju.

Iz kolašinske lokalne uprave objašnjavaju da bi Demokrate trebalo da znaju da je "boravišna taksa trošak koji plaćaju sami turisti, a ne pružaoci turističkih usluga".

Tako, objašnjavaju iz lokalne uprave, "povećanje iznosa boravišne takse, u skladusa zakonom, na jedan euro ni na koji način ne otežava i ne ugrožava poslovanje turističke privrede".

"Imajući u vidu činjenice da Kolašin predstavlja turističko mjesto "A" kategorije te da je boravišna taksa osnovni prihod turističkih organizacija (nacionalne i lokalne) jasno je da povećanje prihoda po tom osnovu olakšava položaj Turističkoj organizaciji Kolašin koja ima zadatak da integriše i na turističkom tržištu promoviše ponudu našeg grada. Na kraju, pozivamo odbornika Rakočevića da kaže građanima Kolašina i Crne Gore u kom procentu i na koji rok su Demokrate smanjile plate svojim funkcionerima i visokom rukovodnom kadru uopštinama gdje oni vrše vlast sa koalicionim partnerima. Takođe, neka kaže i koliki iznos boravišne takse plaćaju turisti u tim opštinama", piše u reagovanju.

Bonus video: