Opština Tivat pokazala netransparentnost: Ne odgovaraju na pitanja, ali ni na naloge AZLP

Svu komunikaciju sa javnošću Kusovac je sveo na slanje saopštenja iz svog kabineta koja su posebno intenzivna i pozitivno intonirana bila tokom trajanja kampanje za upravo završene lokalne izbore koje je dosadašnja tivatska vlast izgubila, kao i na vajber zajednicu "Opština Tivat" koja je pored važnih, svoje članove proteklih mjeseci bukvalno zatrpavala i sa nizom apsolutno beskorisnih i nebitnih informacija

19564 pregleda 67 reakcija 2 komentar(a)
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.09.2020. 11:16h

Rad lokalne DPS-SD-HGI uprave Tivta na čijem je čelu odlazeći gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS)u posljednjih deset mjeseci obilježila je apsolutna netransparetnost i nespremnost da odgovara na razna pitanja i interesovanja javnosti.

Tivatski gradonačelnik je posljednju pres konferenciju održao pred Dan Opštine 21. novembra prošle godine, i to na temu događaja koji će se organizovati u sklopu višednevne proslave gradskog praznika.

Od tada do danas on nijednom nije više izašao pred novinare da sa njima razgovara o bitnim temama za grad, a kojih je bilo napretek – od sve lošijeg stanja u budžetu, kontroverznih dugoročnih ugovora o poslovnoj saradnji sa strateškim investitorima kao što je to onaj o vodosnabdijevanju golf trena na Luštici, loše realizacije pojedinih kapitalnih projekata, do sopstvenog bježanja iz obavezne samoizolacije zbog koronavirusa i policijskog privođenjenja u karantin prije nepunih dva mjeseca.

Svu komunikaciju sa javnošću Kusovac je sveo na slanje saopštenja iz svog kabineta koja su posebno intenzivna i pozitivno intonirana bila tokom trajanja kampanje za upravo završene lokalne izbore koje je dosadašnja tivatska vlast izgubila, kao i na vajber zajednicu "Opština Tivat" koja je pored važnih, svoje članove proteklih mjeseci bukvalno zatrpavala i sa nizom apsolutno beskorisnih i nebitnih informacija tipa one koliko hiljada puta su do sada preuzeti i upotrijhebljeni novi Viber stikeri lokalne Turističke organizacije, ili je preko te Viber zajednice vršeno sasvim neprimjereno kršenja izborne ćutnje kada je na izborni dan 30. avgusta, u popodnevnim satima Viber zajednica Opštine Tivat članovima slala najvažnije djelove izbornog programa OO DPS Tivta, ponavljajući detalje o obećanoj izgradnji novog sportskog kompleksa i zatvorenog bazena na Župi.

Kusovčeva administracija još od kraja prošle godine nije odgovorila bukvalno ni na jedno od brojnih pitanja koja su joj uputile "Vijesti" o raznim aspektima (ne)funkcionisnja grada i gradske uprave, a oglušila se i na najmanje dva naša zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

Još veći je problem i to što Opština Tivat ne odgovara ni na brojne zahtjeve za slobodan pristup informacjama koje joj šalju građani, ali i politički oponenti, poput nosioca liste građana "Goran Božović- časno i odgovorno za bolji Tivat" koja je osvojila jedno odborničko mjesto na izborima 30. avgusta.

Njen nosilac, Goran Božović je na temelju podataka koje je ranije dobio iz Opštine na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, žestoko napadao Kusovca i njegovu administraciju, potkrepljujući svoje tvrdnje o bespotrebnom rasipanju novca u Opštini i partijskim zapošljavanjima zvaničnim podacima koje je dobio od same te uprave, preko Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI).

Božović
Božovićfoto: Siniša Luković

Zbog toga su Kusovac i njegovi saradnici na mjestima načelnika opštinskih sekretarijata i službi prije nekoliko mjeseci prestali da odgovaraju na nove Božovićeve zahtjeve za SPI, pa se on na to žalio Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

Od 1.jula AZLP je usvojila četiri Božovićeve žalbe i naložila Opštini Tivat i njenim organima da u roku od 15 dana donesu riješenja po njegovim zahtjevima za SPI , ali lokalna uprava ni do danas po njima nije postupila.

Božović je između ostalog, tim zahtejvima za SPI tražio podatke vezano za sklapnje ugovora o angažovanju u PR službi Opštine bivših novinarki Dragane Bećirović i Vanje Gavroski, svim osobama na platnom spisku Opštine (zaposlenima na određeno i neodređeno vrijeme, odnosno angažovanima po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima), kopije ugovora sa onima koji zaposleni po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i ugovorima o djelu, isplatama sa tekuće budžetske rezerve....

"Do danas nisam dobio nikakva riješenja Opštine Tivat po ovim zahtjevima za SPI, odnosno po riješenjima AZLP da se ta riješenja donesu i odgovori mi se na zahtjeve. Ovo je kontiinuitet krajnje netransparetnog rada Opštine Tivat koju sam već u decembru prošle godine zbog sličnog ignorisanja mojih zahtjeva za SPI, prijavio AZLP. AZLP je i tada naložila Opštini da mi odgovori i donese riješenja po mojim zahtjevima, ali se to ni tada nije desilo. Nakon toga sam poslao tri urgenicije AZLP, obavještavajući ih da Opština ne postupa po njihovim nalozima, ali je onda i Agencija počela da na to ćuti. Dakle, u pitanju je potpuna lakrdija od Zakona o SPI – ćuti i ne odgovara Opština, AZLP napiše riješenje da se moja žalba usvaja i naloži Opštini da mi ona odgovori, ova onda nastavi da ćuti, pa onda i AZLP zaćuti na moje urgencije. Da ne pominjem to što mi svi zajedno kao javnost, do sada nismo dobili nikakvu informaciju da li su u skladu sa zakonom, i Opština i AZLP ikada kažnjeni za sva ova jasno dokumentovana kršenja zakona i ignorisanje svojih zakonskih obaveza", kazao je Božović.

On je dodao da je i ovo "jasan dokaz zarobljenih instuitucija i njihovog međusobnog štićenja u nepočinstvima", ali je izrazio nadu da će i tome ubrzo doči kraj sa formiranjem nove lokalne vlasti u Tivtu, koja će onda i sama doći do svih papira i podataka koje još aktuelni tivatski opštinari, mjesecima kriju od javnosti.

Bonus video: