"ova brojka bila bi još manja da nije zakonom propisanih kvota za žene"

Centar za ženska prava: U novom sazivu Skupštine manje žena nego u prethodnom

"Vjerujemo da bi ova brojka bila još manja da nije zakonom propisanih kvota za žene, što pokazuje da je za partijske lidere ravnopravno učešće žena u procesu odlučivanja sporedna stvar"

5347 pregleda 4 komentar(a)
Skupština, Foto: Savo Prelević
Skupština, Foto: Savo Prelević

NVO Centar za ženska prava saopštila je da će prema izvještaju Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore i redosljedu poslanika/ca na izbornim listama, novi 27. saziv imati samo 18 poslanica (22%) ili tri manje nego prethodni (26%).

"Od tri mandata koje su dobile Socijaldemokrate (SD) ni jedan neće pripasti ženi, kao ni mandati Albanske koalicije “Jednoglasno” i Albanske liste, koje imaju po jedan mandat. Po jednu ženu na izbornoj listi imaju SDP (50% od broja osvojenih mandata) ,URA (25 % od broja osvojenih mandata), Bošnjačka stranka (33% ). Koalicija “Mir je naša nacija” koju čine Demokrate i Demos na izbornoj listi ima dvije poslanice, što predstavlja 20% od broja osvojenih mandata (10). Na izbornoj listi Koalicije “Za budućnost Crne Gore” nalazi se 6 žena od ukupno 27 poslanika koji će je predstavljati u novom sazivu Skupštine (22%) , a na listi DPS 7 žena od ukupno 30 osvojenih mandata (23%)", saopšteno je iz ove NVO.

Kažu da sudeći po redosljedu na izbornoj listi DPS-a, u novom sazivu Skupštine neće učestvovati dugogodišnja poslanica Nada Drobnjak koja je zauzimala 35. mjesto na izbornoj listi ove političke partije.

"Ona se u okviru pomenute stranke i samom parlamentu uporno zalagala za poštovanje principa rodne ravnopravnosti i pokrivala funkciju predsjednice Odbora za rodnu ravnopravnost. Podsjećamo i na očigledno deklarativnu podršku predsjednika Mila Đukanovića Ženskoj političkoj mreži, koja se nije odrazila čak ni na veći izbor žena u njegovoj stranci. Vjerujemo da bi ova brojka bila još manja da nije zakonom propisanih kvota za žene, što pokazuje da je za partijske lidere ravnopravno učešće žena u procesu odlučivanja sporedna stvar", zaključeno je iz NVO Centar za ženska prava.