poručio da će dužnost vršitit po Ustavu i zakonu

Bečić: Neopisiva je čast i privilegija biti prvi izabrani javni funkcioner nakon prve demokratske smjene vlasti

"Oni koji me nisu glasali da znaju da ću se za njih još više boriri, da su im moja vrata širom otvorena. Neću ih napadati, kritikovati ili proglašavati protivnicima države. Hoću da opozicija ima bolji status nego što smo ga mi imali", poručio je Bečić

65294 pregleda 2840 reakcija 64 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević

U prvom obraćanju po imenovanju na mjesto predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić poručio je da će "dužnost vršitit po Ustavu i zakonu, čestito, odgovornmo i savjesno, tako mi Bog pomogao".

Istakao je i da je neopisiva čast i privilegija biti izabran za predsjednika najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma, a istovremeno biti i prvi izabrani javni funkcioner nakon prve demokratske smjene vlasti u crnogorskoj istoriji.

"Zahvalnost na izboru kolegama iz koalcija, posebna zahvalnost kolegama iz manjinsjkih partija Bošnjačkoj stranci i Albanskoj izbornoj listi na podršci i ukazanom povjerenju. Oni koji me nisu glasali da znaju da ću se za njih još više boriri, da su im moja vrata širom otvorena. Neću ih napadati, kritikovati ili proglašavati protivnicima države. Hoću da opozicija ima bolji status nego što smo ga mi imali", poručio je Bečić.

Dodao je da bez kvalitetne opozicije, nema ni parlamentarne demokratije.

Poručio je da je osnovni cilj jačanje kontrolne uloge parlamenta.

foto: Savo Prelević

"Parlament je krov Crne Gore i to niko ne smije ugroziti. Svađu u parlamentu zamijeniće tolerancija i dijalog. Moramo se poštovati i kada se ne slažemo i gledati u budućnost".

Bečić je dodao i da Crna Gora mora dobiti rat sa organizovanim kriminalom.

"Parlament mora težiti i reformi izbornog zakonodavstva, kako bi Crna Gora ušla u izbornu utakmicu u kojoj svi kreću sa nule, i kako bi svaka naredna utakmica bila istinski praznik demokratije.

Istakao je i da je "tešku riječ lako reći ali teško ispraviti".

"Svi smo prolazni, ali Crna Gora je jedina vječna i neprolazna. Živjela Crna Gora", rekao je Bečić.

Dodao je da do "ovog trenutka nemamo formalizovane predloge za potpredsjednike Skupštine".

foto: Savo Prelević

Bečić je kazao i da su klubove poslanika do sada konstituisala dva kluba poslanika - klub poslanika "SDP - Albanska koalicija jednoglasno" koji čine Raško Konjević, Draginja Vuksanović Stanković i Fatmir Đeka, kao i klub poslanika "Crno na bijelo" koji čine Dritan Abazović, Miloš Konatar, Božena Jelušić i Srđan Pavićević.

foto: Savo Prelević

Novi predsjednik Skupštine pozvao je da se konstituišu klubovi poslanika koji će se verifikovati na prvoj narednoj sjednici.

"Da praznici demokratije bili svi budući izborni procesi"

Bečić je poručio da su strateški važni ciljevi doprinos parlamenta u borbi protiv kriminala i korupcije i usvajanje prijeko potrebih reformi u oblasti pravosuđa kao osnov te borbe. Kazao je da će tu svi biti na testu u iskrenosti "da li zaista želimo da doprinesemo miru našim kapacitetama u borbi protiv kriminala i korupcije".

Poručio je da će se pristupiti i reformi izbornog zakonodavstva.

"Kako bi praznici demokratije bili svi budući izborni procesi", rekao je Bečić.

Komentarišući postupak dijela poslanika Demokratskog fronta koji nije bio prisutan kada se himna intonirala, predsjednik Skupštine je kazao da može odgovarati za svoje postupke, ali i ponovio objašnjenje poslanika zašto nisu prisustvovali intoniranju himne.

foto: Savo Prelević

"Ja mogu da komentarišem svoje postupke, ali čuli ste kolege poslanike koji su bili korektni, kolegijalni koji su objasnili da su upravo tim činom izbjegli nepoštovanjem himne koji bi uslijedilo da je neko sjedio dok se intonirala himna, to je bila mjera onoga što oni smatraju kao mogućnost u ovom trenutku", kazao je Bečić.

On je dodao da će se riješiti problem državljanstva onih koji su tehnički ispunili uslove za to, ali se njihova dokumenta nalaze u fiokama zbog političkih odluka, te da se izmjena Zakona o državaljanstvu neće odnositi na zloupotrebi kako bi se proširio birački spisak.

"Mi smo građanska država, a ne nacionalna. Građanske države daju državljanstvo onima koji žive unutar te države, tako da ko god saglasno ovim pozitivnim propisima sada ispunjava uslove treba omogućiti da se prijavi i daproces bude čist, pošten i transparentan i bez diskriminacije. TO je moj ugao gledanja", rekao je Bečić.