odlazeća ambasadorka razgovarala sa đukanovićem

Tudik: Nova većina da nastavi urađeno na evropskom putu

Odlazeća ambasadorka Francuske je rekla da su izbori održani u miru i da je došlo do mirne i demokratske promjene vlasti, što je, kako je kazala, "opet znak demokratije u Crnoj Gori, ono što doprinosi njenom imidžu i dokaz više zrelosti crnogorskog društva"

4520 pregleda 3 komentar(a)
Tudik i Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika
Tudik i Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika

Odlazeća ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik kazala je, razgovarajući sa predsjednikom Milom Đukanovićem tokom oproštajne posjete, kako očekuje da će nova parlamentarna većina da nastavi, a ne ruši ono što je urađeno na evropskom putu, uz najiskrenije uvjerenje da izjave opredijeljenosti neće ostati samo to.

Tudik je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, naglasila da su izbori 30. avgusta održani u miru i da je došlo do mirne i demokratske promjene vlasti, što je, kako je kazala, "opet znak demokratije u Crnoj Gori, ono što doprinosi njenom imidžu i dokaz više zrelosti crnogorskog društva."

Sagovornici su, kako je saopšteno, razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori u svjetlu nedavno održanih parlamentarnih izbora, a Đukanović je tom prilikom kazao da je nova politička realnost potvrda i demokratske zrelosti Crne Gore, "naročito jer nijesu opravdana pojedina domaća i međunarodna očekivanja o nestabilnosti i opstrukciji rezultata izbornog procesa", što je, kako navodi, novi prilog demokratiji Crne Gore. Potvrdio je, dodaje se, i "nedvosmisleno opredjeljenje za dalje djelovanje u korist izvjesne evropske budućnosti Crne Gore."

Đukanović je zahvalio ambasadorki Tudik na saradnji i doprinosu unapređenju međudržavnih odnosa Crne Gore i Francuske, uvjeren da je u prethodnom periodu napravljen pomak, naročito u oblasti bezbjednosti i odbrane. Posebno je, kako se navodi, iskazao zahvalnost Francuskoj za razumijevanje evroatlantskih aspiracija Crne Gore, podršku članstvu u NATO, ali i aktivnom procesu pridruživanja EU, uključujući podršku Francuske ne samo u dijelu procedure već i značajne ekpertize.

Predsjednik je, navodi se u saopštenju, naglasio važnost dalje dogradnje strukture za snaženje saradnje, uključujući kroz usaglašavanje sporazuma koji definiše uslove djelovanja Francuske agencije za razvoj u Crnoj Gori, i izrazio očekivanje za skoro potpisivanje sporazuma u oblasti odbrane, civilne zaštite i policijske saradnje. "Imajući u vidu pozitivna iskustva sa investicijama iz Francuske, posebno u oblasti energetike i zaštite životne sredine, kao inspiracija za dalju saradnju ostaje snažniji ulazak francuskih kompanija u Crnu Goru", poručio je on.

"Ambasadorka Tudik je uz zahvalnost za prijem visoko ocijenila odnose dvije zemlje i napredak koji je postignut u prethodnom periodu, uz saglasnost da su najbolji rezultati ostvareni u odbrani i bezbjednosti. To je ocijenila izuzetno značajnim jer, kako je kazala, bezbjednost Crne Gore je i bezbjednost Francuske. Uz ocjenu o potrebi jačeg podsticaja ekonomske saradnje, iskazala je zadovoljstvo rezultatima novootvorene francuske škole u Crnoj Gori čiji polaznici ostaju kao ulog u dalju budućnost međusobnih odnosa", saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Preporučujemo za Vas