Sjednica SO Kolašin: Usvojen završni račun za prošlu godinu, Opština prihodovala 3,74 miliona eura

Odbornici kolašinske opštine rad će nastaviti i sjutra, na dnevnom redu je više od 20 odluka, planova izvještaja, programa...

2250 pregleda 3 komentar(a)
SA sjednice lokalnog parlamenta, Foto: Dragana Šćepanović
SA sjednice lokalnog parlamenta, Foto: Dragana Šćepanović

Sjednica Skupštine oštine (SO) Kolašin, koja u ponedjeljak nije mogla biti održana zbog nedostataka kvoruma, danas je nastavljena.

U Sali su bili i odbornici Demokratske partije socijalista (DPS) koji su prije tri dana tražili odlaganje zasijedanja lokalnog parlamenta "zbog nepovoljne epidemiološke situacije".

U provom dijelu sjednice, za skoro sedam sati, odbornici su, pred odborničkih pitanja, stigli da raspravljaju i usvoje samo Završni račun budžeta za predhodu godinu.

Prema riječima predstavnika izvršne vlasti, taj dokument je odraz odgovornog odnosa prema finansijama i građanima, kao i stabilne finasijske situacije u Opštini. S druge strane, opozicija tvrdi da on pokazuje, raspiništvo, vođenje računa o partijskim interesima i malo koristi za građane.

Prema riječim sekretara za finansije Dragana Bulatovića, lani su ostvareni prihodi od 3,74 miliona eura.

"Raspoređeni prihodi su 3,13 miliona, a završno stanje konsolidovanog računa trezora je 940.000 eura. Ukupni prihodi ostvareni su iznad plana, 110 dsto. Ostvareni rashodi su 84 odsto planiranih. Neraspoređeni prhodi prenose se kao prihod budžeta za 2020. godinu. Kao što se može vidjeti, prethodne godine smo održali stabilnost javnih finansija i prenijeli smo značajna sredstva u ovu godinu, što nam je pomoglo u doba krize, izazvane pandemijom. Finansijska situacija je i dalje stabilna", tvrdi on.

Opština Kolašin je, tokom prošle godine, kazao je Bulatović, "servisirala sve tekuće obaveze, kao i sve obaveze po osnovu kreditnog zaduženja". Tvrdi i da redovno otplaćuju rate reprograma poreskog duga, a „u odnosu na predhodne godine, značajno su uvećana izdvajanja za poljoprivredu, sport, kulturu...“

Dragan Bulatović
Dragan Bulatovićfoto: Dragana Šćepanović

Sekretar za finansije smatra i da je uspjeh aktuelne izvršne vlasti što redovno isplaćuju zarade svim zaposlenim u Opštini i što su javna preduzeća i ustanove nadoknadile kašnjenja u isplati zarada.

Zeković: Za povećane prihode nije zaslužna izvršna vlast

Prema riječima šefa odborničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Bojana Zekovića "sa završnim računom budžeta za prošlu godinu ne može biti zadovoljna čak ni vladajuća većina". Kako je objasnio, rast budžeta je uslovljen promjenom zakonske regulative, a ne zalaganjima kolašinske izvršne vlasti.

"Vama je vlast ostavljena preporođene, racionlizovana je javna uprava, izašlo se iz višegodišnje blokade računa, nije vam ostavljena ni jedna neplaćena dospjela obaveza, ostavljen vam je novac na računu, a sve obaveze po osnovu kredita i poreza su plaćane blagovremeno ... Ovim što ste uradili, vjerujem, nijeste ni vi saglasni. Porez na dohodat fizičkih lica, 2017-e bio je 170.000, a prošle godine, zbog promjene zakonske regulative, 901.000 eura. Dakle, samo po tom osnovu, prihod Opštine je porastao za ukupo 730.000 eura. Toliko ste prihodovli više, bez da ste uradili išta. Dugi prihod iz Egalizacionog fonda 2017. iznosio je 880.000 eura. Prošle godine prihod po tom osnovu je bio 1,51 miliona eura", objasnio je Zeković.

On je kazao da je, u odnosu na 2017. godinu, kada je rashod za ugovore o djelu iznosio svega 730 eura, prošle godine povećan za čak skoro 100 puta, pa je po tom osnovu potrošeno 72.000 eura. Za bruto zarade je pri kraju mandata bivše vlasti, objasnio je on, trošeno 550.000, a prošle godine čak 860.000 eura.

"Tim tempom za cijeli mandat vaša uprava će građane koštati preko milion eura više nego predhodna, a ne vidim da je i u čemu bolja. Ostavarili ste kapitalni budžet od 275.000 eura. Znači, više ste povećali tekuću potrošnju, u odnosu na onu za vrijeme bivše vlasti, nego što vam je ukupan kapitalni budžet. Gdje je1, 2 miliona eura rasta prihoda? Šta radite sa tim novcem? Korist za građane nije da se zaposle partijski uhljebi", reko je on.

Predsjednik Opštine Milosav Bulatović ponovo je bivšu vlast optužio "da je politički radila i ostavljala ljude bez posla". On je rekao i da je aktuelna vlast naslijedila osam miliona duga, a da, kako tvrdi, "čak 10 plata nije bilo isplaćeno zaposlenima u Centru za kulturu".

"Vi ste izbacili na ulicu ljude. Mi sada treba da platimo 120.000 eura tim koji su tuželi Opštinu. Jasno je ko je politički radio i progonio ljude. Odgovorno smo radili i odnosili se prema finasijama. Mi smo budžet, koji je za vrijeme bivše vlasti iznosio 2,3 miliona eura, povećali za 100 odsto. Da li to govori što vama i građanima? Mi smo radili, a ne samo kao vi sjeli i primali plate. Naš cilj je bio razvoj, ali i da pružimo šansu nekim kadrovima. Podspješili i smo sve segmente razvoja u ovoj opštini. Koliko ste vi izdvojili za kulturu, sport, poljoprvredu, ranjive grupe...? Koliko ste asfaltirali i uradili lokalnih puteva? Zna se, ništa", rekao je Bulatović.

Martinović: Vlast rasipnički i bahato trošila novac

Šef odborničkog kluba Demokrata Vladimir Martinović tvrdi da Završni račun budžeta pokazuje da je aktuelna kolašinska vlast "raspinička i bahata". Taj dokument, smatra on, nije tranasparetan.

"Iz tekuće budžestke rezerva potrošeno je 16.000 eura, a ja vas pitam kojim licima je to podijeljeno. Od javnosti je skriveno za šta su i kome ta sredstva uplaćena. Zašto se određenim sportskim klubovima, sredstva daju iz budžetske rezerve. Da li to može tako, ako imamo već odluke kojim se sportskim klubovima sredstva uplaćuju. To je skanadalozno", tvrdi Martinović.

Vladimir Martinović
Vladimir Martinovićfoto: Dragana Šćepanović

On je objasnio da je "za pomoć građanima za poboljšanje materijalne situacije isplaćeno 16.000 eura". Tražio je da iz aktuelen vlasti kaže ko su ta lica, kako bi otklonili „opravdane sumnje da je taj novac otišao partijski aktivistima i za kupovinu glasova“.

"Kapitalni budžet realizovan je 42 odsto, to jest, od planiranih 166.000 eura, svega 27.000. Ove godine predsjednik Opštine se hvali da je samo za sanciju puteva na sesokom području potrošeno 100.000 eura. Potpuno je jasno da ste prošle godine trošili malo, da biste ove godine, uoči izbora, potrošili ovoliko koliko ste potrošili", tvrdi Martinović.

Odbornik Demokrata problematizovao je i troškove za gorivo, telefonske usluge, reprezentaciju ...On kaže da je nedopustivo da je Skupštinska služba "probila" budžet planiran za proslavu Dana Opštine za skoro 3.000 eura.

Takođe, Martinović je pitao i zbog čega je premašen prlanirani iznos za komunikacione usluge. Zanimalo ga je i gdje su sredstva uplaćena za Nord fest, koji nije održan.

Martinović tvrdi da je skanadalozno što je prošle godine na ugovre o djelu potrošeno čak 72.000 eura.

"Prema zakonu ugovori o djelu se mogu potpisivati za neke specifične djelatnosti, vi ste to trošili za vaše partijske aktiviste", rekao je on.

Predsjednik SO Milan Đukić objasnio je da je trošak za proslavu Dana opštine bio veći jer je bio povećan broj gostiju u odnosu na plan, ali i viši iznosi za opštinske nagrade. Komunkacione usluge, kako je kazao, odnose se i na objave u Službenom listu, a tom glasilu, prošle godine plaćen je i dug od 1.000 eura, koji je napravila bivša vlast.

Prema riječima sekretara Bulatovića "budžetska rezerva služi za neplanirane ili nedovoljno planirane troškove".

"Isplata sa budžetske rezerve je apsolutno odrađane na zakonski način Ako je na ičemu ova vlast uštedjela, onda je to na telefonskim uslugama. Troškovi predsjendika SO na mjesečnom nivou za službeni telefon su 20 eura", objasnio je on.

Prema riječima odbornika Demokratskog fronta (DF) Aleksandra Dožića, neophodno je naći model funkcionisanja lokalnih uprava, „gdje će se sredstva usmjeravati više na kvalitet života građan, nego na javnu potrošnju“.

"Način funkcionisanja lokanih uprava, ovako kako je zamišljen, ima više mogućnost da razvija partiju nego da razvija lokalnu upravu.To nije niša drugačije u kolašinu, nego u drugim opštinama. Treba stvarati novi ambijent, koji će omogućiti da opštine stanu na noge. To je sistemski problem i to treba rješavati", tvrdi on.

Odbornici kolašinske opštine rad će nastaviti i sjutra, a pred njima je obiman dnevni red sa preko 20 odluka,planova izvještaja, programa...

Bonus video: