Za dva mjesta u Ustavnom sudu - 12 kandidata

Na konkurs za izbor sudija Ustavnog suda mogli su da konkurišu istaknuti pravnici sa 15 godina staža

16992 pregleda 52 reakcija 8 komentar(a)
Dvoje sudija naredne godine stiče uslove za penziju, Foto: Ustavni sud
Dvoje sudija naredne godine stiče uslove za penziju, Foto: Ustavni sud

Na konkurs za dvoje sudija Ustavnog suda prijavilo se više kandidata, među kojima su i generalna direktorica Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Marijana Laković - Drašković, kao i sudije Višeg suda u Podgorici Mirjana Popović, Ranko Vukić i Tatjana Ljujić.

Za sudije Ustavnog suda kandidovali su se i rukovoditeljica odjeljenja za ustavne žalbe u Ustavnom sudu Jadranka Novaković, kao i savjetnik u tom sudu Ivan Radojičić.

Prijave na konkurs, koji je 5. avgusta raspisao Ustavni odbor, dostavili su i zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Tatjana Perović, načelnica Fonda za profesioalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom - Podgorica, Enesa Rastoder i rukovoditeljka odjeljenja za pravne poslove u Sekretarijatu za opštu upravu i zajedničke poslove Opštine Tivat Jadranka Joksimović.

Na sajtu Skupštine je objavljeno da su dokumenta predali i advokati Nikola Medojević iz Podgorice, Kasim Dizdarević iz Bijelog Polja i Sulejman Guči iz Ulcinja.

Rok za dostavljanje prijava bio je 30 dana od objavljivanja oglasa.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, Ustavni sud obavijestio je krajem jula Skupštinu da naredne godine dvoje sudija stiče uslove za starosnu penziju i to Mevlida Muratović 9. februara, a Hamdija Šarkinović 5. januara.

Da bi neko konkurisao za to mjesto trebalo bi da bude ugledni pravnik i da ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Istaknutim pravnikom smatraju se profesori pravnih nauka, sudije, državni tužioci, advokati, notari, pravnici koji rade u državnim i organima državne uprave i lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave, kao i pravnici koji rade u privrednim društvima i pravnim licima, koji uživaju profesionalni i lični ugled.

Ustavni sud ima sedam sudija koje se biraju na 12 godina.

Ustavom je propisano da se sudije Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom, odnosno tropetinskom u drugom krugu glasanja, što je 54, odnosno 49 poslanika. Ta većina u prethodnom skupštinskom sazivu nije postojala.

Zbog problema obezbjeđivanja dvotrećinske većine u Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) je v.d. stanje, a nijesu još izabrana ni četiri člana Sudskog savjeta.

Bonus video: