Milačić: Multietnički sklad garancija stabilnosti

U intervjuu “Vijestima” lider i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić istakao da okrenutost njega i dijela predstavnika DF-a ka Moskvi i Beogradu nije plod nikakvog trenutnog odnosa

13772 pregleda 409 reakcija 35 komentar(a)
Nakon pobjede na izborima, niko ne vidi kao problem podjelu funkcija u vladi: Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Nakon pobjede na izborima, niko ne vidi kao problem podjelu funkcija u vladi: Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Prava Crne Gora radiće posvećeno i predano kako bi afirmisala interese srpskog naroda i svih građana, kazao je poslanik i lider te partije Marko Milačić.

Izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji ga je označio kao mogućeg prijatelja, a lidere Demokratskog fronta Milana Kneževića i Andriju Mandića kao prijatelje, kaže da nije shvatio kao izražavanje bilo kakvih očekivanja sa Vučićeve strane.

“Pomenuti smo u kontekstu prijatelja i drago mi je zbog toga, jer je taj osjećaj obostran, kakav dolikuje odnosima Crne Gore i Srbije”, rekao je Milačić.

On je dodao “da samo bratska sloga i multietnički sklad, koji je do sada bio stravično narušen na štetu srpskog naroda, garancija su stabilnosti i prosperiteta svih nas”.

U intervjuu “Vijestima” istakao je da okrenutost njega i dijela predstavnika DF-a ka Moskvi i Beogradu nije plod nikakvog trenutnog odnosa.

“To je istorijski utemeljena i potvrđena povezanost naših naroda, duboko ukorijenjena u srcu svih nas. Ja se trudim da, za dobro Crne Gore, ne iznevjerim zavjet Petrovića, koji su stvarajući okvire moderne Crne Gore, dobro osjećali tu povezanost. Ja sam, u tom smislu, samo plagijator riječi Svetog Petra Cetinjskog. Vjerujem da to razumiju naše kolege iz partija drugačije ideološke orijentacije, kao što i mi razumijemo njihove pozicije. Zato sam ubijeđen da to ne može biti tačka sporenja, jer je pred nama u predstojećem periodu jako mnogo zajedničkih ciljeva”.

Na pitanje da li je njegov i odnos dijela lidera DF-a ka Moskvi i Beogradu problem koji može imati posljedice prilikom formiranja i izglasavanja vlade i njenog programa, Milačić je kazao da je cilj nove vlasti demontaža režima, vraćanje suvereniteta narodu, ekonomski oporavak i izgradnja slobodnih institucija.

“U tome smo svi saglasni. Stvari u kojima se programski razlikujemo definišemo na nivou principa, gdje svi pravimo određene ustupke i to svi razumiju i podržavaju. Najvažnije je da više niko u Crnoj Gori neće biti hapšen i proganjan zbog ljubavi prema svom rodu, prema svojoj braći”.

Naglasio je da je osnovni problem, koji nije problem učešća političkih lidera u vlasti, već problem učešća slobodnog naroda u vlasti, prevaziđen kada su, i pored stravičnog pritiska, hapšenja, zloupotreba i izbornih neregularnosti, uspjeli da smijene odnarođeni režim i vrate suverenitet narodu.

“Nakon takvog trijumfa, dogovor oko formalizacije funkcija u novoj vladi, zaista niko više ne vidi kao nerješivi problem i izazov. To je demokratska procedura, koja je uvijek obilježena različitim stavovima, određenim preferencijama i zahtjevima i konačno kompromisom. Na kraju krajeva, dinamika dosadašnjih aktivnosti ne daje nam za pravo da sumnjamo. U najkraćem mogućem zakonskom roku smo izabrali predsjednika Skupštine i predložili mandatara. Ne vidim mogućnost da među ljudima takvog nivoa zrelosti i političke svijesti, bilo šta predstavlja prepreku za dogovor”.

Stvari u kojima se programski razlikujemo definišemo na nivou principa, gdje svi pravimo određene ustupke i to svi razumiju i podržavaju...

Milačić je ocijenio da je važno da u procesu formiranja vlade ne smije biti ideoloških ili drugih ucjenjivanja, kadriranja tuđih partija i koalicija, testiranja dopadljivosti i slično.

“Upravo smo se i borili protiv sistema DPS-a, da bi se oslobodili takvih pojava i da bi nam izborna volja građana bila svetinja i sada prilikom formiranja vlade i prilikom cjelokupnog vladanja”.

Bonus video: