Raste pozitivan stav građana o Evropskoj uniji

"Evropa ovim dobija više vjetra u svoja jedra, takođe i politika proširenja Crna Gora čak ima i vremenski definisan proces pristupanja. Sada bi trebalo da iskoristimo ovaj novi trenutak i okupimo se oko tog cilja, za koji čvrsto vjerujem da će napraviti i EU i Crnu Goru boljim mjestom", kazala je Hlačeva
85 pregleda 4 komentar(a)
istraživanje, Foto: Delegacija EU
istraživanje, Foto: Delegacija EU
Ažurirano: 18.01.2018. 11:27h

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da bi više od tri četvrtine građana (76,5 odsto) izašlo na referendum o ulasku u Evropsku uniju. Od opredijeljenih građana koji bi izašli na referednum, dakle onih koji u vrijeme istraživanja imaju stav po tom pitanju, za ulazak bi glasalo 80,9 odsto, dok bi "ne" zaokružilo četiri puta manje građana (19,1 odsto), navodi se u zajedničkom saopštenju Delegacije EU i Ministarstva evropskih poslova.

Istraživanje je, kako navode, pokazalo da je već četvrtu godinu za redom, od kada se sprovode ispitivanja, podrška građana pristupanju Crne Gore Evropskoj unji na konstatno visokom nivou, pa je krajem prošle godine 62 odsto ispitanika podržalo ulazak zemlje u EU.

Rezultate istraživanja predstavili su ministar evropskih poslova, Aleksandar Pejović, šefica političkog sektora u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Plamena Halačeva i autorka istraživanja, Olivera Komar.

Pejović je ocijenio da je ovo istraživanje potvrdilo stabilan trend podrške građana Crne Gore članstvu u Evropskoj uniji.

"Uvijek smo imali stabilan trend od oko 75 odsto onih koji bi na referendumu glasali za članstvo u EU. Danas imamo porast i čak 80,9 odsto stanovništva bi na tom referendumu glasalo za ulazak u EU. Ovo govori da imamo jak trend i da oni koji su zainteresovani za ulazak Crne Gore u EU to i pokazuju podrškom", rekao je Pejović.

Dodao je da istraživanje pokazuje da trećina građana razumije da država napreduje prema EU onoliko brzo koliko to okolnosti dozvoljavaju.

Halačeva je kazala da je u ovom neizvjesnom vremenu stabilan nivo podrške integraciji rijedak primjer.

"Evropa ovim dobija više vjetra u svoja jedra, takođe i politika proširenja Crna Gora čak ima i vremenski definisan proces pristupanja. Sada bi trebalo da iskoristimo ovaj novi trenutak i okupimo se oko tog cilja, za koji čvrsto vjerujem da će napraviti i EU i Crnu Goru boljim mjestom", kazala je Hlačeva.

Broj građana koji imaju pozitivan stav prema EU nastavio je da raste, i sada iznosi 63,7odsto, što je najveći procenat od 2013. godine, od kada se sprovodi ovo istraživanje.

Povećao se i broj građana koji vjeruju da će Crna Gora, nezavisno od njhovog mišljenja, postati dio Evropske unije, pa on sada iznosi 69,4 odsto.

"Ovo je indikator toga u kojoj ste mjeri iskomunicirali šta je strateški cilj Crne Gore. Dakle, strateški cilj Crne gore je ulazak u Evropsku uniju i kao što vidite da je ljudima to jasno. Bez obzira da li im se to sviđa građani su svjesni da je ulazak u EU budućnost Crne Gore. Ako bih trebala da biram podatak koji je napozitivniji, ja bih odabrala ovaj podatak,“ kazala je Komar.

Gotovo svaki drugi građanin (46,7 odsto) smatra da je Evropska unija najveći donator Crnoj Gori.

Kao glavne razloge za podržku ulaska Crne Gore u EU građani navode: stabilnost, bolji kvalitet života i mogućnost putovanja. Sa duge strane, oni koji ne podržavaju ulazak, kao glavne razloge navode krizu u EU i izbjegličku krizu.

Građani pozitivno percipiraju uticaj Evropske unije, pa 63,9 odsto smatra da je podrška EU Crnoj Gori pozitivan faktor, dok je kao negativan faktor vidi 29,7 odsto populacije. Sa tim u vezi, broj građana koji smatra da bi ulazak u Evropsku uniju koristio Crnoj Gori (58,5 odsto) je tri i po puta veći od onih koji misle da bi škodio (17,3 odsto).

U svakoj oblasti društvenog života, građani smatraju da će članstvo u Evropskoj uniji imati pozitivan uticaj, a najveću korist od ulaska u EU ispitanici vide za nezaposlene, mlade i poljoprivrednike.

Kao i prethodnih godina, građani se najviše informišu o integracijama kroz televiziju, novine i internet portale, dok dodatne informacije traže na sajtu Vlade, Delegacije EU u Crnoj Gori i fejzbuk stranici Delegacije i u EU info centru.

Istraživanje javnog mnjenja sprovela je agencija Defacto u novembru i decembru 2017. godine na uzorku od 1.008 ispitanika za potrebe Delegacije EU u Crnoj Gori.

Bonus video: