učestvovao na generalnoj debati 75. sjednice Generalne skupštine UN

Darmanović: Politika tolerancije i solidarnosti ključni faktor kredibilnosti

Konflikti na lokalnom i regionalnom nivou prijete urušavanju međunarodnog poretka, te je stoga od prioritetnog značaja da Ujedinjene nacije ostanu faktor mira i stabilnosti, poručio je crnogorski šef diplomatije

7830 pregleda 5 komentar(a)
Darmanović, Foto: MVP
Darmanović, Foto: MVP

Međunarodna zajednica, više nego ikad, od Ujedinjenih nacija očekuje da budu stožer stabilnosti međunarodnog poretka i očuvanja najviših civilizacijskih vrijednosti, poručio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović. On je danas učestvovao na generalnoj debati 75. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se ove godine održava u onlajn formatu.

Darmanović je, kako je saopšteno iz MVP-a, pozdravio odabir Volkana Bozkira za predsjednika Generalne skupštine UN, izražavajući uvjerenje da će njegov angažman biti uspješan i konstruktivan.

„U vremenu koje bilježi jačanje unilateralizma i protekcionizma, Crna Gora nema dilemu, već sa još većom motivacijom ostaje posvećena univerzalnim vrijednostima i načelima multilateralizma“, poručio je šef crnogorske diplomatije.

 

Ocijenio je, kako je saopšteno, da konflikti na lokalnom i regionalnom nivou prijete urušavanju međunarodnog poretka, te da je stoga od prioritetnog značaja da Ujedinjene nacije ostanu faktor mira i stabilnosti. Osvrnuvši se na savremene trendove u međunarodnim odnosima, akcentovao je da pomenuti izazovi istovremeno predstavljaju priliku da se uspostavi model za efikasnije djelovanje UN-a u uslovima nove međunarodne realnosti. Darmanović je, dodaje se u saopštenju, takođe potvrdio posvećenost i podršku Crne Gore reformskim procesima UN-a u dijelu reorganizacije Savjeta bezbjednosti i revitalizacije Generalne skupštine, s ciljem izgradnje efikasnijeg, transparentnijeg i otvorenijeg UN sistema, jednakog za sve.

„Podržavamo poziv Generalnog sekretara UN-a za prekid vatre na područjima zahvaćenim konfliktom, u doba pandemije, kako bi se diplomatiji pružila šansa da kreira uslove pogodne za obezbjeđivanje humanitarne pomoći i podrške najranjivijim društvenim zajednicama“, naglasio je šef crnogorske diplomatije.

Darmanović je, dodaje se, istakao da će Crna Gora nastaviti da promoviše pitanja ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u svim aspektima djelovanja UN-a. „To nas posebno preporučuje za članstvo u Savjetu UN-a za ljudska prava za period 2022-2024. godine", naglasio je on. Takođe, ukazao je na posvećenost naše države ispunjavanju obaveza iz Agende za održivi razvoj 2030 i Pariskog klimatskog sporazuma, uz napomenu da je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja je u potpunosti prevela ciljeve održivog razvoja u nacionalni zakonodavni okvir.

Darmanović je ocijenio da evroatlantska i evropska budućnost Crne Gore nema alternativu te da ostaje primarni prioritet našeg vanjskopolitičkog usmjerenja, čiji je dio i naša apsolutna posvećenost dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

„Samo sa odgovornom i zrelom politikom tolerancije i solidarnosti, možemo ostati kredibilan faktor u regionalnim i međunarodnim okvirima“, zaključio je šef crnogorske diplomatije.

Povezani članci

29. Septembar 2020.

Marković neće govoriti na generalnoj debati UN