Kampanja koalicije "Za budućnost Crne Gore" koštala milion i po eura

Prema izvještaju, koalicija je najviše potrošila na medijsko predstavljanje, oglase i publikacije, nešto preko 1,1 milion eura

20895 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Troškovi kampanje koalicije “Za budućnost Crne Gore“ na palamentarnim izborima u avgustu iznosili su 1,5 miliona eura, pokazuje izvještaj koji je objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

Prema izvještaju, koalicija je najviše potrošila na medijsko predstavljanje, oglase i publikacije, nešto preko 1,1 milion eura.

Za emitovanje reklamnih spotova na TV Vijesti namijenjeno je 335.193 eura, što je djelimično plaćeno (40 hiljada).

Oko 126 hiljada eura namijenjeno je za oglašavanje prema priloženom medija planu u Vijestima, a 1.694 eura za PR oglašavanje na portalu Vijesti, što je takođe djelimično plaćeno.

Oglašavanje na Pink Media M koštalo je 296.664 eura, ali još nije plaćeno, dok je djelimično plaćeno oglašavanje na Novi TV koje je koštalo oko devet hiljada eura.

Djelimično je plaćeno i oglašavanje u Danu (JUMedia Mont), a koštalo je oko 39,9 hiljada eura, a bilbordi kod preduzeća Đoković preko 100 hiljada eura.

Koalicija “Za Budućnost Crne Gore” reklamirala se i u beogradskom dnevnom listu Novosti, što je koštalo 9.138 eura i djelimično je plaćeno.

Usluge A Media Team-a (TV) koaliciju su koštale oko 54 hiljade eura i djelimično su plaćene.

Koalicija se reklamirala i na RTV Pljevlja (oko četiri hiljade eura), RTV Budva, DRS-u, Radio Jadranu, društvenim mrežama...

Za reklamne spotove i materijale potrošili su 147.484 eura, dok za istraživanja javnog mnjenja i predizborne skupove nije bilo troškova.

Troškovi angažovanja opunomoćenih predstavnika podnosilaca izbornih lista u prošireni sastav organa iznosili su 46.380 eura, a režijski i troškovi administracije 1.618 eura, dok je za prevoz potrošeno 3.750 eura.

Ostali troškovi izborne kampanje iznosili su 188.367, a tu spadaju troškovi hrane i pića, ugostiteljske i hotelske usluge, dnevnice za anketare...

Što se tiče prihoda, prihodi iz javnih izvora (državni trezor) iznosili su 43.051 euro, dok nijesu registrovani prilozi pravnih lica.

Koalicija je od fizičkih lica imala novčane priloge od ukupno 192.468 eura, a, najviše iznose od po pet hiljada eura, kako je navedeno, donirali su Milan Knežević, Dragan Bojović, Vladislav Bojović, Nebojša Medojević, Radoš Zečević i Nikola Bajčetić.

U izvještaju se navodi i da je koalicija “Za Budućnost Crne Gore” imala 211.000 eura sopstvenih sredstava.

Bonus video: