Šoć: Crkva odlučuje ko će potpisati Temeljni ugovor

„Ugovor se potpisuje sa crkvom. Ko će u ime crkve potpisati ugovor, to nije stvar političara, nego je stvar crkve... Postoji odluka o tome koju je donijelo nadležno tijelo SPC da to u njeno ime može uraditi mitropolit...“, rekao je Šoć

43033 pregleda 546 reakcija 60 komentar(a)
Šoć, Foto: Savo Prelević
Šoć, Foto: Savo Prelević

Komentarišući izjavu jednog od lidera Demokratskog fronta, Milana Kneževića da Temeljni ugovor između Vlade i SPC treba potpisati sa Irinejem, nekadašnji ministar pravde, a kasnije advokat i član ekspertskog tima Mitroplije crnogorsko-primorske (MCP) Dragan Šoć tvrdi da to nije na političarima da odlučuju, već na Crkvi.

„Ugovor se potpisuje sa crkvom. Ko će u ime crkve potpisati ugovor, to nije stvar političara, nego je stvar crkve... Postoji odluka o tome koju je donijelo nadležno tijelo SPC da to u njeno ime može uraditi mitropolit...“, rekao je Šoć.

On podsjeća da je SPC tražila da se potpiše takav ugovor prije nekoliko godina, koji bi po sadržini bio istovjetan, kao i temeljni ugovor koji je Crna Gora potpisala sa rimokatoličkom crkvom, odnosno Vatikanom, ali ne bi imao istu težinu.

„Vatikan nije samo vjerska organizacija nego i država, ima jaču pravnu moć u smislu da daje primat nad ustavnim odredbama kao međudržavni ugovor i ako su odredbe tog ugovora u suprotnosti sa zakonom koji se donese o toj materiji važiće ugovor a ne zakon“, rekao je Šoć.

On je dodao da taj ugovor ne bi imao primat nad domaćim zakonodavstvom, ali da bi bilo prirodno da se na osnovu izmijenjenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti potpiše Temeljni ugovor.

„Ugovor se formalno-pravno može potpisati i mimo toga. Međutim, imajući u vidu situaciju koja je nastala, prvo treba da se uredi zakon o zajednici, da se oni prepoznaju, da se definiše njihov status, pa da se potpiše Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC“, zaključio je Šoć.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je u januaru poručio da će eventualne pregovore o Temeljnom ugovoru vlast voditi sa njim. Ustavom SPC i kanonima, striktno su definisane nadležnosti crkvenih tijela i ovlašćenja arhijereja. U tom smislu, patrijarh je primus inter partes među arhijerejima, sa određenim većim ovlašćenjima koja proizilaze iz dostojanstva zvanja, a ne formalnog autoriteta pozicije koju zauzima. Insistiranje da se temeljni ugovor zaključi sa patrijarhom bi bio protivan duhu ustrojstva SPC, kao i kanonima i saborskim odlukama i utvrđenoj, praksi pravoslavne crkve u sličnim slučajevima. Tako je u Hrvatskoj temeljni ugovor potpisao tadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.

Episkopski savjet SPC u CG osnovan 2011. godine je tijelo nadležno da se o tome neposredno stara.

Bonus video: