Zogović: Izglasavanje Zakon o prestanku važenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti prije formiranja Vlade logičan potez

On je kazao da ne želi ni da pomisli da neko, "makar se predstavljao kao pravni ekspert, može propagirati stavove Duška Markovića iz jula kao prihvatljive u oktobru, jer bi po tom tumačenju, SPC trebalo da se registruje i evidentira do 06. oktobra ove godine, pošto bi u protivnom ostala van pravnog poretka države Crne Gore"

9650 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Milun Zogović, Foto: Printscreen
Milun Zogović, Foto: Printscreen

Inicijativa Milana Kneževića i Predsjedništva DNP – a da novoformirana parlamentarna većina u Skupštini donese Zakon o prestanku važenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja jedinu garanciju da će svetinje i imovina SPC u Crnoj Gori biti ustavno zaštićeni, saopštio je poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore Milun Zogović.

"Zakon o slobodi vjeroispovijesti je postao dominantno političko pitanje zahvaljujući Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću koji su krajem decembra 2019. inicirali usvajanje ovog antipravoslavnog zakona u Skupštini Crne Gore. I sviđalo se to nekom ili ne, poslanici u Skupštini Crne Gore treba da daju zadnju zakonodavnu riječ, jer im to po Ustavu pripada", sapštio je on.

On je kazao da zato u trenutku kad jedino imamo konstituisanu Skupštinu Crne Gore i izabranog predsjednika Parlamenta, ne postoji ništa logičnije, već da ta novouspostavlejna većina, čim se formiraju matični odbori, izglasa Zakon o prestanku važenja zakona o slobodi vjeroispovijesti, i na taj način u potpunosti zaštiti svetinje i imovinu SPC, ali i ispoštuje izbornu volju građana koji su glasali za poništenje pomenutog zakona.

"A za izglasavanje tog zakona uopšte nije potrebno da bude formirana Vlada, i to bi trebalo da bude jasno čak i posljednjem pravnom laiku. Pojedina tumačenja koja dolaze od jednog broja pravnika da je dovoljno izvršiti izmjene određenih članova već postojećeg zakona potpuno su u koordinaciji sa onim što je Duško Marković predlagao SPC -u u julu mjesecu, a što je Episkopski savjet kategorički odbio", smatra Zogović.

On je kazao da ne želi ni da pomisli da neko, "makar se predstavljao kao pravni ekspert, može propagirati stavove Duška Markovića iz jula kao prihvatljive u oktobru, jer bi po tom tumačenju, SPC trebalo da se registruje i evidentira do 06. oktobra ove godine, pošto bi u protivnom ostala van pravnog poretka države Crne Gore".

"Zato je inicijativa Milana Kneževića o poništenju postojećeg Zakona o slobodi vjeroispovijesti u potpunosti utemeljena u stavovima mitropolita Amfilohija koji je 03.02.2020. zatražio od Duška Markovića poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, a zatim donošenje novog zakona. Dakle, mi samo tražimo ono što je mitropolit tražio od Duška Markovića početkom februra ove godine, odbacujući kao nedostojnim besmislice da neko iz DF – a želi da isključi mitropolita Amfilohija iz pregovora sa državom", navodi se u saopštenju Zogovića.

On je kazao da baš naprotiv, mitropolit Amfilohije, uz blagoslov i ovlašćenje Sinoda i patrijarha Irineja, a u ime SPC, treba da vodi pregovore sa državom Crnom Gorom oko potpisivanja Temeljnog ugovora.

"I to je u potpunosti sa ustrojstvom Srpske pravoslavne crkve. Zato nema potrebe da se niko zaklanja iza navodne brige o mitropolitu tako što će plasirati lične stavove koji nanose direktnu štetu eparhijama SPC u Crnoj Gori, a idu u pravcu ranijih predloga Duška Markovića i Zorana Pažina", saopštio je Zogović.

On je dodao da neka svako u budućnosti uradi makar deseti dio onog što je uradio DF u odbrani svetinja i one će biti sačuvane dok bude svijeta i vijeka.

"Još je Valtazar Bogišić napisao : „ što se grbo rodi vrijeme ne ispravi“, i niko od nas nema pravo da pegla grbu postojećem Zakonu o slobodi vjeroispovijesti kroz njegove izmjene, već imamo obavezu pred Bogom i narodom da ga proglasimo nevažećim i donesemo novi koji će biti u interesu svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori", zaključeno je u saopštenju Zogovića.

Povezani članci

01. Oktobar 2020.

Povlačenje Zakona nemoguće bez nove Vlade

Bonus video: