Predsjednica Sejma Poljske, ambasador Slovenije i princ Nikola čestitali Bečiću

"Uvjerena sam da će dobra saradnja među našim parlamentima doprinijeti bogaćenju i inteziviranju kontakata koji povezuju Poljsku i Crnu Gori i na drugim nivoima“, navela je Vitek u čestitki

3765 pregleda 4 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Skupstina.me
Aleksa Bečić, Foto: Skupstina.me

Predsjednica Sejma Poljske Elžbjeta Vitek, ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker i princ Nikola Petrović Njegoš čestitali su predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću izbor na tu funkciju.

Vitek je navela da je uvjerena da će dobra saradnja dva parlamenta doprinijeti inteziviranju kontakata koji povezuju Poljsku i Crnu Gori i na drugim nivoima.

Ona je kazala da će Bečićeva dosadašnja profesionalna karijera i političko iskustvo sa sigurnošću biti adut u vođenju poslova najvišeg predstavničkog doma u zemlji.

"Uvjerena sam da će dobra saradnja među našim parlamentima doprinijeti bogaćenju i inteziviranju kontakata koji povezuju Poljsku i Crnu Gori i na drugim nivoima“, navela je Vitek u čestitki.

Ona je Bečiću poželjela mnogo uspjeha i satisfakcije u vršenju časne i odgovorne funkcije.

Bečić je zahvalio Vitek na čestitki i istakao da odnose Crne Gore i Poljske od obnove crnogorske nezavisnosti karakterišu frekventni kontakti na najvišem političkom nivou, interes za jačanje ekonomske saradnje, kao i dinamična saradnja u oblastima energetike, kulture, nauke, obrazovanja, odbrane i turizma.

On je u odgovoru Vitek zahvalio na proaktivnom stavu Poljske kada je u pitanju proces integrisanja Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture kroz kontinuiranu političku i ekspertsku pomoć, kao i podršku kroz format Višegradske grupe.

Kako je kazao, za Crnu Goru je veoma važno da Poljska, kao članica V4, razumije šta su potrebe zemalja Zapadnog Balkana u aktuelnom političkom trenutku.

"Izražavam nadu da će Poljska, kao aktivan podržavalac Crne Gore u pogledu njenog daljeg razvoja i prosperiteta, nastaviti sa pružanjem sveukupne podrške u procesu ispunjavanja uslova za uspješnu realizaciju strateškog cilja - članstva u EU“, navodi se u odgovoru Bečića.

Presker je naveo da je ubijeđen da će Bečić na novoj funkciji svu svoju snagu u narednom periodu usmjeriti u jačanje blagostanja, suživota i prosperiteta svih građanki i građana Crne Gore i tako doprinijeti sveobuhvatnom napretku Crne Gore.

"Odnosi između Crne Gore i Slovenije su zaista prijateljski i iskreni, bez otvorenih pitanja. Istinski želim da naše dvije zemlje i naši građani nastave svestrani razvitak i unapređenje odnosa na navedenim principima. Slovenija Crnu Goru vidi kao bliskog partnera kako u NATO-u, tako i na putu Crne Gore u EU, gdje joj Slovenija pruža svoju stalnu i aktivnu podršku. Tako će biti i u narednom periodu. Takođe, želim naglasiti da će se Ambasada Slovenije u Crnoj Gori i dalje zalagati za uspješno razvijanje odličnih odnosa između naše dvije zemlje na svim područjima saradnje", naveo je Presker.

U odgovoru Bečić je istakao da su tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i Slovenije siguran temelj za dalji razvoj bilateralnih odnosa i svestrane saradnje u obostranom interesu.

"Upravo su odlični međudržavni odnosi dodatno osnaženi vojnim i bezbjednosnim partnerstvom u okviru NATO saveza. Uvažena ekselencijo Presker, pomoć i podrška Slovenije evropskom i evroatlantskom putu Crne Gore su dragocjeni, što nas dodatno ohrabruje da nastavimo sa reformama i uliva optimizam da će to dati rezultate koje očekujemo", navodi se u pismu predsjednika Bečića.

Princa Nikola Petrović Njegoš je Bečiću poželio sve najbolje u vršenju funkcije "koja je od ključnog značaja za dobro funkcionisanje naše demokratije".

U odgovoru kojim zahvaljuje princu Nikoli Petroviću Njegošu, Bečić navodi da neumoran angažman princa Nikole kao cijenjenog promotera solidarnosti, ekologije i kulture, kao vrhunskih vrijednosti savremene civilizacije, ulivaju optimizam da Crna Gora postaje društvo koje gaji osnovne temelje demokratskih tekovina.

"Dinastija Petrović je dvovjekovnom tradicijom doprinijela svestranom razvitku Crne Gore u društveno-političkom, ekonomskom, kulturnom i prosvjetnom pogledu, ujedno osiguravajući ugled naše države širom Evrope i svijeta. Upravo su navedeni istorijski diskursi inspiracija da Crna Gora nastavi putem svojih predaka i osigura kvalitetniji život njenih građanki i građana i ujedno ojača svoju međunarodnu poziciju" navodi se između ostalog u pismu Bečića.

Bonus video: