Fuštić tražio da Gvozdenović ode i nazvao ga "kancerom DPS-a"

“Vijesti” su od nekoliko izvora dobile podatak da je Fuštić u dopisima pojasnio ključne probleme zbog čega je DPS izgubio izbore

74782 pregleda 516 reakcija 88 komentar(a)
Oko 20 predsjednika mjesnih odbora napustilo je DPS uoči izbora: Gvozdenović i Đukanović, Foto: Boris Pejović
Oko 20 predsjednika mjesnih odbora napustilo je DPS uoči izbora: Gvozdenović i Đukanović, Foto: Boris Pejović

Odbornik u Skupštini Opštine Bar Miloš Fuštić i bivši član DPS-a, dva puta je slao dopise centrali partije u Podgorici u kojima je tražio ostavku političkog direktora Branimira Gvozdenovića.

“Vijesti” saznaju da je Fuštić prekjuče podnio ostavku na članstvo u partiji, nezadovoljan rezultatima izbora i djelovanjem pojedinaca.

“Vijesti” su od nekoliko izvora dobile podatak da je Fuštić u dopisima pojasnio ključne probleme zbog čega je DPS izgubio izbore. U dopisu, na koje mu nije odgovoreno, između ostalog, naveo da je Gvozdenović “kancer partije i da mora da ide”...

Gvozdenović je bio koordinator DPS-a za Bar tokom kampanje za parlamentarne izbore koji su održani 30. avgusta.

Fuštić je podnio ostavku ne čekajući vanredni Kongres DPS-a, koji će, kako je najavljeno, biti održan do sredine decembra.

Na dopise mu nije odgovoreno: Fuštić
Na dopise mu nije odgovoreno: Fuštićfoto: Dan

Izvor “Vijesti” navodi da Fuštić ne vjeruje da će biti značajnijih promjena u partiji, nego da će biti smijenjeni samo “nebitni članovi”.

Kako je ranije objavljeno, oko 20 predsjednika mjesnih odbora napustilo je DPS uoči izbora, zato što su ukazivali na greške Gvozdenovića, ali i Dragoslava Tomanovića, predsjednika OO DPS-a Bar.

“Vijesti” su pitale centralu DPS-a da li su dobili dopise Fuštića, da li su mu odgovorili i da li su spremni da ispune njegove zahtjeve. Iz DPS-a nijesu odgovorili.

DPS nakon parlamentarnih izbora nije uspio da obezbijedi većinu za formiranje vlade.

Partija Mila Đukanovića osvojila je 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, koalicija “Mir je naša nacija” deset, a platforma “Crno na bijelo” četiri mandata. Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imaju po tri poslanika, a SDP dva.

Po jednog poslanika ima Albanska lista “Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj” i albanska koalicija “Jednoglasno”.

Konstitutivna sjednica parlamenta održana je 23. septembra, a za predsjednika Skupštine je izabran Aleksa Bečič nosilac liste koalicije “Mir je naša nacija”. Za mandatara za sastav nove vlade predložen je nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić i pregovori o formiranju nove vlade su u toku.

Istraživanja CEDEM-a od 28. septembra pokazalo je da podrška građana DPS-u opada, a njihovi glasovi se prelivaju pobjedničkim listama.

Na pitanje koju bi listu podržali kada bi se ponovo održali izbori, sa istim političkim akterima, 34,8 odsto ispitanika je kazalo da bi podržalo koaliciju „Za budućnost Crne Gore“, a 29,2 odsto DPS. Koaliciju „Mir je naša nacija“ podržalo bi 14,1 odsto ispitanika, „Crno na bijelo“ 8,3 odsto, Socijaldemokrate bi dobile 4,8 odsto podrške, Bošnjačka stranka 3,8 odsto, a Socijaldemokratska partija dva odsto. Albansku listu Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj podržalo bi 1,9 odsto ispitanika, listu Jednoglasno 0,9 odsto, a Hrvatsku reformsku stranku 0,1 odsto.

Kada je u pitanju rejting političkih partija, na izlaznost od 69 odsto, DPS ima 30,5 odsto podrške, Demokratski front 20,8 odsto, Demokrate 14,5 odsto, URA 9,2 odsto, Socijalistička narodna partija 6,6 odsto, a SD 5,1 odsto. BS bi podržalo 3,8 odsto ispitanika, SDP 2,3 odsto, Demos 2,1 odsto, Pravu Crnu Goru 1,8 odsto, Albansku alternativu 1,7 odsto, Demokratsku uniju Albanaca 0,7 odsto, Forcu 0,4 odsto, Ujedinjenu Crnu Goru 0,3 odsto, a Demokratski savez u Crnoj Gori 0,1 odsto.

Prema istraživanju CEDEM-a od 13. avgusta, DPS je imala rejting od 35,3 odsto, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 24,7, “Mir je naša nacija” 16,5, “Crno na bijelo” 6,6, SD 5,3, BS 4,8, SDP 4,2 odsto, Albanska lista Genci Nimanegu - Nik Đeljošaj 1,9 odsto, albanska koalicija “Jednoglasno” 0,4 odsto i Hrvatska reformska snaga 0,3 odsto.

Gvozdenović, koji je bio akter brojnih afera posljednjih godina, već je jednom bio politički direktor DPS-a, a na tu funkciju je opet izabran u februaru ove godine.

Duže od dvije decenije Gvozdenović, elektroinženjer iz Bara, zauzima istaknute funkcije u državnoj administraciji i DPS-u.

Počeo je kao potpredsjednik Vlade premijera Filipa Vujanovića, zatim i Vlade premijera Mila Đukanovića, a bio je ministar niza resora, od ekonomije do uređenja prostora, turizma i zaštite životne sredine.

U Vladi Duška Markovića Gvozdenović nije dobio mjesto, ali jeste mjesto potpredsjednika Skupštine u prethodnom sazivu.

Protiv njega je MANS podnio brojne krivične prijave, posebno dok je bio ministar zaštite životne sredine.

Njegov kum, biznismen Duško Knežević, predsjednik Atlas grupe, osumnjičen za pranje novca, takođe je protiv Gvozdenovića iznio niz optužbi koje se odnose na reketiranje stranih investitora, nelegalno stečene nekretnine, i njegovom učešću u privatizaciji najvećih državnih preduzeća.

Gvozdenović je odbacio sve Kneževićeve navode ocjenjujući optužbe kao “klasične izmišljotine umišljenog bezimenog čovjeka”.

“Vijesti” su krajem avgusta objavile da dvojica rođaka bivšeg ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i bivši službenici tog resora Vlade Marko i Bojan Vujović, povezani su s aferom “Možura” i njihova imena nalaze se u dokumentima tužilaštava.

Gvozdenović je, dok je bio ministar, u ime države, odobravao i potpisivao ključna početna dokumenta u vezi sa spornim projektom gradnje vjetroelektrana...

Bojan Vujović potom je rekao da je bio angažovan kao advokat, da je u ime i za račun klijenta potpisao ugovor i da je to jedina njegova uloga u tom poslu.

Tužilaštvo na Malti istražuje slučaj, zbog sumnji da je preko firmi “Cifidex” i drugih povezanih transakcija, koje su dijelom obavljene i preko Crne Gore, korumpirano više visokih državnih funkcionera, kao i da je taj slučaj povezan s ubistvom tamošnje novinarke Dafne Karuane Galicije.

“Pružili smo priliku preletačima, ljudima sumnjivih biografija”

Fuštić je u ostavci, u koju “Vijesti” imaju uvid, naveo da su ostali bez odgovora njegovi dugogodišnji apeli i ukazivanje na nepravilnosti u radu Opštinskog odbora.

“Dopustili smo da nam Odbor i stranku u Baru vode izvjesni ljudi kojima su lični interes i dobit iznad programskih ciljeva DPS-a, što se na kraju i pokazalo na najlošiji način po nas i vratilo nam se kao bumerang. Zanemarili smo istinske članove naše stranke, koji su svoj život ugradili u njoj i borbi za našu Crnu Goru, pružajući priliku preletačima, ljudima sumnjivih biografija i mutnih poslova. Svim iskrenim članovima Odbora i mojim prijateljima se zahvaljujem na dosadašnjoj saradnji, a ja ću mandat, pošto mi je mandat dat od časnih pripadnika i glasača, zadržati i nastaviti da se u lokalnom parlamentu zalažem za bolji i pravedniji Bar i Crnu Goru”, naveo je Fuštić.

Bonus video: