Brajović: U petak raspisujem predsjedničke izbore, neodgovorno ponašanje opozicije

Brajović je nakon konsultacija sa šefovima partija vladajuće većine kazao da se može očekivati da pojedini subjekti podignu tenzije u toku kampanje, te da može biti i, kako je naveo, podmetanja
62 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Brajović, konsultacije, Foto: Darvin Murić
Ivan Brajović, konsultacije, Foto: Darvin Murić
Ažurirano: 17.01.2018. 18:12h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović najavio je da će u petak 19. januara raspisati predsjedničke izbore.

On je nakon konsultacija sa šefovima partija vladajuće većine kazao da su svi učesnici sastanka potvrdili da će voditi pozitivnu kampanju i da ni na koji način neće doprinijeti rastu tenzija.

"Sasvim je normalno da očekujemo da se tenzije, možda, pojačaju u kampanji, da bude određenih podmetanja i sumnjičenja, ali smo uvjereni da će građani Crne Gore, kao i do sada, znati da razlikuju istinu odlaži", kazao je Brajović.

Brajović je rekao da se predstavnici opozicije ponašaju neodgovorno i prema onim građanima koji su za njih glasali.

"Njihovo odsustvo jasno pokazuje i značajne probleme koje imaju u međusobnoj komunikaciji. Ako ne mogu da organizuju zajednički sastanak, onda nije bilo realno očekivati da dođu na konsultacije oko predsjedničkih izbora, i da se suoče sa argumentima parlamentarne većine", ocijenio je Brajović.

On je kazao da su sastanku prisustvovali svi relevantni politički subjekti, koji odgovorno pristupaju obavezama i važnim pitanjima društva.

"Razgovarali smo o predsjedničkim izborima, i o uslovima i okolnostima pod kojima će se oni održati", rekao je Brajović.

On je rekao da parlamentarna većina, čiji su predstavnici danas bili na sastanku, odgovorno radi svoj posao za koji su ih građani izabrali, "štitimo Ustav i štitimo državu".

Brajović je kazao da je Skupština, na posljednjoj sjednici u prethodnoj godini, usvajanjem zakona implementirala preporuke ODIHR-a i dodatno unaprijedila izborno zakonodavstvo.

Jedino, kako je rekao, nije izmijenjen Zakon o izboru odbornika i poslanika, i to samo iz jednog razloga.

"A to je odsustvo želje opozicije da ulestvuje u unaprjeđivanju izbornog zakonodavstva", dodao je Brajović.

On je rekao da je jutros razgovarao sa predstavnicima ODIHR-a.

"Potpuno vjerujem u to da je njima kristalno jasno da su državni organi Crne Gore uradili sve što se od njih očekivalo da urede izborni ambijent, da on bude što bolji i transparentniji, i da izborni uslovi budu jednaki za sve učesnike", kazao je Brajović.

Na konsultacije sa Brajovićem došli su samo šefovi partija vladajuće većine, a predsjednici opozicionih partija su odbili da u njima učestvuju.

Na konsultacijama kod Brajovića su bili Milo Đukanović (DPS), Rafet Husović (BS) Mehmet Zenka (DUA), Andrija Popović (LP), Đerđ Camaj (AA), Nazif Cungu (Forca) i Marija Vučinović (HGI).

Bonus video: