NSD za porez duguje skoro 50 hiljada eura

DRI je revizijom utvrdila da NSD nije uskladila sve finansijske i druge radnje sa zakonskim i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju

2549 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Nove srpske demokratije (NSD) za 2019. godinu i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti.

NSD, kako je saopšteno, nije izmirivala tekuće poreske obaveze, koje za 2019. iznose 15.095 eura, dok ukupno neizmirene obaveze po tom osnovu iznose 49.016 eura. Iz DRI navode da to nije u skladu sa odredbama člana 46 Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

"Partija nije poštovala utvrđeni blagajnički maksimum jer je 35 dana u toku 2019. godine (dani kada je bilo gotovinskih transakcija) imala gotovinu u blagajni Centrale veću od limita utvrđenog Zakonom i Odlukom nadležnog organa Partije", navodi se u saopštenju DRI.

DRI je revizijom utvrdila da NSD nije uskladila sve finansijske i druge radnje sa zakonskim i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju.

"Neusklađenost se odnosi na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (tada važeći član 18), Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica (član 46), Zakona o reprogramu poreskog potraživanja (član 12), Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja (član 6), Zakona o računovodstvu (član 19) i Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru".

NSD je, navode iz DRI, sa redovnog računa izvršila plaćanja koja su se odnosila na izmirenje obaveza po osnovu izborne kampanje iz ranijih godina u ukupnom iznosu od 22.132,26 eura, što nije u skladu sa odredbama člana 18, tada važećeg Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Iz te institucije dodaju da je NSD izvršila isplatu troškova službenih putovanja u iznosu od 1.044 eura po putnim nalozima, koji međutim ne sadrže sve potrebne podatke, a nijesu sačinjavani ni Izvještaji sa službenog puta kako je to utvrđeno važećom Uredbom.

"U pojedinačnim slučajevima utvrđeno je da je isto lice bilo nalogodavac i podnosilac putnog računa. Dio od ukupno isplaćenih dnevnica u opštinskim odborima Andrijevica, Berane i Danilovgrad, isplaćivan je u pojedinačnim iznosima po 20 eura, što nije u skladu sa Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru", navode iz DRI.

Kada je u pirtanju evidentiranje dijela troškova opštinskih odbora u 2019. godini, Nova srpska demokratija je to vršila na gotovinskoj, a ne na obračunskoj osnovi, dodaje se u saopštenju.

Takođe, NSD je po osnovu zakupa poslovnog prostora u Danilovgradu i Herceg Novom, u poslovnim knjigama evidentirala troškove zakupa u većem iznosu u odnosu na ugovorene zakupnine za ukupan iznos od 550 eura, što nije u skladu sa članom 19 Zakona o računovodstvu, ističu iz DRI.

"Revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2019. godinu je takođe izvršena provjera realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2018. godinu. Revizijom Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja za 2019. godinu utvrđeno je da je subjekt revizije realizovao dvije od devet datih preporuka, nije realizovao tri preporuke, dok se realizacija četiri preporuke nije mogla provjeriti iz razloga što u 2019. godini nijesu postojali događaji/okolnosti koje su bile predmet datih preporuka", navodi se u saopštenju Državne revizorske institucije.

Bonus video: