BS: Ne zatvarati oči pred nacional-šovinizmom

"Većinska Crna Gora danas je s pravom uplašena, ali i razočarana, jer i dalje ima onih koji ne poštuju osnovna ljudska prava", saopšteno je iz Bošnjačke stranke

3078 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka osudila je, kako navode, jučerašnje prijetnje i uvrede i uništavanje imovine delegacije fudbalskog kluba iz Plava, tokom utakmice Jezero-Budućnost, koja je odigrana u Beranama.

"Sa žaljenjem konstatujemo da ovakvi slučajevi, kada se otvoreno vrijeđaju pripadnici manjinskih naroda u Crnoj Gori i kada im se upućuju pogrdni nazivi, ponavljaju se s vremena na vrijeme. Zabrinjava činjenica da se nakon nemilih scena iz Pljevalja od prošlog mjeseca, kada se Bošnjacima prijetilo novom Srebrenicom, sada se u Beranama, gdje takođe vjekovima žive Bošnjaci, čuju poruke „Turci-selite se“. Većinska Crna Gora danas je s pravom uplašena, ali i razočarana, jer i dalje ima onih koji ne poštuju osnovna ljudska prava", saopšteno je iz BS.

Dodaju da država i građani ne smiju zatvarati oči pred "ovakvim primjerima nacional-šovinizma, koji predstavljaju najveću opasnost ne samo kod nas već i cijelom regionu."

"Pozivamo nadležne institucije da u što kraćem vremenu otkriju i procesuiraju sve počinioce i nalogodavce ovih gnusnih djela, a sve građane Crne Gore na jedinstvo u pravcu borbe protiv svih vidova kleronacionalističkih ideologija. Poručujemo i da je bošnjački narod dio društvenog i državotorog bića Crne Gore, istorijski utemeljen , te nas poruke i zastrašivanja neće pomjeriti sa naših vijekovnih prostora, niti će poremetiti naš odnos prema komšijama i opredjeljenost za multietničko društvo", zaključuje se u saopštenju BS.

Bonus video: