poruka predsjednika srpskog nacionalnog savjeta

Vuksanović: Očekujemo adekvatan i ravnopravan tretman srpskog naroda

"Nažalost, profesor Krivokapić i koalicija „Za budućnost Crne Gore“ sa Srpskim nacionalnim savjetom, kao krovnom organizacijom srpskog naroda u Crnoj Gori, ni u jednom trenutku nijesu ni pokušali da ostvare komunikaciju"

3913 pregleda 21 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Vuksanović, Foto: Boris Pejović

Srpski nacionalni savjet od nove vlasti očekuje adekvatan i ravnopravan tretman srpskog naroda sa drugim nacionalnim zajednicama, bez zlonamjernog podrazumijevanja da su Srbi i Crnogorci jedan narod, gdje Srbi gube svoj identitet, poručio je predsjednik Savjeta Momčilo Vuksanović.

On je ocijenio da se nakon parlamentarnih izbora usložnjava politička stvarnost u državi.

"Pobjedničko raspoloženje zamjenjuje zabrinutost kako da se nađe rešenje za demokratsku promjenu vlasti. Problem opet predstavljaju Srbi kojima postojanost u Crnoj Gori, iako pokazatelji govore da ih ima i više od četrdeset posto, još nije priznata. Za njih se samo podrazumijeva da postoje. Pa ako je već tako, zašto traže da postoje. Počelo se sastavljanjem liste „Za budućnost Crne Gore“, a nastavlja se sa sastavom buduće vlade. Kao što nije bilo dovoljno srpskih kadrova za sastav liste „Za budućnost Crne Gore“, tako ni sada nema srpskih eksperata koji bi mogli da zauzmu mjesto u novoj vladi, a da pritom ne iziritiraju domaću i međunarodnu javnost. Sa druge strane, poražena vlast sa svojim manjinskim partnerima konsoliduje svoju poziciju i čini sve da osujeti od većine građana u Crnoj Gori dugo čekani silazak sa vlasti. Poziv predsjednika da se Crna Gora brani iz šume od svojih sunarodnika, bez obzira što je ona „ravnopravna“ članica najjačeg vojnog saveza na svijetu, koji u sporazumu garantuje nepovredivost granica i sistema, dovoljno govori o tom naumu. Bezbroj javnih i tajnih sastanaka sa čelnicima državnih institucija, policije i tajne službe, angažovanje stranih državnika kako bi se zadržala privrženost manjinskih naroda poraženoj koaliciji, potvrđuje namjeru da se zaustavi već započeto demontiranje višedecenijske vlasti u Crnoj Gori", navodi Vuksanović u saopštenju.

Odlazeća vlast, dodaje on, posebnu kampanju vodi protiv Srbije, pokušavajući da za svoje neuspjehe optuži navodno miješanje te države u unutrašnje stvari Crne Gore i pomoć srpskim organizacijama koje se "u najtežim uslovima već više decenija bore za očuvanje srpskog identiteta u Crnoj Gori".

"Danima se u prorežimskim medijima pokušava stvoriti utisak kako Republika Srbija ogromnim novcem destabilizuje i urušava Crnu Gori i njene institucije. Da je to očigledna neistina govore podaci koji su objavljeni u dnevnom listu „Dan“, od 4. oktobra 2020. godine, a na koje je Srpski nacionalni savjet više puta ukazivao, gdje se jasno vidi da je samo u protekloj godini na 33 konkursa ministarstava Vlade Crne Gore podijeljeno 3.633.771,72 evra, od čega je prepoznatim srpskim organizacijama, koje se bave očuvanjem nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta, pripalo svega 0,003 posto, a tako je bilo i godinu dana ranije, ali i u ovoj izbornoj godini. Sva sredstva koja su u ministarstvima podijeljena u prethodnim godinama pripala su organizacijama čiji su osnivači i vlasnici glasači odlazeće koalicije, što se, takođe, može veoma lako provjeriti iz spiska organizacija čiji su projekti podržani, i imena i prezimena njihovih osnivača."

Vuksanović smatra da je očigledna namjera vlasti bila da uoči parlamentarnih izbora i popisa stanovništva zaustavi rad "srpskih organizacija i naročito srpskih medija." 

"Naravno da crnogorska opozicija to nije primjećivala da se kojim slučajem ne bi zamjerila manjinskim narodima, odnosno njihovim političkim strankama, od kojih i danas očekuju podršku kako bi pokazali svoju demokratičnost i opet u nevjerovatno nesrazmjernom procentu nadredile manjinske narode Srbima u Crnoj Gori. U svom naumu crnogorska vlast bi svakako uspjela da Vlada Republike Srbije nije u skladu sa zakonskim mogućnostima nadoknadila sredstva srpskim organizacijama koja im je na protivzakonit i nepravedan način uskratila država Crna Gora."

Neistina je, ističe Vuksanović, i da je Srpski nacionalni savjet na bilo koji način pomagao Zdravku Krivokapiću i koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ da, kako je kazao, u neravnopravnoj borbi pobijede na izborima.

"Nažalost, profesor Krivokapić i koalicija „Za budućnost Crne Gore“ sa Srpskim nacionalnim savjetom, kao krovnom organizacijom srpskog naroda u Crnoj Gori, ni u jednom trenutku nijesu ni pokušali da ostvare komunikaciju", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas