SO Tivat: Naredne sedmice o smjeni Kusovca

Aktuelni predsjednik Opštine Tivat u konfliktu interesa zbog nespojivosti funkcija

6891 pregleda 50 reakcija 9 komentar(a)
Kusovac, Foto: Privatna arhiva
Kusovac, Foto: Privatna arhiva

Prva redovna sjednica novog saziva Skupštine opštine Tivat, na čijem dnevnom redu će biti razrješenje aktuelnog gradonačelnika Siniše Kusovca, biće održana 16. oktobra.

To je dogovoreno juče na kolegijumu kod novog predsjednika tivatskog parlamenta Andrije Petkovića (Bokeški forum).

„Budući da Kusovac ne pokazuje namjeru da sam podnese ostavku što bi bilo realno i pošteno od njega da radi s obzirom na jasno iskazanu izbornu volju građana koji su kazali da ne žele više ni DPS i ni njega na vlasti u Tivtu, pokrenućemo postupak njegovog formalnog razrješenja u SO. Za tako nešto imamo i više nego dovoljno argumenata u izuzetno lošem, neodgovornom, štetnom po interese grada i čak kriminalnom načinu na koji je Kusovac do sada obavljao funkciju predsjednika Opštine”, kazao je izvor „Vijesti“ iz vrha koalicione građanske izborne liste Narod pobjeđuje (NP), koja je na lokalnim izborima u Tivtu 30. avgusta osvojila najviše mandata u lokalnom parlamentu – 13.

Ta koalicija sa građanskim listama Bokeški forum (2) i “Goran Božović – časno i odgovorno za bolji Tivat”, te uz parlamentarnu podršku jednog odbornika SDP-a, čini novu vlast u toj opštini. U opoziciji su partije koje su do sada držale lokalnu vlast u Tivtu – DPS sa 11 mandata, te SD i HGI koje imaju po dva odbornika.

Izvor “Vijesti” kaže da će predlog odluke o Kusovčevoj smjeni biti temeljno pravno pripremljen i „detaljno i vrlo argumentovano obrazložen“.

Kusovac je izabran za odbornika u novom sazivu SO Tivat, ali za razliku od petorice svojih kolega sa izborne liste DPS koji su ostavke na odborničke funkcije podnijeli već na konstitutivnoj sjednici SO 29. septembra, on to tada nije učinio, iako je kao aktuelni predsjednik Opštine u konfliktu insteresa zbog nespojivosti funkcija.

I potpredsjednik Opštine Tivat Ilija Janović (HGI) juče je podnio ostavku na tu funkciju.

On je u ostavci, koju je dostavio predsjedniku SO Andriji Petkoviću naveo da je odlučio da zadrži odbornički mandat, pa je ostavku na mjesto predsjednika Opštine podnio zbog nespojivosti funkcija.

Prema Zakonu o sprečavanju konflikta interesa, Kusovac ima rok od 30 dana od dana ulaska u konflikt interesa zbog nespojivosti fukcija, da sam odluči na koju će od dvije javne funkcije podnijeti ostavku. On, inače, po Zakonu o lokalnoj samoupravi ima još nešto manje od dvije godine neiskorišćenog gradonačelničkog mandata, jer je za predsjednika Opštine Tivat izabran voljom tadašnje lokalne vladajuće DPS-SD-HGI većine 9. avgusta 2018.

Kao kandidat nove skupštinske većine za budućeg gradonačelnika Tivta inače, prema ranijim najavama, figurira nosilac izborne liste NP, Željko Komnenović.

Bonus video: