Đukanović: U prethodnom periodu mnogo urađeno na unapređenju stanja u vojsci

"Pored primarne obaveze u oblasti odbrane i bezbjednosti, pripadnici vojske su bili snažan činilac podrške državi u suočavanju sa posljedicama globalnog zdravstvenog izazova, pojave pandemije Covid 19", kazao je Đukanović, uz ocjenu da je, dodaju u saopštenju, domaća javnost prepoznala aktivnosti na podizanju ugleda i afirmaciji vojnog poziva

9560 pregleda 11 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom 7. oktobra Dana Vojske Crne Gore primio je ministra odbrane Predraga Boškovića i načelnika Generalštaba Dragutina Dakića, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Đukanović je, kako je sapšteno, je svim pripadnicima Vojske i zaposlenima u Ministarstvu odbrane čestitao praznik iskazujući poštovanje za ostvarene rezultate u prethodnom periodu na unapređenju stanja u vojsci i funkcionisanju sistema odbrane.

On je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da je u protekle četiri godine puno urađeno na unapređenju stanja u vojsci i pozicioniranju vojske kao državne institucije sa najviše povjerenja crnogorske javnosti, što je rezultat tradicije, ali i ozbiljnog rada.

"Pored primarne obaveze u oblasti odbrane i bezbjednosti, pripadnici vojske su bili snažan činilac podrške državi u suočavanju sa posljedicama globalnog zdravstvenog izazova, pojave pandemije Covid 19", kazao je Đukanović, uz ocjenu da je, dodaju u saopštenju, domaća javnost prepoznala aktivnosti na podizanju ugleda i afirmaciji vojnog poziva.

"Iskoraci ostvareni na polju modernizacije, predstavljaju dobru osnovu za budućnost, naglasio je Đukanović, ukazujući na potrebu daljeg osavremenjavanja, naročito u domenu mornarice", navodi se u saopštenju.

Kako dalje dodaju, on je posebno afirmisao učešće crnogorskih vojnika u mirovnim misijama, kao dragocjeno iskustvo ne samo zbog jačanja međunarodne saradnje, već kako je saopšteno, i nadogradnje znanja i iskustva koje pripadnici Vojske Crne Gore obavljanjem zahtjevnih zadataka stiču u tim misijama.

"Bošković i Dakić zahvalili su prdsjedniku Đukanoviću za prijem povodom Dana Vojske koji se ove godine obilježava uz puno uvažavanje zdravstvenih mjera na sprječavanju širenja korona virusa. Posebno su ponosni na ostvarenom na polju podizanja ugleda profesije i uniforme i afirmaciji crnogorskog identiteta i patriotizma. Najviše energije uloženo je u obrazovanje vojnog kadra i povezivanje sa međunarodnim partnerima. U proteklom periodu uspostavljen je sistem dobrovoljnog služenja vojnog roka, nastavljene su aktivnosti u vojnim misijama i dat poseban akcenat na stručno osposobljavanje i podizanje sposobnosti kroz realizaciju značajnog broja vojnih obuka i vježbi. Postignuti rezultati prepoznati su i na međunarodnom nivou, na temelju čega će naredne godine Crna Gora, kao članica NATO, biti domaćin međunarodnih vojnih vježbi", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: