Varhelji: Tokom posjete Crnoj Gori posebnu pažnju posvetiću vladavini prava i slobodi medija

On je na konferenciji za medije u Briselu rekao da se nada da će se sastati sa liderima novoformirane većine koja bi trebalo da formira Vladu

47870 pregleda 69 reakcija 12 komentar(a)
Varhelji govori na konferenciji za medije u Briselu, koju je uživo prenosio EU info centar, Foto: EU info centar
Varhelji govori na konferenciji za medije u Briselu, koju je uživo prenosio EU info centar, Foto: EU info centar
Ažurirano: 06.10.2020. 22:36h

Komesar Evropske unije (EU) za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji poručio je da će tokom posjete Crnoj Gori posebnu pažnju posvetiti vladavini prava i slobodi medija.

On je na konferenciji za medije u Briselu, koju uživo prenosi EU info centar, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da se nada da će se sastati sa liderima novoformirane većine koja bi trebalo da formira Vladu.

"Prvo ću se sresti sa predsjednicima, ali bih da čujem mišljenje svih njih u Crnoj Gori", kazao je Varhelji.

Istakao je da će razgovarati i sa predstavnicima Vlade koja je još u funkciji, da razmotre pitanja vladavine prava i slobode medija.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da ovogodišnji izvještaj sadrži niz jasnih preporuka i smjernica koje svi relevantni politički i društveni akteri treba da ispune i zajednički rade kako bi ostvarili brz napredak u reformama koje su neophodne za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

"Kada je riječ o političkim kriterijumima za pristupanje, u godišnjem izvještaju je prepoznat nedostatak dijaloga i nepovjerenje među političkim akterima", kazala je Popa.

Popa
Popafoto: Boris Pejović

Istakla je da u toj oblasti još nije sprovedena sveobuhvatna revizija izbornog okvira.

"Izbori su rezultirali do sada nezabilježenom promjenom u sastavu vladajuće većine. Sada je vrijeme da novi Parlament afirmiše široki međupartijski konsenzus i pokaže u praksi posvećenost evropskoj reformskoj agendi Crne Gore", rekla je Popa.

Ona je kazala da je kada je riječ o reformi javne uprave, ostvaren određeni napredak.

"Snažna politička volja biće od presudne važnosti da bi se obezbijedila depolitizacija javne službe", poručila je Popa.

Ona je kazala da je vladavina prava ključno mjerilo napretka Crne Gore članstvu, te da u tom smislu, izvještaj prepoznaje ograničeni napredak koji je ostvaren u poglavlju 23.

"Prošlogodišnje preporuke koje se tiču pravosuđa su samo djelimično tretirane, dok izazovi u pogledu nezavisnosti, profesionalizma,efikasnosti i odgovornosti i dalje ostaju", kazala je Popa.

Istakla je da više godina nije registrovan napredak u oblasti slobode izražavanja.

U poglavlju 24 koje se tiče pravde, slobode i bezbjednosti, Crna Gora je, kako je kazala, napravila dobar napredak u borbi protiv trgovine ljudima.

"Kapacitet i profesionalnost policije su osnaženi i zabilježen je povećan broj tekućih postupaka o zapljeni imovine", kazala je Popa.

Bonus video: