Opština Tivat - zapošljavaju i "pakuju" otpremnine novoj vlasti

Iako su mu zakonski propisi izričito branili da zapošljava u javnim službama tokom trajanja predizborne kampanje, Kusovac je to radio, pa je Opština tako 7. avgusta raspisala oglas za prijem u stalni radni odnos “samostalnog referenta - referentkinje II za poslove imovine“. Riječ je o novootvorenom radnom mjestu u opštinskom Sekretarijatu za imovinu

10911 pregleda 11 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković

Iako je ekonomska kriza zbog koronavirusa u punom jeku, a prihodi budžeta Opštine nikad nisu bili manji u ovo doba godine nego to je to sada slučaj, odlazeća administracija gradonačenika Tivta Siniše Kusovca (DPS) nastavlja i nakon izgubljenih lokalnih izbora, da intenzivno zapošljava sebi bliske kadrove u javnim službama tog grada.

Opština Tivat u kojoj već ima preko 210 zaposlenih radnika koje je naročito u posljednje četiri godine nagomilala odlazeća DPS-SD-HGI vlast, uskoro će preći u ruke nove vlasti koju čine tri građanske liste - Narod pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat, kojima će u lokalnom parlemantu natpolovičnu većinu davati jedan odbornik SDP-a. Njih će, osim gotovo potpuno ispražnjene gradske kase koju je Kusovac u protekle dvije godine bukvalno poharao rasipništvom i problematičnim gubicima i otpisima milionskih iznosa novca, dočekati i još veći broj radnika jer je Kusovac nastavio sa praksom zapošljavanja DPS-u bliskog kadra u lokalnoj upravi neposredno prije, ali i nakon izbora.

Iako su mu zakonski propisi izričito branili da zapošljava u javnim službama tokom trajanja predizborne kampanje, Kusovac je to radio, pa je Opština tako 7. avgusta raspisala oglas za prijem u stalni radni odnos “samostalnog referenta - referentkinje II za poslove imovine“. Riječ je o novootvorenom radnom mjestu u opštinskom Sekretarijatu za imovinu.

Sedamnaestog avgusta Komunalna policija Optine Tivat raspisala je oglase za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme dva izvršioca na radnim mjestima komunalnog policajca nivoa I i nivoa II. Riječ je bila o takođe novootvorenim radnim mjestima u i inače, preglomaznoj lokalnoj upravi tog grada. Nakon izbora, Kusovac je takođe nastavio da u lokalnu upravu prima njegovoj partiji blizak kadar i stavlja ih na grbaču nove vlasti koja je već najavila da će drastično redukovati i racionalizovati broj zaposlenih u Opštini. To znači da će novi radnici koje je doveo Kusovac u najmanju ruku, morati da jedno vrijeme dobijaju platu od nove uprave, kao i da dobiju pozamašnu otpremninu ako ih ona proglasi tehnološkim viškom i otpusti nakon izrade najavljene nove sistematizacije.

Tako je Opština 9. septembra raspisala oglas za zapošljavanje jednog izvršitelja na novootvorenom radnom mjestu “samostalna referentkinja - upisničar“ u Sekretarijatu za opštu upravu, takođe na neodređeno vrijeme. Sedamnaestog septembra raspisan je i oglas za zapošljavanje na neodređeno vrijeme i osobe na takođe novootvorenom radnom mjestu “referentkinje-administartivnog izvršioca“ u Službi zaštite i spasavanja.

Osim u Opštini, zapošljavaja su nastavljena i u nekima od opštinskih preduzeća poput “Parking servisa“ koji je u međuvremenu nakon izbora, raspisao oglase za prijem dva radnika na određeno vrijeme i to na radnim mjestima operatera, odnosno vozača specijalnog vozila pauk.

“Pored toga, Kusovac i njegovi saradnici u odlazećoj opštinskoj upravi Tivta u proteklom periodu intenzivno su sa ranije sklopljenih ugovora o radu u Opštini na određeno vrijeme, te ljude prevodili na stalne ugovore o radu. Kod god dobije rješenje o radu na neodređeno, koštaće nas minimum iznosa svoje godišnje zarade za isplatu otpremnine ukoliko on bude tehnološki višak nakon izrade nove sistematizacije. Odlazeća vlast bez ikakve potrebe samo da “učini“ svojim simpatizerima čije su glasove ovako kupovali i istovremeno da oteža već ionako tešku i lošu situaciju nama koji preuzimamo upravu, zapošljava bez ikakve mjere i stvara ogroman tehnološki višak, svjesno i namjerno produkujuči ogromnu finansijsku štetu za budžet Opštine“, kazao je “Vijestima“ jedan od čelnika triju građanskih listi koje uskoro treba da preuzmu upravljanje Tivtom.

Pozicionirani kadar DPS-a ostaje na platnom spisku?

Prema tvrdnjama izvora “Vijesti“ dobro upućenog u zbivanja u Opštini Tivat, nova vlast imaće velikih problema da se otarasi kadra koje je DPS prethodnih godina doveo na neka od ključnih mjesta u lokalnoj samoupravi na pozicije sekretara sekretarijata ili rukovodilaca službi. Iako su oni formalno izabrani na javnim konkurisima, javna je tajna da su svi sekretari sekretarijata i rukovodici službi na ta mjesta došli po partijskoj liniji i da je u svim tim slučajevima, riječ o provjerenim i visoko pozicioniranim članovima i funkcionerima OO DPS Tivta.

“Njihova strategija da ostanu na platnom spisku Opštine uprkos političkim promjenama i jasno izraženoj izbornoj volji građana Tivta da se vlast DPS u Opštini smijeni, je da zvanično oni podnesu ostavke na rukovodeća mjesta koja trenutno pokrivaju.

Međutim, prije podnošenja ostavki, oni su već promijenili internu sistematizaciju organa kojima rukovode i sebi obezbijedili niže pozicionirano radno mjesto u svojim sekretarijatima i službama. Na ta radna mjesta koja su sebi na ovaj način osigurali, oni će onda da konkurišu po internim oglasima koji se raspisuju za njihovo popunjavanje, tako da će najveći dio ovih “transfera“ ostati van očiju javnosti jer na interne oglase može da se prijavi samo onaj ko već radi u Opštini“, kaže sagovornik “Vijesti“.

Bonus video: