odgovor glavno gradu

Đeljošaj: Nije neprijatelj albanskog naroda nova većina nego Vuković i njegova politika

"Nepostojanje hrabrosti druge strane da se suoči sa kvalitetnim odgovorom već blamiranjem i uvredama jedne institucije, Glavnog grada ove države, pokušaćemo da opravdamo neznanjem i porazom, ali ističemo da nam se ne dopada nivo do kojeg je doveden jedan glavni grad u državi. Pominjanje pomoći u toku karantina, je prava slika i prilika ko su zapravo oni koji ovu pomoć sada koriste kao pokriće za loše pregovaračke poteze, i ovo se dalje ne može ni komentarisati", navodi Đeljošaj

24684 pregleda 103 reakcija 29 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Đeljošaj, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj u odgovoru Glavnom gradu kazao je da  zbog svih građana Crne Gore, želim da ponovi, da Opština Tuzi ima zakonom definisanu teritoriju sa Glavnim gradom, dakle ne razgovaraju na temu teritorije.

"Predložena nam je ,,džentlmenska”, za nas neprihvatljiva ideja za izmjenu teritorije, koju su predložili gradonačelnik Vuković i njegovi saradnici, a za nas bi ovakva ponuda značila pogoršanje odnosa između građana Kuča i Malesije, međutim mi smo to uvidjeli i nemamo apsolutno nikakav problem sa Kučima. Ono što je jasno vidljivo, kada govorimo o drugim temama koje su predmet rasprave, jeste činjenica da sa druge strane imamo nekoga ko ne posjeduje poznavanje osnovnih pravila koja su definisana Zakonom o lokalnoj samoupravi, međutim svaki mlad čovjek može, i treba da čita i uči", kazao je on.

Kako je rekao sve komunalne poslove koje su d.o.o. Glavnog grada obavaljali i obavljaju ne teritoriji Opštine Tuzi, su uredno naplaćeni od strane tih d.o.o, "dakle ništa se ne radi besplatno u Tuzima, ostvaruje se ogroman prihod koji je sigurni smo, veći neko rashod. Svjesni smo činjenice da ste planirali da zadržite d.o.o, koja prihoduju a da nam prebacite ona koja imaju troškove, možda su u Glavnom gradu mislili da mogu da se služe prevarom međutim, budite ubijeđeni, da Opština Tuzi i njeni građani neće moći biti prevareni i iskorišćeni, kao što je to bio slučaj do skoro".

"Nepostojanje hrabrosti druge strane da se suoči sa kvalitetnim odgovorom već blamiranjem i uvredama jedne institucije, Glavnog grada ove države, pokušaćemo da opravdamo neznanjem i porazom, ali ističemo da nam se ne dopada nivo do kojeg je doveden jedan glavni grad u državi. Pominjanje pomoći u toku karantina, je prava slika i prilika ko su zapravo oni koji ovu pomoć sada koriste kao pokriće za loše pregovaračke poteze, i ovo se dalje ne može ni komentarisati", navodi Đeljošaj. 

On je rekao da što misle građani Opštine Tuzi o izvršnoj vlasti u Tuzima i predsjedniku, govore rezultati izbora od prije mjesec dana, između ostalih i u Opštini Tuzi, "i znamo da su dobri rezultati bolna činenica za gradonačelnika i sve koji su pobornici sličnih ideja".

"Naravno da su i građani Podgorice rekli šta misle radu gradonačelnika 30. avgusta, gdje rezultati nijesu bili na zavidnom nivou, čak bi odgovoran političar razmislio o sklanjanu sa političke scene i o davanju ostavke. Neznanjem i neradom, koje se potvrdilo glasovima građana Podgorice, jasno je da su izbori za Glavni grad izgubljeni za sadašnje nosioce vlasti. Kada se osvijestite I spustite na zemlju, mozda shvatite kakvu ste stetu napravili I sta je za sve znacila elementarna nepogoda koja je zadesila Glavni grad Crne Gore, danom kada ste vi izabrani za gradonacelnika, dosadasnja vladajuca koalicija na drzavnom nivou je izgubila zbog vaseg rezultata u Podgorici", navodi se u saopštenju. 

On je ponovio da je istina da je Vuković otuđio  400 hiljada eura za put od Zatrijebča do Korita, "odnosno pokušali ste, ali ste uhvaćeni na djelu".

"Više od tri mjeseca je prošlo od donošenja Zaključka od strane Vlade Crne Gore kada su navedena sredstva prenesena na račun Glavnog grada, i tek sada ste se sjetili da najavite radove. Ubijeđeni smo da će Vlada prepoznati namjere i da će vam ista sredstva oduzeti i prenijeta Opštini Tuzi jer je to opština u kojoj navedeni radovi treba da se realizuju. Smatramo da Glavni grad u Tuzima nema više što da radi, ovo je naša teritorija i naša briga, vi brinite o vašim građanima", kaže se u saopštenju. 

On dodaje da "dušebrižnici” iz Glavnog grada,ne brinu, "imamo u Crnoj Gori opština koje jesu naši prijatelji, pa smo obezbijedili potrebnu mehanizaciju, kako bi naš grad bi čist, kao što nam je uvijek dolikovalo. I Tuzi su ciste kao suza danas a bice svaki dan sve cistije kad pospremimo sve zaostale brljotine koje su ostale za vama u nasoj opštini". 

Kako dodaje,  građani su vidjeli  kako izgleda kada se drugi brinu o njima, "zato su vas i kaznili na prvom koraku".

"Svi znamo ko je dao doprinos formiranju Opštine Tuzi pa i vi, to su dakle zalaganja predsjednika opštine i njegovih saradnica, kao i albanskih partija, pa ste bili primorani od strane međunarodne zajednice da napokon date građanima ono što im je potrebno i što zaslužuju, sopstvenu lokalnu samoupravu. Još jednom poručujemo da o Tuzima ima ko da brine, grđani to znaju najbolje, njihov sud je za nas najvažniji, a tuđi stavovi o tome kako predsednik opštine rukovodi i o njegovim sposobnostima su nebitni, koliko su isti ti stavovi, od skoro, nebitni i u Tuzima pa i u Glavnom gradu", kaže Đeljošaj.

On je dodao da hada gradonačelnik govori o ,,datoj riječi”,to ne  ne zvuči ni malo uvjerljivo.

"Predsjednika opštine, njegovu porodicu, saradnike i partnere znaju svi u Malesiji, i o ovome sud daju naši sugrađani isto kao što su o gradonačelniku dali Podgoričani. Zajednička imovina je velika i jako vrijedna, valjda niste mislili da ćete sa dva, tri kamiona da podijelite imovinu sa Opštinom Tuzi", kaže se u saopštenju.

"Protom ste ,,džentlmanski” željeli da nam oduzmete d.o.o. ,,Deponija”, a osim toga istu ste htjeli da nam platite sa par miliona eura. Zar ste mislili da jedna firma koja vrijedi preko 15 miliona može da se pregovara na takav način, zahvaljujemo se na takvoj ponudi, nijedan građanin Tuzi je neće prihvatiti, čak ni odbornici DPS-a, iako ste ih nudili da dignu ruku odobravanja na sve što vi kažete", navodi se u saopštenu. 

On se pita o kojim to  neprijateljima albanskog naroda govorite kada govorite o novoj većini u Crnoj Gori, koja je stvorena jer ste u Podgorici izborno bili ,,dotučeni”.

"Samo ćemo reći, da većeg neprijatelja od gradonačelnika i njegove politike trenutno Albanaci i Opština Tuzi nemaju. Nikad do sad niko od novijih predstavnika vlasti nije pokušao da otuđi novac koji pripada Opštini Tuzi dok vi jeste, niko od njih nije vršio pritisak na ,,13. jul Plantaže“ a.d. da opštini našoj ne uplaćuju poreze. Niko do sad nije uticao na to da preduzeća - (d.o.o.) Glavnog grada ne plaćaju poreze i koncesije Opštini Tuzi, niko od njih nije otuđio zajedničku imovinu i pokušao da napravi od naše opštine mjesto otpada. Upravo suprotno, podržali su osnivanje Opštine Tuzi, podržali izvršnu vlast u Tuzima, izašli u susret sa mehanizacijom koji ste nam vi oduzeli tako što nikad nijeste bili spremni na korektan dogovor, svojim argumentima i djelima pokazujete neprijateljski stav prema našoj opštini i našem narodu. I danas predstavnici Opštine Tuzi javno ističu da su za dogovor. Teritoriju Opštine Tuzi je odredila legislativa i Uprava za nekretnine, na osnovu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore. Sve što je na našoj teritoriji je naše, a što ja na teritoriji Glavnog grada je vlasništvo Podgorice, i eto, imamo odmah dogovor", kazao je Đeljošaj. 

On je kazao da Vuković hoće sve što je na teritoriji Glavnog grada "ali biste da otuđite ono što vam odgovara i na našoj teritoriji, kao što sam ranije naveo ,,šerifski potez”, ali nećemo ga prihvatiti."

"Imate i drugu opciju, a to je popis kompletne imovine koja se vodi na Glavni grad i podijelu iste na osnovu procentualne zastupljenosti po teritoriji i stanovništvu, ali ni ovo nijeste prihvatili", tvrdi Đeljošaj.

On je katzao da sve što navedeno  stoji na pregovaračkom stolu, "međutim nijedno validno i valjano rješenje za vas nije opcija, već želite da se poslužite otimanjem".

" Za kraj, smatramo da najveći problem leži u svijesti gradonačelnika Podgorice i njegovih pobornika, koji Tuzi vide kao nešto strano a sve što nama pripada vide kao da je izgubljeno i kao nešto što ne pripada državi Crnoj Gori. Za liječenje ovakvih stavova i razmišljanja na raspolaganju ima drugih, adekvatnijih adresa, to nije politika. Tuzi su opština u Crnoj Gori i sve što se nalazi u ovoj državi jeste od zajedničkog interesa i biće uvijek tako za sve dobronamjerne opštine i gradjane Crne Gore", zaključio je Đeljošaj.  

Preporučujemo za Vas