Bajčetić: Ozbiljno upozorenje za novu parlamentarnu većinu

Bajčetić je kazao da u PzP-u smatraju da reforme u svim institucinama moraju biti radikalne i bolne, a ne samo kozmetičke i da je to jedini način koji može olakšati Crnoj Gori napredak na putu ka EU

9457 pregleda 105 reakcija 9 komentar(a)
Bajčetić, Foto: Boris Pejović
Bajčetić, Foto: Boris Pejović

Izvještaj Evropske komisije (EK) o putu Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU) predstavlja ozbiljno upozorenje za novu parlamentarnu većinu, ali i dodatnu odgovornost za buduće odluke nove Vlade, smatraju u Pokretu za promjene (PzP).

Portparol PZP-a Nikola Bajčetić, rekao je agenciji MINA da su u Izvještaju konstatovane činjenice na koje je ta stranka godinama ranije ukazivala.

"Demokratska partija socijalista (DPS) je najveći politički kancer koji je zadesio Crnu Goru. Sada je na nama ozbiljan posao, da taj kancer odstranimo i pomognemo Crna Gora da se oporavi", naveo je Bajčetić.

Bajčetić je kazao da u PzP-u smatraju da reforme u svim institucinama moraju biti radikalne i bolne, a ne samo kozmetičke i da je to jedini način koji može olakšati Crnoj Gori napredak na putu ka EU.

"Posebno je važno depolitizovati institucije, koje je prethodna vlast uglavnom koristila kao svoje partijske ispostave, a sudstvo i tužilaštvo nerijetko za obračun sa političkim neistomišljenicima", ocijenio je Bajčetić.

On smatra da lustracija i otvaranjedosijea, moraju biti temeljno sprovedeni od dokazanih profesionalaca iz sektora bezbjednosti.

Bajčetić je rekao da PzP očekuje intezivniju saradnju sa EK u borbi protiv kriminala i korupcije.

On je naveo da u PzP-u smatraju da je pasebno važno da Crna Gora dobije snažniju podršku EU fondova za saniranje posledica koronavirusa.

Bajčetić je ocijenio da su ekonomske štete od korone zbog pogrešne politike bivše vlasti su najveće u Crnoj Gori.

"Od svih zemalja kandidata za članstvo, recesija u Crno Gori u ovoj godini biće najveća u Evropi. Novoj Vladi je potrebna snažna podrska EU u suočavanju sa zaostavštinom korumpiranog režima koji je vladao 30 godina", zaključio je Bajčetić.

Bonus video: