Lekić: Izvještaj EK potvrdio da je zaustavljen proces integracija Crne Gore u EU

"Umjesto nesputanog napretka na planu evropskih integracija, Crna Gora plaća visoki ceh zbog neiskrenog i neozbiljnog odnosa političke elite prema ispunjenju obaveza izgrađivanja demokratskih standarda

8198 pregleda 6 komentar(a)
Lekić, Foto: Savo Prelević
Lekić, Foto: Savo Prelević

Izvještaj Evropske komisije (EK) je brojnim, mada i do sada ponavljanim kritičkim konstatacijama o stanju u crnogorskom društvu, koje je očigledno udaljeno od evropskih standarda, potvrdio faktički zaustavljen proces integracija Crne Gore u Evropsku uniju (EU), saopštio je danas predsjednik Demosa, Miodrag Lekić.

"Umjesto nesputanog napretka na planu evropskih integracija, Crna Gora plaća visoki ceh zbog neiskrenog i neozbiljnog odnosa političke elite prema ispunjenju obaveza izgrađivanja demokratskih standarda. Ne samo da nisu poštovane evropske obaveze već je vrh crnogorske vlasti nerijetko ispoljavaljavo tendencije ignorisanja prethodnih ocjena i izvještaja, sve do faktički neuzimanja za ozbiljno partnerstvo sa EU. Jedino se tako mogu tumačiti pretenzije prethodne vlasti da će EU iz nekih strateških razloga permenentno gledati kroz prste autokratskim ponašanjima u Crnoj Gori, prije svega uspostavljenu kontrolu vrha vlasti nad vitalnim institucijama društva", istakao je Lekić.

Predsjednik Demosa je poručio da posljednji izvještaj predstavlja dragocijen putokaz novoj vladi i parlamantarnoj većini za realizaciju neophodnih demokratskih reformi.

"Jedna od pouka jeste da proces evropskih integracija nije tehničko pitanje već je političkog karaktera koje treba da iskreno i kompetenento sa vidljivim rezultatima i u interesu crnogorskih građana, usmjeri Crnu Goru ka Evropskoj uniji kao strateški primarnom spoljno političko cilju", zaključio je Lekić.

Bonus video: