"Ti si u izbornoj noći zadužio svoju zemlju"

Štajnmajer Đukanoviću: Nije lako predati vlast, ni poslije 30 godina...

"Uloga predsjednika će ubuduće biti još teža, jer se s novom parlamentarnom većinom treba prvo okupiti oko evropskog kursa, a onda taj kurs održati dalje", kazao je Štajnmajer

20823 pregleda 100 reakcija 36 komentar(a)
Đukanović i Štajnmajer, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Štajnmajer, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Nije lako predati vlast, ni poslije 30 godina, ali način na koji ste to uradili govori i o ljudskoj veličini i velikom političkom iskustvu, rekao je predsjednik Njemačke Frank Valter Štajnmajer predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je Đukanović završio sinoć radnu posjetu Berlinu susretom sa Štajnmajerom.

"Ti si u izbornoj noći zadužio svoju zemlju, jer je priznanje dosta tijesnog izbornog rezultata pored lične vrline potvrdilo i demokratsku vjerodostojnost zemlje. Uloga predsjednika će ubuduće biti još teža, jer se s novom parlamentarnom većinom treba prvo okupiti oko evropskog kursa, a onda taj kurs održati dalje", kazao je Štajnmajer.

On je rekao da će Njemačka nastaviti da prati procese u Crnoj Gori, uz očekivanje da se zadrži proevropski pravac i članstvo u NATO.

"Bilo bi štetno za državu ako bi neko doveo u pitanje dostignuća na putu u EU i to u trenutku kada su sva poglavlja otvorena. Njemačka je u regionu, u kojem vidi dosta nesigurnosti, Crnu Goru uvijek smatrala faktorom stabilnosti i vidjela je u ulozi medijatora. Nadamo se da će tako i ostati", zaključio je Štajmajer.

U saopštenju se navodi da je "Đukanović zahvalio na srdačnom prijemu, prijateljskoj i otvorenoj razmjeni mišljenja i spremnosti Njemačke da uvijek sa interesovanjem čuje ono što je vezano za Crnu Goru i Zapadni Balkan".

"Takođe, zahvalio je i na kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi Regiona, uz poruku da je Crna Gora postojano na putu usvajanja evropskog sistema vrijednosti i približavanja EU, fokusirana na dobijanje izvještaja EK o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, i stvaranje uslova za intenzivnije zatvaranje poglavlja. On je podrobno upoznao domaćina s rezultatima nedavno održanih parlamentarnih izbora i koracima koji su preduzeti u pravcu demokratske tranzicije vlasti", piše u saopštenju Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Navodi se i da su dvojica zvaničnika su razgovarala i o odnosima u regionu i globalnim kretanjima, kao i teškim posljedicama pandemije za čije savladavanje će biti potrebno jedinstvo i saradnja, uključujući i dostupnost vakcina u skoroj budućnosti.

Preporučujemo za Vas