Krivokapić uputio poziv Albanskoj listi; Nimanbegu: Želimo čuti kako mandatar misli da harmonizuje stavove

"Albanci su autohton manjinski narod u Crnoj Gori, a koji je veoma zaintetesovan da unaprijedi svoja prava u dijelu identitetskih pitanja, hitno poboljšanje ekonomskog statusa građana, a i područja gdje Albanci žive", kazao je Nimanbegu

44525 pregleda 241 reakcija 31 komentar(a)
Đeljošaj i Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Đeljošaj i Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.10.2020. 21:51h

Mandatar za sastav nove vlade i lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić uputio je albanskoj listi "Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj" poziv da učestvuje u sastavljanju nove Vlade, potvrdio je "Vijestima" nosilac ove albanske liste Nik Đeljošaj.

Krivokapić je poziv za saradnju u budućnoj Vladi uputio Genciju Nimanbeguu.

"U ovom momentu osjećam posebno zadovoljstvo da Vam se obratim u ime koalicije "Za budućnost Crne Gore“. Potvrđujem spremnost, iskazanu i sporazumom o saradnji sa koalicijama "Mir je naša nacija“ i "Crno na bijelo“, za saradnju sa manjinskim partijama. U nadi za ostvarivanje naše buduće saradnje molim Vas da predložite termin našeg sastanka", naveo je Krivokapić u pozivu.

Genci Nimanbegu poziv gleda kao priliku da predoči političke stavove mandataru koji ima podrsku veoma heterogene grupe koalicija.

"Albanci su autohton manjinski narod u Crnoj Gori, a koji je veoma zaintetesovan da unaprijedi svoja prava u dijelu identitetskih pitanja, hitno poboljšanje ekonomskog statusa građana, a i područja gdje Albanci žive. Svakako, ne podržavamo nikakvu promjenu spoljnopolitičkog kursa Crne Gore i želimo čuti kako mandatar Krivokapić misli da harmonizuje stavove od krajnjih subjekata u trojnoj koaliciji. Od prosprpskih do procrnogorakih opcija u koaliciji koja ga podržava, a kojoj nedostaju vezivno tkivo tj. bez jasnog ideoloških tački gdje mogu surađivati u dužem vremenu", rekao je Nimanbegu "Vijestima".

On je uputio čestitke Krivokapiću na dobijenom mandatu i kazao da će ga upoznati sa njegovim viđenjem političke situacije u Crnoj Gori, odnosno, kako pojašnjava Nimanbegu - sa izazovima sa kojima se buduća Vlada mora baviti da bi unaprijedila demokratija sa posebnim osvrtom na prava Albanaca u Crnoj Gori.

Krivokapić je danas nakon konsulatacija sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem kazao da će poziv uputiti svim nacionalno manjinskim partijama.

Poziv za učeće u Vladi još nije dobila Bošnjačka stranka, kazao je portparol BS Adel Omeragić i koalicija "Jednoglasno", rekao je poslanik ove koalicije u Skupštini Fatmir Đeka.

Đukanović je nakon sastanka sa liderima opozicionih lista koje će formirati novu Vladu uputio Skupštini predlog da mandatar bude Zdravko Krivokapić.

Bonus video: