Vrhovni sud tvrdi da će ispoštovati preporuke EK, ali neće o ostavci Medenice

Ponovili da je ostavka predsjednice Vrhovnog suda njen lični čin i da će ga zadržati za sebe

13513 pregleda 57 reakcija 23 komentar(a)
“Ostavka njen lični čin”: Medenica, Foto: Savo Prelević
“Ostavka njen lični čin”: Medenica, Foto: Savo Prelević

Vrhovni sud će ispoštovati preporuke Evropske komisije, saopštili su “Vijestima” iz te institucije ne precizirajući da li će predsjednica Vesna Medenica podnijeti ostavku na tu funkciju koju obavlja već treći mandat.

Ponovili da je ostavka predsjednice Vrhovnog suda njen lični čin i da će ga zadržati za sebe.

“Povodom pitanja koja ste nam poslali, informišemo Vas da je stav o davanju ostavke na funkciju, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica više puta ponovila. Podsjećamo da je i na Godišnjoj konferenciji za medije Vrhovnog suda, održanoj u junu ove godine, Medenica kazala da je pitanje ostavke njen lični čin i da će ga zadržati za sebe”, navodi se u odgovoru Vrhovnog suda na pitanja “Vijesti” li će predsjednica Vrhovnog suda podnijeti ostavku, s obzirom na kritike u izvještaju Evropske komisije, ali i dio javnosti u Crnoj Gori.

Na pitanje kako komentarišu to što EK ponovo ukazuje na problem nezavisnosti sudstva u Crnoj Gori, odgovorili su da će Vrhovni sud, kao i do sada, davati puni doprinos usvajanju standarda i vrijednosti koje baštini EU i “da će ispoštovati preporuke EK”.

EK je u izvještaju koji je objavljen u utorak izrazila zabrinutost zbog načina na koji je Sudski savjet prošle godine tumačio Ustav i time dozvolio da predsjednica Vrhovnog suda bude izabrani treći put. Na taj problem je EK ukazivala i prošle godine u neformalnim dokumentima (non pejper).

“Odluka Sudskog savjeta o ponovnom imenovanju sedam predsjednika sudova, uključujući predsjednika Vrhovnog suda, na najmanje treći mandat, izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog tumačenja ustavnog i zakonskog okvira, koji ograničava ta imenovanja na najviše dva mandata kako bi se spriječila prevelika koncentracija vlasti u pravosuđu”, ukazali su iz EK i podsjetili na izjavu potpredsjednika Vlade Zorana Pažina koji je predložio da oni koji su tako izabrani podnesu ostavke.

To, kako se ističe, nije u skladu sa GRECO preporukama o nezavisnosti sudstva, koje se očekuje da Crna Gora ispoštuje, kako ne bi poništila ranija dostignuća u reformi pravosuđa.

Dodaju i da zabrinutost izaziva profesionalni kapacitet članova Sudskog i Tužilačkog savjeta.

Iz Sudskog savjeta nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa kritikama Evropske komisije.

Pažin je u julu u Skupštini rekao da je i prije pet godina bio protiv izbora predsjednika sudova, koji su sada dobili treći mandat, prije “nego što je iko pokrenuo ovo pitanje i prije interesovanja Evropske komisije”.

On je rekao da je smatrao i tada da to nije pitanje ustavnosti i zakonitosti, nego da se radi o potrebi poštovanja međunarodnih pravnih standarda koji nalažu da se ne vrši koncentracija moći u sudovima.

Bonus video: