"Nastavlja se zloupotreba budžeta, sprema se još 20 novih zapošljavanja“

"Ipak ćemo vrlo rado ukrstiti argumente sa gubitnicima koji još uvijek teturaju od izbornog poraza kako u Kolašinu tako u cijeloj Crnj Gori. Najnovija istraživanja govore o strmoglavom padu ove partije koje se, svakim danom, na opšte zadovoljstvo svih, nastavlja“, piše u regovanju Demokrata

6460 pregleda 11 komentar(a)
Demokrate Kolašin, Foto: Demokrate
Demokrate Kolašin, Foto: Demokrate

Dok ovih dana Milan Đukić, u odsustvu Milosava Bulatovića kroji tajne planove sa šeficom kolašinskog DPS-a, konačno su se dogovorili ko bi trebao da odgovori na istinite tvrdnje Demokrata, pokušavajući da zbune javnost ali o tome ćemo drugom prilikom, navodi se u reagovanju Demokrata Kolašin na saopštenje Demokratske partijie socijalista (DPS).

Demokrate, kako piše u reagovanju, nikada nijesu bile na čelu opštine Kolašin, „pa se stiče utisak da je DPS promašila politički subjekat sa kojim javno polemiše“.

"Ipak ćemo vrlo rado ukrstiti argumente sa gubitnicima koji još uvijek teturaju od izbornog poraza kako u Kolašinu tako u cijeloj Crnj Gori. Najnovija istraživanja govore o strmoglavom padu ove partije koje se, svakim danom, na opšte zadovoljstvo svih, nastavlja“- piše u regovanju.

Demokrate traže od DPS odgovore na mnoga pitanja, kao i da „ne nastavljaju da varaju i da zamajavaju građane Kolašina“.

Između ostalog od DPS, koja je dio kolašinske vladajuće koalicije, zahtijevaju da kaže kako je „potrošeno preko 100.000 eura na ugovore o djelu“.

"Jesu li to pare svih građana ili vaše lično? Na koji način ste potroštili stotine hiljada eura iz kapitalnog budžeta Opštine bez Programa uređenja prostora što je suprotno zakonu? Da li je rekonstrukcija centralne gradske saobraćajnice koja je najavljena jos u 2019-oj i u ovoj godini izostala zbog nedostatka sredstava jer su ista utrošena na ugovore o djelu? Zašto ste u jeku korona krize kupili skupocjene automobile od preko 50.000 eura a građane prvo uvjeravali da ta tvrdnja Demokrata nije tačna?“- pitaju iz Demokrata.

Traže i da iz DPS odgovore zbog čega su „na poslednjoj sjednici lokalnog parlamenta opštinskim funkcionerima povećane zarade, dok su privrednici i njihovi zaposleni u problem“. Zahtijevaju i objašnjenje „zašto je Milan Đukić za proslavu dana opštine 2019. probio budžet za više od 3.000, a ove godine podaci ukazuju da je utrošio preko 2.000 eura“.

"Pored toga, Đukić se na nedavnoj održanoj sjednici SO pravdao da Opština nije organizovala ništa osim dodjele opštinskih nagrada. Zašto nijeste prihvatili predlog Demokrata da svi kolašinski đaci dobiju besplatne knjige i pribor? Da bi imali za povećanje plata funkcionerima? Da li ste potrošili u avgustu mjesecu blizu 13.000 eura za festival Dani Radovana Zogovića, a to budžetom nije bilo planirano? Zašto ste retroaktivno zavodili ugovore sa Bemaksom tako počinivši više krivičnih djela? Ko je i za čiji račun zloupotrijebio skupštinske pečate i da li je tačno da je tužulaštvo formiralo predmet?“- pitaju Demokrate vladajuću kolašinsku stranku.

U regovanju su DPS postvili i pitanje „koliko je saglasnosti dobijeno za nova zapošljavanja i je li tačno da se planira 20 novih zaposlenja, s obzirom da je od početka godine Opština Kolašin raspisala javne oglase za popunjavanje preko 15 radnih mjesta u lokalnoj upravi“.

"Da li to znači da što je neko ranije otpuštao vi sada treba da primate mimo reda i pravila bez finansijskog pokrića? Da li je tačno da je odlazeća dirketorica Centra za kulturu podnijela ostavku zbog odbijanja da sprovodi sva partijska zapošljavanja? Istini za volju pošto volite da se poredite sa bivšom administracijom koju Demokrate nijesu vodile, ipak uzeli smo podatke iz njihovog i vašeg mandata pa uporedili“- piše u regaovanju Demokrata.

Tvrde da su, tokom mandata bivše vlasti, postojali samo sekretarijat za finansije, u okviru kojeg su obavljani i poslovi iz oblasti opšte uprave i sekretarijat za urbanizam, koji je objedinjavao i poslove uređenja prostora i zaštite životne sredin“. Nova DPS-GB-SD vlast, piše u reagovanju, „duplirala broj sekretarijata koji sada iznosi četiri“.

"Takođe Opština sada ima dva potpredsjednika dok je bivša vlast imala samo jednog, ali i menadžera opštine, glavnog gradskog arhitektu te zamjenika komandira službe zaštite. Tako dupliranje broja funkcionera bez ikakvog smisla i potrebe građane će tokom mandata ove vlasti koštati oko pola miliona eura“- navodi se u regovanju.

Oko epidemiološke situacije, DPS je, tvrde Demokrate, dužna da građanima kaže šta je Opštinski tim za zaštitu i spašavanje (OTZS) radio u prethodnih pola godine. Takođe, i "ko je od funkcionera vlasti prisustvovao događajima za koje svi u gradu znaju da su klasteri, a nakon toga prisustvovao sjednici sa ostalim funkcionerima i odbornicima, koju je Milan Đukić zakazao, iako je imao sve potrebne informacije“.

"Jesu li ugostitelji krivi zbog toga? Nedopustivo je i krajnje licemjerno da oni koji propisuju obavezne mjere za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 i koji su obavezni da omoguće dosljednu primjenu tih mjera i sami krše iste pa tu možemo govoriti o njihovoj političkoj, a u nekim slučajevima i krivičnoj odgovornosti, dok OTZS svoje propuste u sprovođenju mjera i preporuka NKT-a u proteklih par mjeseci brani pretjeranim prebacivanjem odgovornosti na građane, ugostitelje i privatni sektor koji će podnijeti najveći teret ekonomske krize“- zaključuju Demokrate.

Bonus video: