Đukanović: Ohrabrujuće poruke o ekonomsko-investicionom planu

"Plan je dobra vijest, koja ide ruku pod ruku sa reformama", napisao je Varhelji na Tviteru

23614 pregleda 63 reakcija 17 komentar(a)
Varhelji i Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Varhelji i Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 09.10.2020. 19:43h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas sa komesarom Evropske unije za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

"Predsjednik Đukanović dobrodošlom je ocijenio posjetu komesara Varheljija Regionu odmah nakon objavljivanja Izvještaja o napretku, što uz ohrabrujuće poruke zvaničnika EK u odnosu na evropsku perspektivu ZB, predstavlja dodatni podsticaj.On je komesara EU informisao o aktuelnom postizbornom kontekstu u Crnoj Gori, ističući da je Crna Gora pokazala da je njen demokratski kapacitet za mirnu tranziciju vlasti na mnogo višem nivou u odnosu na pojedina očekivanja i potvrdio opredijeljenost da podrži svaki inicijativu i odluku nove vlade koja je u korist evropskog napretka. Sudićemo po djelima, ne po retorici, kazao je Predsjednik uz poruku da će i u narednom periodu biti veoma aktivan sudionik državne politike. On je naglasio da je sada važno dinamizirati pregovarački proces, čemu može pomoći i energija nove vlade. Crna Gora ostaje na evropskom putu i to je jedina relevantna i najvažnija poruka, kazao je on", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Kažu da je komesar EU uz zahvalnost za sveobuhvatan pregled situacije u Crnoj Gori, iskazao zadovoljstvo zbog toga što će Predsjednik nastaviti sa aktivnim učešćem u radu sa EK i u procesu proširenja.

"On je uz ocjenu da se nakon izbora treba vratiti poslu i ubrzati rezultate, poručio da EK ostaje partner što potvrđuje i ekonomsko-investicioni plan čiji je cilj prevazilaženje zaostajanja ZB, ali i osmišljavanje postupka oporavka nakon krize izazvane COVID-om. Paketom podrške zemljama regiona,vrijednim oko 29 milijardi eura, može se ostvariti povećanje BDP-a za, prema preliminarnim procjenama, oko 3,6 odsto ili više; pokrenuće privatne investicije, infrastrukturno povezati region,omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i podstaknuti razvijanje vještina i znanja kroz sistem obrazovanja. Komesar Varhelji naglašava da će svi ti benefiti zahtijevati aktivno učešće nove vlade i suočavanje sa poslom, kako bi se ovaj plan implementirao u narednih 4-5 godina. Istovremeno, biće neophodno pokazati kapacitet za primjenu i ubrzanje reformi, postizanje rezultata u oblasti vladavine prava, borbu protiv korupcije i transparentan postupak javnih nabavki. Ovakav koncept, ističe Varhelji treba da bude obostrano koristan i za region i za EU, ali ne i za treće strane, i to je jedini politički uslov sa strane EK."

Iz Đukanovićevog kabineta je saopšteno da je predsjednik pozdravio poruke o novom ekonomsko-investicionom planu za ZB, uz ocjenu da je to izuzetno vrijedna ponuda i prilika koja može doprinijeti ubrzanom razvoju regiona i ZB učiniti evropskijim.

"Crna Gora ostaje na evropskom putu, posvećena dinamiziranju reformi i regionalnoj saradnji, zaključio je on", navodi se u saopštenju.

Varhelji je na svom zvaničnom nalogu saopštio da je razgovarao sa Đukanovićem o ekonomsko-investicionom planu kao i paketu proširenja za 2020. godinu.

"Plan je dobra vijest, koja ide ruku pod ruku sa reformama", napisao je Varhelji na Tviteru.

Varhelji će se večeras obratiti poslanicima Skupštine Crne Gore kao gost na posebnoj sjednici parlamenta.

Varheljija su ranije danas dočekali šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa i glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević.

"Zadovoljstvo je poželjeti dobrodošlicu Oliveru Varheljiju koji je stigao u Podgoricu da prenese važne poruke o podršci EU za Crnu Goru u okviru Ekonomskog i investicionog plana i pruži smjernice za stabilan put Crne Gore ka EU", napisala je Popa na Tviteru.

Evropski komesar je prethodno posjetio Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Bonus video: