Varhelji: EK će podržati neophodne reforme u Crnoj Gori

Odgovor na ključne izazove je javna uprava koja dobro funkcioniše i nadovezivanje na napredak koji je već ostvaren, istakao je Varhelji

33562 pregleda 163 reakcija 21 komentar(a)
Varhelji na sjednici parlamenta, Foto: Luka Zeković
Varhelji na sjednici parlamenta, Foto: Luka Zeković

Evropska komisija je u potpunosti spremna da prati Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji i obezbijedi smjernice i partnerstvo, poručio je večeras evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji.

"Računam na vlast da sarađuje sa nama kako bi se ovaj plan zaista brzo i efikasno realizovao. Vjerujem da je to moguće i ubijeđen sam da uz odlučan pristip i posvećenost i stvarnu realizaciju reformi možemo kreirati novi pejzaž i za Crnu Goru i čitavi region već u sljedećih četiri do pet godina", poručio je Varhelji.

On je u Skupštini Crne Gore kazao da će Crna Gora imati podršku i pomoć koja će podstaći vladu da ostvari neophodne reforme na putu EU.

Pred Crnom Gorom su, kako je kazao, dva ključna prioriteta – produbljivanje i ubrzanje reforme naročito vezano za vladavinu prava gdje izvještaj Evropske komisije jasno kaže da je sljedeći zadatak da se zadovolje privremena mjerila u okviru poglavlja vladavine prava.

"Drugo je prevazilaženje ekonomske krize zbog koronavirusa koji je pogodila Crnu Goru posebno teško zbog oslanjana na turizam. Odgovor na ova dva ključna izazova je javna uprava koja dobro funkcioniše i nadovezivanje na napredak koji je već ostvaren", rekao je Varhelji.

On je kazao da mu je drago da se politički dijalog vraća u zakonodavni dom Crne Gore nakon izbora u 30. avgusta.

Podsjetio je da se svijet suočava sa globalnom pandemijom Covid 19, ali to nije spriječilo EK da zadrži Zapadni Balkan kao ključni prioritet za Evropsku uniju i EK.

"Budućnost čitavog regiona je u EU i u našem je strateškom interesu da vam pomognemo da se približite EU, kao što je u vašem da se priključite. Zato od prvog dana Komisija radi da podrži Balkan u tri pravca. Prvo, osnažili smo i obnovili proces proširenja kroz revidiranu metodologiju kako bi politike bile kredibilnije. Drugo, na toj osnovi bilo je moguće donijeti odluku da se otvore pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Treće, čvrsto smo fokusirani na ekonomsko približavanje regiona EU. To su ciljevi koje smo najavili prvog dana. Danas stojim pred vama da vam pomognem u ovom trećem", kazao je Varhelji.

On je rekao da pandemija to dodatno otežava i podsjetio na pomoć EU Crnoj Gori i regionu.

"Bili smo uz Crnu Goru. Pružili smo hitnu podršku zdravstvenom sektoru i ekonomskom i socijalnom oporavku. Vaša zemlja je dobila oko 50 miliona eura, a ove sedmice smo isplatili prvu tranšu makro-finansijske pomoći, 30 od 60 miliona. Na putu pred nama fokusiramo se na dugoročni oporavak i vašem ekonomskom približavanmju EU", kazao je Varhelji.

On je dodao da postoji ogroman jaz u smislu ekonomskog razvoja između regiona Zapadnog Balkana i EU.

"Što ga prije zatvorimo brže ćemo biti u mogućnosti da stvorimo jake i održive ekonomije i moći čete brže da pristupite EU. Ove sedmice Komisija je predložila široki ekonomo-investicioni plan koji je zamišljen da podstakne dugoročni oporovak kroz značajan investicioni paket. To će dovesti do ekonomskog rasta, podržaće implementaciju reformi koje su potrebne kako biste ostvarili napredak ka EU i približili Zapadni Balkan jedinstvenom tržištu EU", poručio je Varhelji.

On je podsjetio da se Investicionim planom predviđa mobilizacija do 9 milijardi eura u vidu grantova za predpristutnu pomoć u okviru budućeg Instrumenta predpristupne pomoći.

Investicioni paket je, kako je dodao, strukturiran od deset budućih inicijativa u ključnim oblasti koje su od presudnog značaja: saobraćaj, energetika, životna sredina, digitalna ekonomija, privatna industrija, mladi.

"Pored toga investicioni kapacitet Zapadnog Balkana treba da podstakne mobilisanje novog garantnog mehanizma za region sa ambicijom da donese investicija od 20 miliona eura, odnosno skoro jednu trećinu BDP-a čitavog regiona. Plan će u Crnoj Gori podržati realizaciju najveće javne investicije - izgradnju autoputa Bar-Boljari čime će zemlja biti integrisana u regionalni krak Tent-T mreže", rekao je Varhelji.

Prema njegovim riječima, to će biti podsticaj za nacionalnu privredu i odgovoriće na socijalne razlike između sjevera i juga .

Najavio i da će željeznička ruta koja povezuje Beograd, Podgoricu i Luku Bar biti obnovljena od granice do mora, a put od Podgorice do Sarajeva je takođe izabran jer je to važna veza u regionu.

"Plan će povećati kapacitet obnovljive energije u zemlji uz poseba n fokus na energiju iz vodenih izvora i dalje širenje sistema HE Piva. To će povećati ekološke standarde naročito kroz izgradnju avremenog centra za upravljanje otpadom na Možuri", kazao je Varhelji.

On je rekao i da se raduje dogovoru koji će postići lideri Zapadnog Balkana o zajedničkom tržištu narednog mjeseca postići u Sofiji što je od ključnog značaja za povećanje privlačnosti i konkurentnosti Balkana.

Varhelji je rekao da će rast investicija i rasta biti moguć samo ako vlade su čvrsto posvećene i implementiraju fundamentalne reforme zasnovane na evropskim vrijednostima.

"Crna Gora je trenutno u delikatnom periodu nakon izbora. Cilj pristupanja EU uživa podršku u ovom domu, to je dobar osnov za čitav niz reformi i odluka koje će zahtijevati kvalifikovanu većinu u parlamentu. Crna Gora će imati pomoć kroz ovu šemu koja će postaći Vladu da ostvari neophodne reforme jer je to ono što građani očekuju", rekao je Varhelji. Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je da obraćanje Varheljija vidi kao priznanje ovog predstavničkog doma u brojnim trenutnim, "ali i budućim izazovima koji nas očekuju". "Sve analize i preporuke doživljavamo kao važan putokaz sprovođenje neophodnih reformi koji kao rezultat treba da donese članstvo u EU", kazao je Bečič.

Bonus video: