"Najvažnije da dođe do rasta ekonomije i zaposlenja"

Predsjednik parlamenta je kazao kako vjeruje da će Izvještaj o napretku i ekonomsko-investiciono plan biti podsticaj za spovođenje reformi

35302 pregleda 13 komentar(a)
Varhelji i Bečić, Foto: Luka Zeković
Varhelji i Bečić, Foto: Luka Zeković

Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan može ojačati ekonomiju u cijelom regionu u narednih četiri do pet godina, ocijenio je evropski komesar sa susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji.

"Imam dobre vijesti. Donosimo vam novi investicioni plan za Zapadni Balkan što podrazumijeva i Crnu Goru", rekao je evropski komesar.

Varhelji je istakao da nude paket od devet milijardi eura grantova i 20 milijardi u garancijama.

"Ovo je jedna trećina BDP-a cijelog regiona. Mi mislimo da može ojačati ekonomiju u cijelom regionu od četiri do pet godina".

On je dodao da kada je Evropska komisija preuzela novi mandat imali su tri cilja, a da je prvi da obnove dobre odnose sa zemljama Zapadnog Balkana.

"To znači da ćemo raditi sa vama na ubrzanju ekonomskih reformi kako bi se približili EU", rekao je Varhelji.

Najvažnije kod ekonomsko-investicionog plana je, kako je kazao, da dođe do rasta ekonomije i zaposlenja kako bi se Crna Gora približila EU.

"Prema ovom ekonomsko-investicionom planu treba da dođe do rasta ekonomije, kao i do otvaranja novih radnih mjesta, što je naročito važno zbog krize sa kojom ste se suočili nakon koronavirusa.. I ovaj plan nismo osmislili sami, proučavali smo region kako bismo vidjeli sa kakvim problemima se on suočava."

Plan je, dodao je komesar, da se ojačaju saobraćajne veze regiona, ozelene gradovi i izbaci ugalj...

"Želimo da stvorimo dugoročne prilike kako bi mladi radili za svoje ekonomije", poručio je Varhelji.

Dodaje da su obnovili cijeli pregovarački proces novom metodologijom.

"U skladu sa tom novom metodologijom mi smo dali podršku otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom", rekao je Varhelji.

Bečić: I opozicija i vlast predano rade na reformama na putu ka EU

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić na konferenciji za medije povodom posjete evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku kazao je da njegov dolazak u ime svih poslanika ocjenjuje kao jasan i nedvosmislen pokazatelj da uprkos ekonomskim i zdravstvenim izazovima današnjice proširenje ostaje prioritet Evropske unije.

“Posebno značajan momenat za našu državu predstavlja činjenica da izvještaj EK o CG dolazi u ruke nove vlasti. To je početak jedne nove epohe u saradnji naše države i EU, koja će odgovornije i dinamičnije sprovoditi neophodne reforme”, rekao je Bečić.

On je dodao da u Crnoj Gori više nikad neće biti pobjednika i poraženih, te da su sadašnja vlast i opozicija proevropske.

“Zato želim da znate da i opozicija i vlast predano rade na ključnim stvarima za napredak u poglavljima koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Na tom putu očekujemo partnersku pomoć i prijateljsku podršku EU”, kazao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Bečić je istakao da su vlast i opozicija položili test zrelosti na izborima i nakon njih time što je završena mirna tranzicija vlasti.

On je dodao da će ekonsomko-investicioni plan pružiti duboku i snažnu podršku oporavku regiona i da to države regiona posebno ohrabruje.

Bonus video: