Formirani klubovi, uskoro i radna tijela

Predsjednik Skupštine održaće naredne sedmice konsultacije o formiranju Administrativnog odbora

18723 pregleda 68 reakcija 9 komentar(a)
Konstitutivna sjednica parlamenta održana je 23. septembra, Foto: Boris Pejović
Konstitutivna sjednica parlamenta održana je 23. septembra, Foto: Boris Pejović

U Skupštini su formirani poslanički klubovi, pa se, kako je saopšteno “Vijestima” očekuje da predsjednik parlamenta Aleksa Bečić naredne sedmice održi konsultacije o sastavu Administrativnog odbora.

“Očekujemo da će predsjednik Skupštine Aleksa Bečić naredne nedjelje obaviti konsultacije sa predsjednicima poslaničkih klubova, u vezi sa predlogom za sastav Administrativnog odbora, nakon čega će se steći uslovi za njegovo formiranje”, rekli su iz Skupštine.

Prema proceduri, klubovi predsjedniku dostavljaju predloge za članove Administrativnog odbora, a predsjednik Skupštine podnosi predlog za imenovanje odbora.

Prema Poslovniku Skupštine, Administrativni odbor podnosi listu kandidata za predsjednika i članove ostalih odbora, na osnovu predloga klubova poslanika. Odbori se formiraju kao stalni i privremeni.

Konstituisano je ukupno devet poslaničkih klubova.

Klubove su formirali DPS sa Liberalnom partijom, Bošnjačka stranka, koalicije “Crno na bijelo”, “Mir je naša nacija”, Socijaldemokrate (SD), Socijalistička narodna partija (SNP), Pokret za promjene.

Poslanički klub zajedno su formirali Socijaldemokratska partija i Albanska koalicija „Jednoglasno”, kao i DF- Nova srpska demokratija, DNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija.

Predsjednik poslaničkog kluba DPS-LP je Danijel Živković, a BS-a Ervin Ibrahimović.

Predsjednik Kluba poslanika „Crno na bijelo” je Miloš Konatar, SD-a Ivan Brajović, koalicije “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović, SNP-a Vladimir Joković, a PzP-a Branko Radulović.

Raško Konjević je predsjednik kluba SDP-a i Albanske koalicije „Jednoglasno”, a kluba NSD, DNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija Slaven Radunović.

Koalicija “Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj” nema poslanički klub jer prema Poslovniku Skupštine, klub čine najmanje tri poslanika.

Nik Đeljošaj je ranije najavio da će predložiti izmjene poslovnika Skupštine kako bi manjinske partije mogle osnovati klub bez obzira na broj poslanika.

“To će biti jedan od zahtjeva u pregovorima sa novom vladajućom koalicijom za formiranje vlasti”, rekao je Đeljošaj.

Konstitutivna sjednica parlamenta održana je 23. septembra, a za predsjednika je izabran Aleksa Bečić iz koalicije “Mir je naša nacija”. Na sjednici su verifikovani mandati 81 poslanika.

DPS u novom sazivu ima 30 poslanika, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, koalicija “Mir je naša nacija” 10, a “Crno na bijelo” četiri. SD i BS su osvojile po tri mandata, SDP dva, Albanska koalicija - Jednoglasno i Albanska lista “Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj” po jedan mandat.

Bonus video: