O terminima sastanka naredne sedmice

Krivokapić poziv za saradnju u budućoj vladi uputio BS i albanskoj koaliciji “Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj”

16317 pregleda 38 reakcija 6 komentar(a)
Konsultacije prvo unutar partije, pa u okviru koalicije: Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Konsultacije prvo unutar partije, pa u okviru koalicije: Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović

Termini za pregovore partija manjina sa mandatarom Zdravkom Krivokapićem o sastavljanju nove vlade, trebalo bi da budu poznati naredne sedmice, saopšteno je “Vijestima”.

Krivokapić je poziv za saradnju u budućoj vladi uputio u četvrtak, nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio Skupštini predlog da nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” bude mandatar.

Krivokapić je, kako je potvrđeno “Vijestima”, poziv uputio Bošnjačkoj stranci i albanskoj koaliciji “Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj”. Nosilac liste “Jednoglasno” i poslanik u Skupštini Crne Gore Fatmir Đeka (Demokratska partija) rekao je da oni nisu dobili poziv.

On je nedavno kazao da bi koalicija koju je on predvodio na parlamentarnim izborima podržala manjinsku vladu koju bi vodili Građanski pokret URA i Demokratska Crna Gora, ali ne i onu u kojoj bi bio Demokratski front (DF).

“Ako nas budući mandatar pozove na razgovor, što je uobičajena demokratska praksa, to ćemo mu takođe saopštiti”, kazao je nedavno Đeka.

Đeka
Đekafoto: Boris Pejović

Genci Nimanbegu je rekao “Vijestima” da će ovog vikenda imati konsultacije, te da će sljedeće sedmice odlučivati o datumu početka pregovora.

“Kod nas je višeslojna koalicija, pa moramo ići u dva koraka - unutar partije, pa onda unutar Albanske liste “Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj”, kazao je Nimanbegu.

On je istakao da na Krivokapićev poziv gleda kao na priliku da predoči političke stavove mandataru “koji ima podršku veoma heterogene grupe koalicija”.

“Albanci su autohton manjinski narod u Crnoj Gori, a koji je veoma zainteresovan da unaprijedi svoja prava u dijelu identitetskih pitanja, hitno poboljšanje ekonomskog statusa građana, a i područja gdje Albanci žive. Svakako, ne podržavamo nikakvu promjenu spoljnopolitičkog kursa Crne Gore i želimo čuti kako mandatar Krivokapić misli da harmonizuje stavove od krajnjih subjekata u trojnoj koaliciji - od prosrpskih do procrnogorakih opcija u koaliciji koja ga podržava, a kojoj nedostaje vezivno tkivo, tj. bez jasnih ideoloških tački gdje mogu sarađivati u dužem vremenu”, rekao je Nimanbegu.

On je kazao da će Krivokapića upoznati sa njegovim viđenjem političke situacije u Crnoj Gori, odnosno, “sa izazovima sa kojima se buduća Vlada mora baviti da bi unaprijedila demokratiju sa posebnim osvrtom na prava Albanaca u Crnoj Gori”.

Iz BS-a su “Vijestima” kazali da će u vezi sa pozivom odluku donijeti na organima stranaka.

Krivokapić je u pozivu koaliciji “Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj” i Bošnjačkoj stranci naveo da potvrđuje spremnost, iskazanu i sporazumom o saradnji sa koalicijama “Mir je naša nacija“ i “Crno na bijelo“, za saradnju sa manjinskim partijama.

“U nadi za ostvarivanje naše buduće saradnje molim vas da predložite termin našeg sastanka”, naveo je Krivokapić u pozivu.

Krivokapić je u četvrtak saopštio da će do 8. novembra uputiti predlog za novu vladu, tako da se u narednom periodu očekuju konkretna rješenja u vezi sa podjelom resora između saveza koji su formirali većinu nakon izbora.

Bonus video: