Krivokapić će razgovarati sa medijima, NVO i CANU

Krivokapić je kazao da ima predlog ko će biti budući ministar finansija, navodeći da će konkretne predloge za druge pozicije navjerovatnije imati u utorak ujutro

15364 pregleda 609 reakcija 25 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić će, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, u narednih desetak dana obaviti razgovore sa glavnim i odgovornim urednicima medija, civilnim sektorom, Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti i ostalim važnim faktorima društva.

To će učiniti kako bi mu, iz svog ugla, ukazali koji su glavni problemi u društvu i na koji način mogu da se razriješe.

Ima rješenje za resor finansija, ali do utorka ne bi o imenima

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić kazao je da ima predlog ko će biti budući ministar finansija, navodeći da će konkretne predloge za druge pozicije navjerovatnije imati u utorak ujutro.

On je sinoć, gostujući u dnevniku TV Vijesti, istakao da je napravljen dinamičan plan i da će svaka tri dana imati neku novinu koja bi trebalo da rezultira konkretno sastavom, ne samo nove Vlade, nego cjelokupne strukture državne uprave.

“Ako želimo samo da brinemo o ministarskim foteljama, bojim se da ćemo se poslije teško dogovarati u okviru svih ostalih mogućnosti koje čine državnu upravu”, ocijenio je Krivokapić.

On je kazao da ima čvrsto rješenje za ministra finansija, ali nije želio sa saopšti o kome je riječ.

“Kad krene priča o imenima, znate kako to završi. Možda će to napraviti veću štetu toj osobi, nego ono što mi želimo - da on bude na toj poziciji i doprinese da prevaziđemo ove probleme”.

Krivokapić je rekao da Agencija za nacionalnu bezbjednost treba da bude depolitizovana sa profesionalncima koji obavljaju taj posao, ne u interesu neke partije, niti jednog čovjeka, nego svih građana.

Odgovarajući na pitanje da li ima tim koji razmišlja o budžetu za narednu godinu, mandatar je kazao da vrše mnoge pregovore sa svim institucijama, ali da je najveće ograničenje Crne Gore to što je “naša reputacija na najnižem mogućem nivou”:

“Kad znate da je vaš javni dug dostigao skoro 100 odsto bruto nacionalnog dohotka, onda vam teško ko izlazi u susret za ono što želite”.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Boris Pejović

Krivokapić je istakao da su dosadašnje poruke iz partija nove vlasti, kada su u pitanju pozicije u sektoru bezbjednosti, bile izjave pojedinaca koje nisu obavezujuće ni za mandatara, ni za tri članice koje treba da krenu u konkretizaciju dogovora za sastav Vlade.

Istakao je da je prvi ciklus razgovora krenuo od četvrtka i da još niko nije iskazao svoje želje:

“Prvo je najvažnije da vidimo ko ima kakve želje. Sad se ne bih bavio nagađanjem”.

On je istakao da će tri koalicije voditi sedam krugova pregovora, i da će u drugom krugu biti precizno definisani principi i kriterijumi.

Navodeći da on nije “bunar želja”, Krivokapić je istakao da predloženi kandidati moraju prevashodno biti odraz dogovora i da budu kompetentni i dokazani u svom polju.

Na pitanje da li je neophodna promjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti u cjelini, Krivokapić je kazao da je njegov lični stav da u donošenju zakona nije bilo dobre namjere, te da zato u cjelosti nije dobar:

“Ali to ne znači da se ne može popraviti na način kako je predlagala URA i možda neko iz savjeta za pravna pitanja Mitropolije. Dopustimo struci da se nađe najbolje rješenje”.

Kada je riječ o borbi protiv koronavirusa, Krivokapić je rekao da će uspostaviti savjet za borbu protiv kovida i da će kao Vlada odgovorno stati iza onoga što preporuči to tijelo.

“Intenzivne razgovore smo vodili i u dijelu infrastrukture, koja se odnosi na bolnicu za Infektivne bolesti …”.

On je kazao da su brojni izazovi sa kojima će se suočavati nova Vlada opisani u izvještaju Evropske komisije:

“To nam služi kao dobar putokaz kako treba nova Vlada da postupa u narednom vremenskom periodu”.