Radulović: Nećemo biti taster poslanici

Radulović kaže da će se, pored njega, za novu vladu kandidovati Nebojša Medojević i Branka Bošnjak

61126 pregleda 1059 reakcija 154 komentar(a)
Moj politički angažman nije borba za fotelju, već javni interes: Radulović, Foto: Savo Prelević
Moj politički angažman nije borba za fotelju, već javni interes: Radulović, Foto: Savo Prelević

Poslanički klub Pokreta za promjene podržaće svaku izvršnu vlast bez DPS-a, ali će pratiti njen rad i neće se libiti da u slučaju polovičnih rezultata potegne pitanje odgovornosti i zatraži rekonstrukciju Vlade, rekao je zamjenik predsjednika PzP-a Branko Radulović.

On je u intervjuu “Vijestima“ kazao da će se kandidovati za novu Vladu, kao i predsjednik PzP-a Nebojša Medojević i poslanica Branka Bošnjak.

Kaže i da je sa nekoliko univerzitetskih i partijskih kolega uradilo Studiju o izgradnji slobodne, prosperitetne i evropske Crne Gore čije mjere, kako kaže, mogu biti samo nadograđene programom reformske Vlade.

Za koja mjesta u Vladi ćete se kandidovati Vi i Vaše kolege Nebojša Medojević i Branka Bošnjak?

Medojević će se kandidovati za poziciju demontaže totalitarnog sistema i demokratske tranzicije, posebno u bezbjednosnom sektoru, dr Bošnjak za oblast obrazovanja, a ja za oblast nauke i održivog razvoja. Za ove oblasti smo izuzetno kompetentni i dokazani. Ponudićemo svoje viđenje prioriteta rada tih resora i svoje CV-je. Što se tiče mog angažmana, ubijeđen sam da bez valorizacije znanja i pune podrške države nema društvenog progresa.

Struktura društvenog proizvoda pokazuje koliko zaostajemo. Neophodno je već sljedeće godine izdvojiti za tu namjenu 1% od BDP-a, a do kraja mandata dostići 2%, što smo po Lisabonskoj konvenciji davno trebali. Ta sredstva bi se trošila transparentno, po jasnim kriterijumima, a ne kao do sada, poput 42.000 eura koji su lično dodijeljeni Veselinu Vukotiću 15. jula ove godine. Posebno bih se posvetio razvoju, kako bismo pokrenuli veliki i održivi investicioni ciklus i ostvarili dinamičan ekonomski rast, stvorili nova radna mjesta i novu dodatu vrijednost.

Okupio bih svu domaću pamet, pozvao našu naučnu dijasporu da pomogne, formirao Institut za razvoj, insistirao na formiranju Razvojne banke, Fonda za spas Crne Gore, uspostavio dobre odnose sa susjedima i maksimalno iskoristio EU i međunarodnu podršku. Institut za razvoj bi bio institucija koja bi usmjeravala strateški održivi razvoj i pripremala potrebnu tehno-ekonomsku i drugu dokumentaciju.

Do sada je Crna Gora uzalud trošila na stotine miliona eura za projekte, studije, strategije i konsalting usluge koji nisu bili u funkciji razvoja, već ličnih promocija i interesa pojedinaca i kriminalnih grupa. Sve što je do sada dobro rađeno - nastavilo bi se. Ako mandatar ima drugu viziju i kriterijume za sastav Vlade, tražićemo da nam to argumentovano obrazloži.

Šta sadrži Studija o izgradnji slobodne, prosperitetne i evropske Crne Gore?

U postizbornom periodu, koji se može nazvati vrijeme “jalovog“ dijaloga, interesnog pozicioniranja, crnogorskog nadgornjavanja, Đukanovićevog taktiziranja, nepotrebnog trošenja potrošene Crne Gore, nas nekoliko univerzitetskih i partijskih kolega ovaj “međuprostor“ smo iskoristili da sačinimo Studiju o izgradnji slobodne, prosperitetne i evropske Crne Gore.

Studija sadrži 12 strateških cjelina - osnovne odrednice, tranzicija od autokratije ka funkcionalnoj demokratiji, revizija prošlosti i tranziciona pravda, nova ekonomska politika, reindustrijalizacija i digitalizacija, zelena energija, moderni saobraćajni sistem, održivi turizam, ekološka poljoprivreda, obrazovanje, nauka i razvoj, održivi zdrastveni sistem i dinamične evropske integracije.

Za izradu Studije koristili smo metodu analize, komparacije i sinteze, polazeći od veoma složenog postojećeg stanja, uvažili limite i izazove i ponudili sveobuhvatna, optimalna i održiva rješenja. Ona je u saglasju sa novim zelenim politikama EU. Iako je sačinjena prije dobijanja izvještaja EK o napretku Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana, prepoznala je sve probleme koji su naglašeni u tom dokumentu. Kao da je gospodin (Oliver) Varhelji bio član našeg tima.

Ako budemo koračali po mapi puta koju nudi Studija, a mi to možemo, ubijeđen sam da za četiri godine se neće prepoznati Crna Gora. Biće to zadovoljno, moralno i radno društvo, članica EU koja grabi putem sve razvijenije zemlje.

Na koji način ćete Studiju prezentovati javnosti, kao poslanik ili član nove Vlade?

To zavisi od pozicije sa koje ću djelovati, da li ću participirati u reformskoj Vladi, ili ću kao poslanik biti njen korektor da bi to postala. Ako postignem saglasje sa mandatarom (Zdravkom) Krivokapićem oko demokratskih principa, vizije razvoja Crne Gore, programa, nove orgazacione šeme, kredibilnosti personalnog sastava, načina funkcionisanja, autonomnosti i timskog rada, te pune odgovornosti za rezultate rada, onda bih prihvatio da budem dio takve Vlade.

Mjere predložene u Studiji mogu biti samo nadograđene programom reformske Vlade, a ne nikako derogirane. U protivnom, ne želim biti dio Vlade u čiji reformski kapacitet ne bi vjerovao i ukoliko bi ona bila sastavljena na neprincipijelan način. Moj politički angažman nije borba za fotelju, već javni interes i ostvarenje sna - prosperitetna Crna Gora.

Ako ostanem poslanik, Studiju ću u formi već pripremljenih 12 rezolucija predati u proceduru dan po izglasavanju nove Vlade. Dokument će biti javan i o njemu će se morati izjasniti nova Vlada i poslanici. Insistiraću da na prvom čitanju, na matičnim odborima, budu pozvani i NVO sektor i analitičari, kako bismo čuli njihovo mišljenje i sugestije, a na plenumu premijer i resorni ministri. To će biti prilika za postizanje šireg društvenog dogovora o važnim pitanjima po budućnost Crne Gore. Bio bi to primjer kako Skupština treba da funkcioniše, kao glavno čvorište političkog i ukupnog društvenog života.

Medojević će se kandidovati za poziciju demontaže totalitarnog sistema i demokratske tranzicije, posebno u bezbjednosnom sektoru, dr Bošnjak za oblast obrazovanja, a ja za oblast nauke i održivog razvoja. Za ove oblasti smo izuzetno kompetentni i dokazani

Znači li to da ćete uskratiti podršku Vladi ako, prema Vašem mišljenju, ne bude dovoljno reformska?

Nema dileme, naš klub DF-Pokret za promjene, podržaće svaku Vladu bez DPS-a. To ne znači da ćemo biti taster poslanici, već ćemo krajnje analitički pratiti njen rad i davati objektivne ocjene i konstruktivne predloge. Nećemo glasati ništa što je protiv javnog interesa. Nećemo se libiti da u slučaju polovičnih rezultata potegnemo pitanje odgovornosti i zatražimo rekonstrukciju Vlade.

Svjesni smo da učešće u Vladi nije privilegija, već velika odgovornost, izazov i žrtva, i zahtijeva izuzetno naporan rad. Prijeti nam bankrotstvo, kolaps sistema i glad, ogromni zdravstveni izazovi a pipci odlazećeg režima su još jaki, međunarodna podrška samo u najavama. Zato treba imati viziju, znanje i hrabrost da se na najbolji način “istrče“ ove četiri godine i presiječe svečana vrpca na kapiji za ulazak u EU. Ko nema kapacitet i kondicije za ovaj tempo neka preda štafetnu palicu spremnijem, bilo da je premijer ili ministar. Jedno je važno, mandat ovog saziva parlamenta mora trajati četiri godine sa postojećim odnosom snaga, a Vlada se može unapređivati.

Da li će biti i u kojoj mjeri pozitivne kohabitacije za vrijeme mandata (Milo) Đukanovića i konstruktivnog odnosa DPS-a - nijesam siguran, prije bih rekao biće kalkulacija jer moraju proći katarzu i odgovarati zbog mnogih grjehova koje su učinili državi i građanima. Ako pokušaju da političkom korupcijom prekroje izbornu volju, neminovni su veliki građanski nemiri o čijim posljedicama ne želim ni da razmišljam.

Pojedinci su imali druge prioritete

Kako komentarišete to što su Vaše kolege iz koalicije, iz Kluba DF - Nova, DNP, UCG, RP, PCG najavile da će uskoro predložiti program rada Vlade?

Raduju me programske inicijative naših prijatelja. To je dobro i za Crnu Goru. Osjećam i ličnu satisfakciju jer sam uvijek u DF-u “gurao“ programska rješenja kao najznačajnija. Uostalom, na sastancima triju koalicija predložio sam novu organizacionu šemu Vlade i formiranje tima za pisanje programa. Ponudio se da napravim draft, kolege da ga unaprijede i koriguju, što je bilo većinski prihvaćeno. Međutim, neki pojedinci su imali druge prioritete, i prešlo se na novi način komunikacije. Po meni neproduktivan, što vrijeme i pokazuje.

Bonus video: