Medenica: Nova zapošljavanja u Opštini Kolašin mogu dovesti do novog kolapsa opštinskog budžeta

SD je, kako kaže, ušao u lokalnu vlast „sa iskrenim namjerama da da svoj puni profesionalni i stručni doprinos svemu onome što je potrebno uraditi kako bi Kolašin bio poželjna i povoljna sredina za život sugrađana i svih onih koji bi vidjeli priliku da dodju i da započnu život u Kolašinu“

6985 pregleda 36 reakcija 23 komentar(a)
Medenica, Foto: Privatna arhiva
Medenica, Foto: Privatna arhiva

Informacija da nas u opštinskoj administraciji u Kolašinu, kao i u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Opština, u narednom periodu, možda, očekuju nova brojna zapošljavanja zatiče Opštinski odbor (OO) Socijaldemokrata (SD) Kolašina u nevjerici, piše u saopštenju koje je potpisao predsjednik OO Nikola Medenica.

„Najviše iz razloga što takvi nerazumljivi potezi, posebno u aktuelnoj društveno političkoj i ekonomskoj situaciji mogu dovesti u pitanje funkcionisanje javnih finasija, kao i do novog kolapsa opštinskog budžeta. Kao dio nove koalicione vlasti, nakon što su građani na predhodnim lokalnim izborima 2018.godne kaznili predhodnu vlast, najviše zbog nerada i izostanka svake vrste rezultata, smatrali smo da treba podržati kreiranje funkcionalno složenije strukture lokalne samouprave, sa mnogo boljom podjelom poslova među sekretarijatima, koja je sama po sebi iziskivala zapošljavanje određenog broja nedostajućih kadrova, ali samo do mjere održivosti lokalih finansija“- kazao je Medenica,

On smatra „da takva politika, u određenoj mjeri, donijela rezultate koji su bili vidljivi u svakodnevnom životu građana“. SD je, tvrdi, u poslednje dvije godine „ dao maksimalan doprinos upravo takvom konceptu, sa malim brojem novih kvalitetnih kadrova i sa vidljivim učincima“.

„Dobro i domaćinsko upravljanje lokalnom samoupravom sa jedne strane, i dovoljan broj kvalitetnih kadrova koji su u stanju da iznesu najvažnije poslove od opšteg interesa su preduslov svake dobre opštinske administracije, koja vodi lokalni razvoj u korak sa potrebama i interesima građana ali i sa državnim razvojnim politikama. Međutim, treba jasno podvući crtu između nedostajućih kadrova i viška nepotrebne radne snage. Nova radna mjesta koja su održiva se kreiraju efikasnim učinkom lokalne administracija, a ne izmjenama sistematizacija preko noći“- piše u saopštenju Medenice.

On je kazao da „SD Kolašina nije ušao u lokalnu vlast kako bi pošto-poto zaposlio što više svojih članova“. Tome su, tvrdi predsjednik OO SD, svi građani Kolašina svjedoci. SD je, kako kaže, ušao u lokalnu vlast „sa iskrenim namjerama da da svoj puni profesionalni i stručni doprinos svemu onome što je potrebno uraditi kako bi Kolašin bio poželjna i povoljna sredina za život sugrađana i svih onih koji bi vidjeli priliku da dodju i da započnu život u Kolašinu“.

„Smatram da smo kao partija u protekle dvije godine u tome i uspjeli, u mjeri koliko smo imali prostora u aktuelnoj vlasti, sa brojnim uspješno realizovanim projektima i zadacima, od kojih su gradjani imali konkretne benefite i rezultate. Kao najmanji koalicioni partner u lokalnoj vlasti, SD će nastaviti da djeluje kao i do sada, profesionalno, odgovorno i bez megalomanskih zahtjeva za novim zapošljenjima. Ali ćemo, takođe, u narednom vremenskom periodu aktivno pratiti dešavanja u lokalnoj administraciji i biti spremni da djelujemo u zaštiti opšteg interesa građana Kolašina, uz nadu da će naši koalicioni partneri shvatiti da nas još dosta posla i konkretnih rezultata očekuje do sledećih izbora, kao i da će odustati od ideje novog prekomjernog zapošljavanja“- poručuje Medenica.

Bonus video: