URA Kotor: Nismo mogli biti vidoviti i znati ko će dobiti najviše glasova, a još manje ko će biti predsjednik Opštine

"Politički bi bilo korektno da od Demokrata Kotora najzad odgovor dobijemo (pa ma kakav on bio), nakon više od mjesec dana čekanja, baš kao što je i URA ali u roku jednog dana poslala svoj odgovor na gotove i potpisane principe od strane Demokrata i Socijalista od 28. septembra i decidno i jasno rekla da neće potpisati nijedan dokument kojim se unapred obavezuje da se formira vlast u Kotoru, pa da se nakon što to odradimo sjedne i dogovaraju principi"

6263 pregleda 88 reakcija 8 komentar(a)
GP URA (Ilustracija), Foto: Građanski pokret URA
GP URA (Ilustracija), Foto: Građanski pokret URA

Opštinskoi odbor Građanskog pokreta URA Kotor reagovao je na tekst Siniše Lukovića objavljenog na portalu "Vijesti" pod naslovom "Niko te ne može nagrdit’ koliko ti sam sebe".

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Gdine Lukoviću kao odgovor na Vaš tekst, prvo da Vas obradujemo jer se u potpunosti slažemo sa njegovim naslovom. Pravo zborite: što čovjek sam sebe može nagrditi ne može niko drugi.

Da bi Vas relaksirali, takođe ćemo Vam reći da su principi iz naše platforme pisani 27. juna ove godine pa se valjda slažemo oko toga da nismo mogli biti vidoviti i znati ko će na izborima dobiti najviše glasova, a još manje ko će biti predsjednik Opštine. Isto tako kao što ni danas ne znamo, jer na ukupno dva zajednička sastanka, na kojima smo mi bili pozvani o tome, kao i o ostalim političkim funkcijama nije bilo niti jedne jedine riječi.

Takođe Vas informišemo, mada smo sigurni da Vi to već znate, da na sastanku koji je održan 3. oktobra između nosioca lista Demokrata, ZBK (Koalicija Za budućnost Kotora) i URE i na kojem smo prošli svih 15 ponuđenih principa u Platformi, upravo je oko ove tačke koju Vi problematizujete i na osnovu koje izvodite zaključke, postignut zajednički dogovor da se eliminiše dužina radnog staža od 10 godina, i to upravo na primjedbu Demokrata.

Takođe je dogovoreno da se ova kao i sve druge primjedbe i sugestije dobiju u pisanom obliku od učesnica ovog sastanka, dakle od Demokrata i ZBK, svako naravno iz svog ugla, nakon čega bi jasno sagledali ima li prostora za dalje usaglašavanje ili ne.

Tako da gdine Lukoviću niste mogli da izvlačite zaključke da li mi nekog podržavamo ili ne za predsjednika Opštine ili ne, na osnovu našeg izvornog dokumenta iz juna mjeseca ove godine a da prije toga niste saslušali sve umiješane strane, koje bi Vam saopštile da je ovaj princip usaglašen, samo da se čeka pisani odgovor Demokrata obzirom da je to bila njihova primjedba.

Gdine Lukoviću mi od 3. septembra kada smo Demokratama dali naše principe i rekli da daju svoj pisani odgovor u smislu što od tih principa ne prihvataju, što prihvataju, što drugačije definišu, nismo nikakav zvanični odgovor dobili i to bi bila interesantna tema za svakog nepristrasnog novinara.

Politički bi bilo korektno da od Demokrata Kotora najzad odgovor dobijemo (pa ma kakav on bio), nakon više od mjesec dana čekanja, baš kao što je i URA ali u roku jednog dana poslala svoj odgovor na gotove i potpisane principe od strane Demokrata i Socijalista od 28. septembra i decidno i jasno rekla da neće potpisati nijedan dokument kojim se unapred obavezuje da se formira vlast u Kotoru, pa da se nakon što to odradimo sjedne i dogovaraju principi. Naše je političko pravo da smatramo da prvo treba dogovoriti konkretne principe po kojima će ta nova vlast biti formirana i upravljati, pa tek nakon potpisa na takav jedan dokument pristupiti formiranju lokalne uprave.

Mi i pored najbolje volje ne vidimo racionalan razlog ovolikom odugovlačenju sa odgovorom od strane Demokrata Kotora (za razliku od koalicije ZBK koji su nam uputili svoje sugestije i koje su za URU u potpunosti prihvatljive), jer ako je ovaj dokument njima toliko "sporan" mogao je biti odbijen i tim činom bi URA bila eliminisana, a vlast u Kotoru bila formirana i prije mjesec dana .Vi kao da ste zaboravili da većinu čini 17 odbornika koju Demokrate i ZBK uz jedan mandat koji su osvojili Socijalisti, imaju i bez URE.

Zbog toga ne shvatamo zašto Vas "žulja" URA i njen jedan mandat koji u Vašem poznatom maniru uporno omalovažavate. Na kraju i bez daljeg polemisanja sa Vama na ovu temu, želimo da pronađete sebe i svoje životne i profesionalne principe u davno izrečenim načelima za demokratizaciju društva u kojoj svaki pojedinac ima ogromnu odgovornost: "Velik si čovjek i imaš demokratskog potencijala onoliko sa koliko poštovanja i uvažavanja se odnosiš prema najmanjem ili trenutno najslabijem sagovorniku ili članu društva".

Povezani članci

12. Oktobar 2020.

Niko te ne može nagrdit` koliko ti sam sebe

Bonus video: