Jelušić i Bulajić potpredsjednici Skupštine?

Moguće je da parlament izabere i četvrtog potpredsjednika iz manjinskih stranaka

46774 pregleda 108 reakcija 24 komentar(a)
DPS će predložiti tri kandidata za Administrativni odbor - Sa Kolegijuma predsjednika Skupštine, Foto: Igor Šljivančanin
DPS će predložiti tri kandidata za Administrativni odbor - Sa Kolegijuma predsjednika Skupštine, Foto: Igor Šljivančanin

Na sjednici Skupštine 20. oktobra za potpredsjednike parlamenta biće izabrani Božena Jelušić iz koalicije “Crno na bijelo” i Strahinja Bulajić (“Za budućnost Crne Gore”), saznaju “Vijesti” načelan dogovor nove parlamentarne većine.

DPS još nije odlučio ko će biti njihov kandidat za potpredsjednika Skupštine, a ostavlja se mogućnost da Skupština izabere i četvrtog potpredsjednika iz partija manjina, u slučaju postizanja dogovora da one budu dio skupštinske većine.

Na Kolegijumu predsjednika Skupštine juče je najavljeno da je moguće da se na konstitutivnoj sjednici, čiji je nastavak zakazan za naredni utorak, izabere potpredsjednik Skupštine, ali da su za to potrebne određene vrste konsultacija i dogovora.

“Postoji mogućnost da se i tog dana uđe u izbor potpredsjednika, ali i za to su potrebe određene vrste konsultacija i političkih dogovora. Tako da ćemo se truditi i da to uradimo u najkraćem roku, ali to ne isključuje mogućnost da se stvore politički preduslovi da i to bude tog dana kad budemo birali administrativni odbora”, rekao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Na dnevnom redu Skupštine narednog utorka je i formiranje Administrativnog odbora, koji će imati 13 članova.

Načelno je dogovoreno da predsjednik tog tijela bude iz poslaničkog kluba DF - Nova-DNP.

Bečić je rekao da je sastav Administrativnog odbora dogovoren na Kolegijumu predsjednika Skupštine uz učešće predsjednika svih devet poslaničkih klubova.

“Dogovoreno je da dva kandidata delegira i predsjednik ovog odbora - klub poslanika Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije, da dva kandidata za Administrativni odbor predloži klub poslanika Demokrate, Demos - “Mir je naša nacija”, da jednog kandidata predloži klub poslanika Pokreta za promjene, jednog Socijalistička narodna partija, jednog klub poslanika “Crno na bijelo”, kazao je Bečić.

Istakao je da očekuje i predloge četiri preostala kluba poslanika, što je i dogovoreno na Kolegijumu.

“Da klub poslanika DPS-a predloži tri kandidata, klub poslanika SDP-a i albanske koalicije “Jednoglasno” - jednog kandidata, klub poslanika Socijaldemokrata jednog kandidata i klub poslanika Bošnjačke stranke jednog”, kazao je Bečić, saopšteno je iz Skupštine.

Kolegijum se, prema informacijama “VijestI”, usaglasio da u najkraćem roku treba pripremiti predlog izmjene Poslovnika Skupštine kako bi se omogućilo onlajn glasanje od kuće ili sa nekog drugog mjesta u slučaju spriječenosti poslanika da prisustvuju sjednicama zbog korona virusa.

Prema proceduri, klubovi predsjedniku dostavljaju predloge za članove Administrativnog odbora, a predsjednik Skupštine podnosi predlog za imenovanje odbora.

Prema Poslovniku Skupštine, Administrativni odbor podnosi listu kandidata za predsjednika i članove ostalih odbora, na osnovu predloga klubova poslanika. Odbori se formiraju kao stalni i privremeni.

Bonus video: