"Zdravo Berane": Očistili smo grad od DPS smeća

Iz koalicije navode da je opština Berane je dobila specijalnu nagradu za oblast upravljanja lokalnim javnim finansijama
128 pregleda 32 komentar(a)
Zdravo berane, Foto: Zdravo Berane
Zdravo berane, Foto: Zdravo Berane
Ažurirano: 15.01.2018. 16:39h

Koalicija „Zdravo Berane“ saopštila je da su nakon pobjede 2014. godine očistili grad od "DPS smeća", usvojili prostorno urbanistički plan čime je taj grad, kako navode, postao najveće gradilište na sjeveru.

"U decembru 2015. Izmirena su sva zaostala dugovanja na ime ličnih dohodaka, a u decembru prošle godine isplaćena je novembarska plata sa svim porezima i doprinosima po tom osnovu. Počela je realizacija investicija od preko 20 miliona eura: izgradnja nove kanalizacione mreže sa pogonom za prečišćavanje otpadnih voda (vrijednosti 13 miliona eura sa rokom završetka 2018.godine), izgradnja 4 stambene zgrade na Rudešu sa 94 stana za raseljena lica (vrijednosti 3,5 miliona eura), poboljšanje vodosnabdijevanja grada izgradnjom rezervoara na Jasikovcu, , zamjena vodovodne mreže na glavnom gradskom vodovodu (vrijednost projekta 1,5 mil.eura),nove crpne stanice kao i 2 stanice za automatsko hlorisanje voda - Salača i Dapsiće (ukupna vrijednost radova oko 800.000 eura), uspostavljanje regionalnog biznis-centra sa biznis inkubatorom na sjeveroistoku Crne Gore u biznis zoni Rudeš (vrijednost projekta 630.354 eura) , rekonstruisane fasade na zgradama u ulici Mojsija Zečevića, koje su dobile novi moderan izgled (vrijednost radova 70.000 eura), asfaltirano 15 km i 475 m puteva u gradskim i seoskim mjesnim zajednicama, urađeno 17 km nove ulične rasvjete, počeli radovi na sanaciji odlagališta otpada „Vasove Vode“ (vrijednost radova 657.477 eura), započeti radovi na izgradnji regionalne stočne pijace (procijenjena vrijednost 257.000 eura), nabavljena oprema za Službu zaštite i spasavanja u vrijednosti od 72.339 eura, izgrađen azil za pse lutalice, a nova hala sportova je u fazi dobijanja upotrebne dozvole i svakog časa se očekuje njeno puštanje u rad na radost svih sportista koji su ovih 6 godina bili prinuđeni da budu domaćini u drugim gradovima, kao i na radost svih ljubitelja sporta u gradu. Potpuno je rekonstruisana po UEFA standardima istočna tribina fudbalskog stadiona (vrijednost radova oko 1,5 miliona eura). Otpočeo je sa radom rekonstruisani hotel „Berane“. Novoosnovani festival „Tunder fest“ postao je prepoznat u regionu, a koncerti za Dan opštine okupljali su više hiljada naših sugrađana. Ponovnim pokretanjem rudnika mrkog uglja upošljeno je oko 150 radnika. Stipendiranje studenata sa prosjekom većim od 8,5 je ustaljena praksa, a uskoro će biti otvoren novi univerzitetski centar čija je vrijednost više miliona eura. Rekonstruisane su i dvije ulice u centru grada Teramska ulica i ulica Đeda Vojvodića koje ostavjaju poseban utisak na svakog prolaznika", podsjećaju iz "Zdravo Berane".

Dodaju i da je opština Berane je dobila specijalnu nagradu za oblast upravljanja lokalnim javnim finansijama, u funkciji stvaranja održivih lokalnih zajednica, u realizaciji programa „Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi Crne Gore“ 2015.godine.

"Opština je dobila nagradu za najbolje prakse u lokalnoj samoupravi za kancelariju za pripremu i realizaciju projekata u opštini Berane u oblasti realizacije projekata putem međunarodne saradnje. Poseban akcenat je stavljen na obrazovanje, a opština Berane već četvrtu godinu za redom učenicima osnovnih škola obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve razrede, po čemu smo jedina opština u regionu. Ovo je samo dio odgovornog odnosa i onoga šta je koalicija „Zdravo Berane“, zajedno sa svojim građanima uradila, i šta će nastaviti i poslije 4.februara. Kolika je DPS istina najbolje se vidi iz njihovog saopštenja u kome kažu da će dijeliti besplatne udžbenike, zaboravljajući pri tome da pomenu da njihovi odbornici nijesu ni glasali za tu skupštinsku odluku. Valjda su bili zaokupljeni podjelom ,,socijale,, svojim direktorima, odbornicima, visokim funkcionerima. Toliko o DPS-u i njihovoj istini", zaključuju iz koalicije.

Bonus video: