Prebivalište i dalje sporan uslov

Preporuka Venecijanske komisije i ODIHR-a je da se ukine rezidencijalni uslov za nacionalne izbore

11027 pregleda 2 komentar(a)
“Revidirati i postupak glasanja”: Sa biračkog mjesta, Foto: Filip Roganović
“Revidirati i postupak glasanja”: Sa biračkog mjesta, Foto: Filip Roganović

Nacrt zakona o izboru poslanika i odbornika treba dodatno unaprijediti i preispitati odredbe koje se, između ostalog, odnose na prebivalište, postupak glasanja i pravo osporavanja konačnih rezultata izbora, navodi se u Zajedničkom mišljenju Venecijanske komisije i OEBS-ove Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

ODIHR i Venecijanska komisija preporučuju i da se nastavi s usklađivanjem različitih zakona vezanih za izbore kako bi se izbjegle pravne kolizije i riješili preostali nedostaci.

“Idealno bi bilo nastaviti s kodifikacijom cijelog zakonodavstva vezanog za izbore”, smatraju u VK i ODIHR-u.

Navode da pravni okvir koji reguliše izbore u Crnoj Gori ostaje nekodifikovan i sastoji se od Ustava, Zakona o izboru poslanika i odbornika, Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ostalih relevantnih zakona i uputstava Državne izborne komisije (DIK).

Objedinjavanje izborne regulative u jedan akt predlagali su ranije poslanici Demokratske Crne Gore i Demosa.

Bivši potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović (DPS) u aprilu i avgustu tražio je mišljenje ODIHR-a i Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o izboru poslanika i odbornika koji je povučen krajem prošle godine iz procedure, jer nije bilo dvotrećinske podrške pošto je tadašnja opozicija bojkotovala glasanje. U Mišljenju VK i ODIHR-a ukazuje se na pozitivne pomake, ali i na područja koja zahtijevaju dalju pažnju ili poboljšanja u Nacrtu zakona.

Preporuka Venecijanske komisije i ODIHR-a je da se ukine rezidencijalni uslov za nacionalne izbore.

“Čini se da je dužina prebavilšta od dvije godine za nacionalne izbore nerazumno ograničenje i u suprotnosti je s Kodeksom dobre prakse u izbornim pitanjima. Preporučuje se uklanjanje ove odredbe”, navodi se u Mišljenju. Navode i da postupak glasanja utvrđen Nacrtom zakona treba revidirati. Nacrtom zakona predviđeno je da birač nakon obilježavanja i presavijanja glasačkog listića dostavlja glasački listić glasačkom odboru za odvajanje kontrolnog kupona.

To, smatraju VE i ODIHR, nije u potpunosti u skladu s međunarodnim standardima, jer predviđa da član biračkog odbora odvoji kontrolni kupon s glasačkog listića nakon što ga je birač označio, potencijalno kršeći tajnost i integritet glasa.

Ukazuje se i da Nacrt zakona ne predviđa pravo osporavanja konačnih rezultata izbora, a mogućnost održavanja ponovljenih izbora pruža se samo na određenim biračkim mjestima, ali ne i za cijele opštine ili u cijeloj zemlji, u suprotnosti s međunarodnim standardima. Preporučuje se da se to preispita. Preporučuju i da se obezbijede jednaki uslove za sve učesnike u izbornoj kampanji, uvodeći ograničenje iznosa plaćenog političkog oglašavanja i razmisliti o tome da sva izborne komisije propisuju obavezno onlajn objavljivanje svojih odluka o prigovorima odmah po usvajanju tih odluka. Jedna od preporuka je i regulisanje jasnog razlikovanja izvještavanja o vladinim aktivnostima i izvještavanja o izborima.

Ima poboljšanja u Nacrtu zakona

ODIHR i Venecijanska komisija posebno ističu da otvoren i transparentan postupak savjetovanja i pripreme Nacrta zakona o ozboru poslanika i odbornika povećava povjerenje u usvojeno zakonodavstvo i u državne institucije.

“Nacrt predstavlja poboljšanje pravnog okvira koji reguliše izbore”, piše u Mišljenju. Poboljšanja se, između ostalog, odnose na ukidanje zakonskih uslova za biračko pravo prava; smanjenje broja potpisa potrebnih za podršku listama kandidata; zastupljenost polova; informacije koje će biti dostupne osobama sa invaliditetom; zabranjivanje osobama s političkim odgovornostima za prijavljivanja članstvo u DIK-u i zahtjev za usvajanjem etičkog kodeksa za biračke odbore”, piše u Mišljenju.

Bonus video: