Krivokapić počinje pregovore sa partijama manjina

"Cilj je razgovarati samo o programskim zahtjevima. Pripremili smo listu zahtjeva o kojima se pisalo u medijima, ali detaljnije", rekao je izvor iz koalicije "Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj"

11439 pregleda 388 reakcija 24 komentar(a)
BS u nedjelju o pozivu mandatara: Krivokapić, Foto: Boris Pejović
BS u nedjelju o pozivu mandatara: Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić počeće danas pregovore sa manjinskim partijama u učešču u vlasti, sastankom sa predstavnicima koalicije “Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj”.

Jedan od lidera ove alabanske koalicije Genci Nimanbegu rekao je “Vijestima” da će sastanak biti danas u 11 sati.

Nezvanično iz ove koalicije saznajemo da će sastanku u ime albanske liste prisustvovati Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj.

Đeljošaj i Nimanbegu
Đeljošaj i Nimanbegufoto: Boris Pejović

"Cilj je razgovarati samo o programskim zahtjevima. Pripremili smo listu zahtjeva o kojima se pisalo u medijima, ali detaljnije", rekao je izvor iz koalicije "Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj" Vijestima.

On je dodao da ako o pozicijama u vlasti, to će biti ministarska pozicija i mjesto potpredsjednika novog saziva Vlade.

Nosilac ove liste Nik Đeljošaj se ranije oglašavo saopštenjima u kojima je istakao da koalicija koju predvodi jeste za pregovore, ali da to ne znači da su definitivno prihvatili poziv za učešće u novoj vlasti.

“Ako neko misli da ce dobiti bjanko podršku, griješi puno. Naši zahtjevi u kadrovskom planu idu zadnji, imamo naše političke i ekonomske zahtjeve koji su nama prioritet prioriteta. Naravno da nećemo prepustiti slučaju da naše zahtjeve ostavimo da neko drugi realizuje, nego direktnim učešćem u vladi raditi na realizaciji”, kazao je Đeljošaj 6. oktobra.

Bošnjačka stranka odlučiće da li će pregovarati o ulasku u novu vlast na sjednici Glavnog odbora 18. oktobra, saopšteno je iz ove partije “Vijestima”. Sjednica će biti održana u Rožajama.

“Biće razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji u državi, kao i o pozivu koji nam je uputio mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić”, rekao je portparol BS Adel Omeragić.

BS, čiji je predsjednik Rafet Husović, je u prethodnoj vlasti bila u koaliciji sa DPS-om.

Nosilac albanske liste “Jednoglasno” i poslanik u Skupštini Fatmir Đeka kazao je “Vijestima” da nije primio poziv, ali da je za njega prihvatljiva Vlada sa Demokratama i URA-om, bez Demokratskog fronta.

Predsjednik Demokartske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka ranije je kazao da ta partija neće ući u novu vlast.

DUA je dio albanske koalicije „Jednoglasno“, koju čine i Demokratska partija, kao i Demokratski savez u Crnoj Gori.

Bonus video: