KAZAO DA SU INFORMACIJE "POUZDANE"

Bajčetić: Vojska bez potrebe angažovala više osoba po ugovoru na tri mjeseca

"PzP će se snažno zalagati za depolitizaciju institucija, ali i podršku i stimulans stručnom i kvalitetnom kadru, koji je jako neophodan Crnoj Gori. Službe bezbjednosti moraju postati državne, a ne partijske"

6901 pregleda 44 reakcija 45 komentar(a)
Bajčetić, Foto: Pokret za promjene
Bajčetić, Foto: Pokret za promjene

Porparol Pokreta za promjene (PzP), Nikola Bajčetić kazao je da je prema pouzdanim informacijama te partije, neposredno pred parlamentarne izbore, u julu i avgustu, u Ministarstvu odbrane - Vojska CG, radno angažovano više desetina osoba po ugovoru na tri mjeseca i to bez ikakve potrebe i opravdanosti.

"Prvobitni Ugovor im je svima bio od polovine juna do polovine septembra. Tako da, oni što su primljeni u avgustu, dobili su plate za jun i jul, a nisu radili. Ta civilna lica raspoređena su po Ministarstvu i po kasarnama u administraciji. Kako nam je saopšteno, ne rade ništa. Niti ima potrebe da rade, a niti znaju. Uzimajući u obzir i tešku epidemiološku situaciju prouzrokovani virusom COVID 19, jasno je da u MInistarstvu odbrane nijesu puno marili za propisane mjere i brigu o svojim zaposlenima, jer su u kancelariji za dva lica boravili i po šest lica. Pred kraj isteka ugovora od starješina i rukovodilaca traženo je izjašnjenje da li je potrebno i dalje angažovanje ovih lica. Bez obzira na to da se neko izjasnio da je potrebno, a neko da nije, ponovo su im produženi ugovori na još tri mjeseca (do početka iduće godine). Mjesečna plata im je oko 400 eura, pa ostaje da se vidi uskoro, nakon detaljne revizije Ministarstva odbrane, a po preuzimanju nove vlasti, koliko su građani platili partijska uhljebljenja odlazeće vlasti. Sada kada su im ugovori produženi na još tri mjeseca, dešava se još apsurdnija situacija - rukovodioci dobijaju nalog da ih šalju na rad (odnosno nerad) od kuće, i navodno ih rotiraju na sedam dana. Znači, nisu potrebni službi, ali ostaje da im ide plata od 400 eura.

Bajčetić kaže da "ove pouzdane informacije koje dobijamo svakodnevno, predstavljaju kontinuitet partijskog zapošljavanja odlazeće vlasti."

"Ovakvi primjeri, naročito su prisutni nakon izbora, dok se odlazeća Vlada nalazi u tehničkom mandatu. Ako uzmemo u obzir slučaj “Vulić” i tkzv. “prepoznavanje terena”, činjenica je da resor Ministarstva odbrane prednjači u partijskom zapošljavanju, kao i političkom progonu onih časnih i poštenih službenika VCG, koji su bili na udaru zbog svoje političke ili vjerske opredijeljenosti. Od ranije nam je poznato da se časni, kvalitetni i stručni službenici VCG nijesu mogli unaprijediti u čin ako partijski isti nijesu bili prepoznati na terenu. Takođe, nijesu mogli poći u mirovnu misiju bez partisjke podrške, niti u vojno-diplomatsku službu gdje se uslovi mnogo bolji. Sa ovakvom praksom se hitno mora prestati. PzP će se snažno zalagati za depolitizaciju institucija, ali i podršku i stimulans stručnom i kvalitetnom kadru, koji je jako neophodan Crnoj Gori. Službe bezbjednosti moraju postati državne, a ne partijske", zaključio je Bajčetić.