"neophodan otvoren razgovor o svemu korisnom za crnu goru"

Mandić i Knežević uputili poziv liderima manjina: Pomirenje za budućnost, to je naša politika u koju vas želimo uvjeriti

Oni su naveli da je ova inicijativa važna za istinsko razumijevanje, za međusobno poštovanje, prevazilaženju nedostataka povjerenja u politički proces i mogućnost iskrenog dogovora između srpskog naroda sa bošnjačkim i albanskim narodom u Crnoj Gori

86475 pregleda 1530 reakcija 167 komentar(a)
Knežević i Mandić, Foto: Luka Zeković
Knežević i Mandić, Foto: Luka Zeković

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević poslali su predsjedniku Bošnjačke stranke Rafetu Husoviću i liderima Albanske liste Genciju Nimanbeguu i Niku Đeljošaju dopis u kome ih pozivaju na otvoreni razgovor za pomirenje i prevazilaženje problema iz prošlosti.

Oni su naveli da je došlo novo vrijeme, slobodnije za sve i da se zbog izgovorenog ne dijele i ne udaljavaju.

"Kao politički predstavnici srpskog naroda procjenjujemo da je ovo onaj važni trenutak kada je neophodno da otpočnemo otvoreni razgovor o svemu korisnom za Crnu Goru i naše narode u njoj. Pomirenje za budućnost, to je naša politika u koju Vas želimo uvjeriti. Takva budućnost traži da pokažemo zrelost koju novo vrijeme zahtijeva, a pomirenje otvara vrata za jednu mirniju, stabilniju i demokratskiju Crnu Goru koju svi želimo", navodi se u inicijativi koju su potpisali Mandić i Knežević.

Oni su naveli da je ova inicijativa važna za istinsko razumijevanje, za međusobno poštovanje, prevazilaženju nedostataka povjerenja u politički proces i mogućnost iskrenog dogovora između srpskog naroda sa bošnjačkim i albanskim narodom u Crnoj Gori.

"Smatramo da narodi Crne Gore treba da budu priznati i ravnopravni, bez obzira na brojnost. Mi vas, kao bivši režim, ne vidimo kao sredstvo za očuvanje buduće vlasti, već kao istinske partnere u kreiranju buduće vlasti i u zajedničkom rješavanju svih nagomilanih problema koji su nadvili nad našom Crnom Gorom", navodi se u inicijativi.

Dvojica lidera su dodali da ne žele da iskoriste mogućunost i trenutak u kome Srbi u Crnoj Gori prvi pu poslije mnogo godina mogu da utiču na kreiranje društveno-političkih kretanja prigrabe što više vlast, već da zajedno sa manjinskim narodima, u otvorenom razgovoru, pokušaju da pronađu najoptimaliji model suživota koji će se oslanjati na tradiciji građanskih sloboda.

"Želimo da zajedno vodimo računa o privrednoj, vjerskoj, prosvjetnoj i kulturnoj ravnopravnosti naših naroda. Dosta je naše društvo bilo podijeljeno na pobjednike one druge koje su pobjednici svakodnevno podsjećali da se osjećaju poraženim, na one koji žive u privilegijama i većina naših sunarodnika čiji je život ispunjem brigom za puko preživlanje, na one koji su zbog vjere ili nacionalnog osjećanja trpjeli tjeskobu i neuvažavanje i onih kojima je pripadnost vlasti sve garantovala", saopštili su Mandić i Knežević.

Predsjednik Nove srpske demokratije i čelnik Demokratske narodne partije saglasni su i u tome da se nikom ne uskrati pravo, da svi građani imaju iste slobode kako bi se ravnopravno dokazivali u životu.

"Da niko ne trpi zato što govori svojim jezikom, ide u svoju crkvu i džamiju, ispovijeda svoju vjeru. U konačnom, da niko ne bude isključen iz odlučivanja o stvarima bitnim za njihove živote samo zato što pripada našim narodima ili ne misli kao politička većina. Demokratije jeste uvažavanje volje većine, ali nije moguća bez pune ravnopravnosti manjina. I tome želimo da razgovaramo, kako da jačamo demokratiju, kako da decentralizujemo javne poslove i cetralizam pošaljemo u prošlost svugdje gdje se to pokaže potrebnim".

U dopisu naznačenom za Husovića, Nimanbegua i Đeljošaja navodi se da bi Mandić i Knežević željeli da razgovaraju u dobroj namjeri i iskrenoj vjeri da je pred njima put saradnje, ukoliko ga izaberu, da pred njima vrijeme povjerenja kojeg treba razvijati, da je naš život budućnost dijaloga i tolerancije.

"Naš dogovor treba da bude naš novi početak i vjerujemo da on treba da bude na korist svima, na dobro i svim drugim narodima u ovoj državi. Posvećeni do kraja svim vrijednostima tradiocionalne evropske demorkatije i svakom napretku Crne Gore, ostajemo uvjereni u važnost naših budućih razgovora i iskreno ubijeđeni u njihovu korisnost za sve građane. Ovaj novi početak našeg dijaloga, koga sami osmišljavamo i pokrećemo u Crnoj Gori, vjerujemo da može dobro poslužiti i svim našim sunarodnicima u regionu, gdje se našinarodi dodiruju i žive jedni sa drugima. Bez bilo kakve ambicije da bilo kome šta namećem, tražeći i dogovarajući naše formule zajedništa šaljemo snažnu poruku da pomirenje za budućnost nije vrijednost koja važi samo za jedan prostor i za jednu državu", zaključuje se u pismu potpisanim od strane Andrije Mandića i Milana Kneževića kao srpskih političkih predstavnika .

Preporučujemo za Vas