Krivokapić pokušava da obuzda želje političara

Krivokapić u novoj rundi konsultacija sa partijskim liderima zatražio da sistematizuju zahtjeve za mjesta u njegovom kabinetu, kako bi se smanjila preklapanja. Izbor potpredsjednika Skupštine koji je bio dogovoren za danas odložen na zahtjev PzP-a koji traži da paralelno teku dogovori oko izvršne i zakonodavne vlasti

65859 pregleda 759 reakcija 177 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Mandatar za sastav vlade Zdravko Krivokapić je u novoj rundi konsultacija sa liderima tri koalicije zatražio da sistematizuju zahtjeve za mjesta u njegovom kabinetu, kako bi prije konačnog dogovora smanjio preklapanja, potvrđeno je “Vijestima”.

Vlada ukupno ima 21 resora, a na listi želja koje su partije poslale mandataru za pojedina mjesta zainteresovano je više njih.

Partijski predlozi su dostavljani do nedjelje, mandatar je zatim predložio da se oni racionalizuju po važnosti a nakon toga trebalo bi da uslijedi konačan politički dogovor i imena kandidata za članove buduće vlade.

Između ostalog i zbog toga, na zahtjev Poslaničkog kluba Pokreta za promjene odložen je izbor potpredsjednika Skupštine koji je trebalo da bude danas u nastavku konstitutivne sjednice.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, na jučerašnjem sastanku šefova klubova vladajuće koalicije u parlamentu Branko Radulović (PzP) je rekao da bi paralelno trebalo da teku dogovori oko izvršne i zakonodavne vlasti. Njegov argument je bio da u vladi treba da budu stručni ljudi i da oni koji tamo ostanu bez mjesta, treba da budu u vrhu parlamenta.

Skupštinski vrh kad i vladin: Radulović
Skupštinski vrh kad i vladin: Radulovićfoto: Boris Pejović

O tome kakav je konačan spisak želja, dvojica lidera DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić juče su imali konsultacije sa Krivokapićem, a potom sa kolegom Nebojšom Medojevićem koji direktno ne pregovara.

Koalicija “Crno na bijelo” je u nedjelju uveče razgovarala sa mandatarom a “Mir je naša nacija” sinoć, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora. Demokrate čekaju konačnu ponudu Krivokapića, koji njihove predloge nije tumačio kao prezahtjevne, rekao je sagovornik.

Najviše mjesta u budućoj vladi tražile su članice Demokratskog fronta i to 13 pozicija, jer smatraju da kao najjača koalicija imaju pravo na to. Oni su juče, prema informacijama “Vijesti”, pristali da smanje zahtjeve ali smatraju da im pripada polovinu mjesta u kabinetu, odnosno devet ministarskih i jedno potpredsjedničko.

“Mi smo juče našu listu zahtjeva dopunili sa još par resora, ali i odustali od nekih ranijih. To očekujemo od GP URA i Demokrata”, rekao je sagovornik iz DF-a.

Prema informacijama “Vijesti”, iz Nove i Demokratske narodne partije ranije su u predlogu naveli da je na njihovoj kvoti mjesto mandatara i ministarstvo finansija, kao i vicepremijersko za ekonomsku politiku. Takođe i pozicija generalnog sekretara vlade. Za te pozicije ostale partije se nijesu interesovale. Koalicija “Mir je naša nacija” uputila je zahtjev za osam, a “Crno na bijelo” za sedam mjesta u vladi.

Za potpredsjedničko mjesto za politički sistem zainteresovani su koalicije “Crno na bijelo” i “Mir je naša nacija”, dok su PzP i SNP tražili potpredsjedničko za regionalni razvoj.

Izvor “Vijesti”, međutim, navodi da lider PzP-a Nebojša Medojević očekuje vicepremijersko mjesto, u čijem je domenu borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da to može biti i formalno resor bez portfelja. Njegovi koalicioni partneri iz vladajućeg saveza predlažu da preuzme skupštinski Odbor za bezbjednost, koji formalno ima parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom i gdje je Medojević godinama bio jedan od najaktivnijih poslanika.

Najviše poklapanja do juče bilo je oko resora prosvjete koji traže gotovo svi - Nova i DNP, PzP, “Crno na bijelo”, SNP, i “Mir je naša nacija”.

Zatim u Ministarstvu poljoprivrede (gdje jedino PzP nije tražio mjesto), kulturi - Nova i DNP, “Crno na bijelo”, “Mir je naša nacija”.

Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo turizma očekuju Nova - DNP i “Mir je naša nacija”, a resore zdravlja, odbrane i MUP-a, Nova - DNP i “Crno na bijelo”.

Za nauku je zvanično zainteresovan PzP, dok ministarstva sporta, za ljudska prava i mjesto ministra bez portfelja niko nije poželio.

Ministarstvo pravde interesuje jedino koaliciju “Mir je naša nacija”. U posljednja dva mandata, ministar pravde je bio i potpredsjednik za politički sistem. Na parlamentarnim izborima 30. avgusta, koalicija “Za budućnost Crne Gore” osvojila je 27, “Mir je naša nacija” deset, a platforma “Crno na bijelo” četiri mandata. Koalicija koju je predvodio Krivokapić insistira da se pozicije dijele po političkoj snazi, dok “Crno na bijelo” traži ravnopravan tretman.

Bošnjačka stranka je na sjednici Glavnog odbora u nedjelju odlučila da neće ući u novu vlast, dok se albanski savez “Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj” još nije izjasnio.

Zogović na čelu Administrativnog odbora

Milun Zogović
Milun Zogović foto: Savo Prelević

Danas bi za predsjednika Administrativnog odbora trebalo bi da bude izabran Milun Zogović iz Demokratske narodne partije. To je dogovor vladajuće koalicije za jedan od ključnih odbora, koji će imati 13 članova.

Nakon toga, shodnu broju mandata, dijele se mjesta svim poslaničkim klubovima u ostalim odborima - koji će naknadno biti formirani.

S obzriom na to da je Poslovnikom Skupštine predviđeno da ona ima tri potpredsjednika, danas je trebalo da budu izabrani Božena Jelušić iz koalicije “Crno na bijelo” i Strahinja Bulajić (“Za budućnost Crne Gore”).

Treće mjesto pripada opoziciji, odnosno u ovom slučaju Demokratskoj partiji socijalista - koja bi ga naknadno kadrovski popunila, rečeno je “Vijestima”. Ukoliko albanska koalicija “Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj” uđu u vlast, četvrto potpredsjedničko mjesto bilo bi obezbijeđeno za njih. Izbor je odložen nakon jučerašnjeg zahtjeva PzP-a.

Bonus video: