PRVA SJEDNICA NOVOIZABRANOG SAZIVA

Verifikovani mandati, izbor predsjednika SO i Opštine Kotor najavljen za narednu sjednicu

Skupštinu je vodio najstariji odbornik Ljubenko Borović (koalicija "Za budućnost Kotora"), a prisustvovalo je 29 od okupno 33 odbornika

8646 pregleda 8 komentar(a)
Kotor (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Kotor (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Na prvoj sjednici novoizabranog skupštinskog saziva Opštine Kotor, odbornicima su verifikovani mandati.

Kako prenosi Radio Kotor, za danas najavljen izbor predsjednika Skupštine opštine (SO) Kotor nije realizovan zbog, kako se čulo, "proceduralnih razloga" i biće na dnevnom redu novog zasijedanja u toku ove sedmice.

Za sljedeću je najavljen izbor predsjednika opštine Kotor.

Skupštinu je vodio najstariji odbornik Ljubenko Borović (koalicija "Za budućnost Kotora"), a prisustvovalo je 29 od okupno 33 odbornika.

Na lokalnim izborima održanim 30. avgusta DPS je osvojio 12 mandata, Demokrate devet, koalicija "Za budućnost Kotora" sedam, URA, Socijalisti Crne Gore, SDP, Socijaldemokrate i Liberalna partija po jedan mandat.

Ukupno je od 18.400 Kotorana sa pravom glasa, na lokalne izbore izašlo 14.018 ili 78,18 odsto.

Odbornik Demorkata Vladimir Jokić kazao je, prenosi Radio Kotor, da je vlast na nivou opštine dogovorena i da će je, pored njegove partije, činiti lista Za budućnost Kotora i Građanski pokret URA.

“Demokrate su u ovom procesu, kao neko ko je osvojio najviše mandata na ovoj strani i u svemu ovome imaju najveću odgovornost. Uradićemo sve kako bi volja građana Kotora bila do kraja ispoštovana i kako bi se formirala anti-DPS vlast. Nadam se da je ovaj novi početak, početak koji će donijeti prosperitet Kotoru i u kojem ćemo naše odnose svi međusobno graditi na povjerenju jer samo tako ćemo i moći da prođemo kroz teška vremena koja nas očekuju”, kazao je između ostalog Jokić.

Ponovio je da je pravno formalno pitanje podnošenja predloga za izbor predsjednika SO Kotor osnovni razlog zbog čega to danas nije urađeno, a kako je inače bilo najavljeno.

Jokić je, kako prenosi Radio Kotor, potvrdio da je kandidat za predsjednika SO Kotor Dejan Vukšić iz koalicije “Za budućnost Kotora”.

"Svi nesporazumi su riješeni i svi su morali da prave ustupke. Na nama, kao najvećem političkom subjektu je u jednom dijelu bila i najveća odgovornost da se izborna volja građana sprovede u djelo”, kazao je Jokić, dodavši da je bilo i “teških kompromisa”, ali i da su političari tu da “sprovedu izbornu volju građana u djelo, a ne da lamentiraju nad komprimisima”.

Kandidat za predsjednika SO Kotor Dejan Vukšić iz koalicije "Za budućnost Kotora" je najavio u narednih par dana potpisivanje dogovorenih principa i koalicionog sporazuma.

"Naši prinicipi su toliko opširni i toliko detalja predviđaju za formiranje buduće buduće vlasti i načina komunikacije i saradnje, tako da je to neka mala “Magna Carta Libertatum” (Velika povelja slobode). Mišljenja sam da će ono što smo dogovorili omogućiti jedno besprekorno funkcionisanje vlasti u budućnosti" , kazao je Vukšić.

Odbornica GP URA Ljiljana Popović Moškov je rekla da je dogovor partnera nove vlasti postignut i da predstoji rad na tehničkom dokumentu o zajedničkim principima djelovanja.

"Koalicioni sporazum će nakon potpisivanja biti objavljen javnosti. U dijelu o raspodjeli političkih funkcija, nije bilo nikakvih problema”, kazala je Popović Moškov, prenosi Radio Kotor.

Odbornik Branko Baćo Ivanović (Dr Branko Baćo Ivanović - Socijalisti Crne Gore) je kazao da će ova partija bezuslovno podržati Dejana Vukšića za predsjednika SO Kotor.

“Mi smo mislili da će danas biti formalizovana izborna volja građana opštine Kotor, da će biti izabran predsjednik SO Kotor i ubrzan proces formiranja vlasti. Prošlo je 50 dana i trebalo je to već formalizovati”, kazao je Ivanović.

Na pitanje da li će Socijalisti biti u vlasti kazao je da je bilo razgovora i ponuda.

"Vidjećemo kako će to sve ići, a kao što vidite ne ide", kazao je Ivanović.

Preporučujemo za Vas