URA: Hitno riješiti egzistencijalni problem crnogorskih muzičara

"Osam mjeseci nemaju redovna primanja. Nadležne institucije nisu im obezbijedile nikakvu pomoć, ni u vidu subvencija, koje mogu da budu polazna tačka, kao što je to urađeno u slučaju drugih umjetnika u Crnoj Gori. Apelujemo na njih ovim putem da razmotre ovaj problem i što prije dođu do rješenja“, ističu iz URA-e

4523 pregleda 621 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od početka pandemije koronavirusa u Crnoj Gori, u martu ove godine, mnogi građani su izgubili priliku da privređuju. Među njima, na rub egzistencije dovedeni su i crnogorski muzičari, čiji posao umnogome zavisi od rada ugostiteljskih objekata, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Kako navode iz ove partije, rješavanju ovog pitanja mora se hitno pristupiti.

"Muzičarima je rad omogućen nepuna tri mjeseca, tokom maja, avgusta i septembra. Pa i tad, tek je nekolicina, od hiljada njih koji rade u Crnoj Gori, dobila priliku da nastupa, zbog posljedica koje su mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) ostavile na budžete ugostitelja. Osam mjeseci nemaju redovna primanja. Nadležne institucije nisu im obezbijedile nikakvu pomoć, ni u vidu subvencija, koje mogu da budu polazna tačka, kao što je to urađeno u slučaju drugih umjetnika u Crnoj Gori. Apelujemo na njih ovim putem da razmotre ovaj problem i što prije dođu do rješenja“, ističu iz URA-e.

Napominju da se ne smije zaboraviti doprinos koji su muzičari, kao javne ličnosti, dali tokom kampanje Ostani doma.

"Uticali su na građane putem medija i društvenih mreža, i animirali onlajn one koji su ostajali u svojim kućama. Oni su građani ove zemlje i bore se za osnovne životne potrebe. Kao što je za sve profesije iznađen način nastavka poslovanja, tako je neophodno da to učinimo i za ovu“, zaključuju iz URA-e.

Bonus video: