DPS o izjavi Rakčevića: Neviđen primjer političkog licemjerja

Iz DPS-a su istakli da je Glavni grad stao u zaštitu interesa građana, istrajavajući u namjeri da gradi javni park u urbanoj sredini

14871 pregleda 14 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Klub odbornika Demokratske partije socijalista u Skupštini Glavnog grada saopštio je da je današnja izjava predsjednika podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA i odbornika u Skupštini Glavnog grada, Luke Rakčevića, kojeg su nazvali zastupnikom interesa krupnog građevinskog kapitala u Podgorici, "neviđen primjer političkog licemjerja".

Rakčević je danas kazao da je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković (DPS) pričinio štetu budžetu Glavnog grada od najmanje 100.000 eura zbog neadekvatnog reagovanja na planiranu izgradnju stambenog objekata ispod brda Ljubović u Podgorici.

Iz DPS-a su istakli da je Glavni grad, postupanjem u konkretnom slučaju u prethodnim mjesecima apsolutno stao u zaštitu interesa građana koji žive na navedenom prostoru, istrajavajući u namjeri da gradi javni park u urbanoj sredini.

"Namjerna zamjena teza zanemaruje činjenicu u kojoj, Glavni grad, da bi došao u poziciju da realizuje ovakav projekat, koji je u interesu građana, mora najprije u, skladu sa zakonom, postati vlasnik zemljišta na kojem će se graditi park, a to može postati kupovinom ili razmjenom, a ne licemjernim izjavama, kako misli URA", navode iz DPS-a.

Gradska uprava se, kako dodaju, kao i uvijek opredijelila za racionalniji pristup - razmjenu. "Time se stiče uslov za izgradnju parka u srcu naselja, za koji su, podsjetićemo, predstavnici Građevinskog pokreta URA bili zagovornici, onda kada im je to bio politički interes. Kada su uočili da je gradska uprava još ranije preuzela konkretne korake da obezbijedi još jedan ugodan zeleni kutak u Podgorici i da im je, samim tim, promakla politička dobit, onda su se, saglasno njihovoj praksi okrenuli destrukciji kritikujući ono zašto su se i sami zalagali".

Što se tiče konkretne odluke o razmjeni imovine i stavljanja van snage DUP-a koji pokriva predmetni prostor, iz DPS-a napominju da je njihovo donošenje isključivo u nadležnosti Parlamenta, "pa su same prijave apsolutno besmislene".

"A biće veoma interesantno kako će glasati predstavnici Građevinskog pokreta URA. Doduše, pitanje je da li će se Rakčević i pojaviti budući da se na prstima jedna ruke može prebrojati njegovo pojavljivanje u Skupštini Glavnog grada u prethodne dvije i po godine. Ukoliko, se ipak pojavi, vidjećemo da li će glasati u interesu građana ili interesu lobija i politika koje zastupa. Dakle, kada se ozbiljno bavite politikom neophodno je da donosite važne i teške odluke u interesu građana i sredine kojom upravljate. Kada se bavite ličnim interesima, populizmom i demagogijom, onda je ovakvo licemjerje kakvo je danas demonstrirano očekivano. To je ipak teren koji Rakčeviću, rado prepuštamo, a upravljanje Glavnim gradom je posao koji moraju voditi ozbiljni ljudi", zaključuju u Klubu odbornika DPS Podgorica.

Bonus video: